Трябва ли да миете лицето си сутрин? Ето какво мислят дерматолозите

Трябва-ли-да-миете-лицето-си-сутрин-Ето-какво-мислят-дерматолозите

Въпреки че почистването на лицето е важен начин за премахване на излишната мазнина, мъртвите кожни клетки и други остатъци, някои хора може да не се нуждаят от почистване два пъти на ден. Трябва ли да миете лицето си сутрин?

В зависимост от вашия тип кожа, измиването на лицето ви сутрин и вечер може да доведе до сухота или раздразнение, казват експерти.

Ако решите да измиете лицето си сутрин, помислете дали да не използвате само вода или нежен почистващ препарат, който не оставя кожата да се чувства опъната.

реклама

Миенето на лицето е важен начин да поддържате кожата си здрава и чиста, но може ли почистването на кожата два пъти на ден да причини повече вреда, отколкото полза?

Повечето хора имат своите обичайни сутрешни и вечерни процедури, които често включват някакъв вид грижа за кожата.

Но ако сте измили лицето си вечерта, наистина ли трябва да го направите отново няколко часа по-късно?

Ето какво имат да кажат експертите за това колко често трябва да миете лицето си и какво да имате предвид, когато експериментирате с режима си за грижа за кожата.

Трябва ли да миете лицето си сутрин?

Когато става въпрос за това колко често някой трябва да почиства кожата си, няма еднозначен отговор. По-скоро зависи от индивидуалните типове кожа.

За някои хора – особено тези със склонна към акне или мазна кожа – измиването на лицето два пъти на ден може да бъде от полза.

Сутрешното измиване на лицето може да помогне за премахване на излишния себум и мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите. Това също е добър начин да се отървете от остатъците от продукти за грижа за кожата, включително восъци, себум и тежки масла.

Премахването на тази мръсотия, кожна мазнина и други остатъци сутрин намалява вероятността от запушени пори и пъпки. Може също така да предотврати натрупването на кожни клетки, което може да доведе до сив или нездравословен вид на кожата.

Нашият метаболизъм произвежда себуми отделя кожни клетки по време на сън. Дори и да миете лицето си през нощта, вероятно не сменяте калъфките на възглавницата си всяка вечер, така че ще се натрупа мръсотия от спалното бельо и косата.

Въпреки че почистването на лицето ви сутрин може да подобри здравето на кожата на някои хора, то не е необходимо за всички.

Хората с чувствителна кожа или възпалителни кожни заболявания като екзема, розацея и псориазис може да намерят почистването два пъти на ден твърде изсушаващо.

Важно е да не прекалявате, обясни тя. Отстраняването на кожата от естествените липиди, произведени за една нощ, може да компрометира функцията на кожната бариера, правейки кожата по-податлива на дразнене.

Твърде честото миене на лицето може в някои случаи да причини нарушаване на микробиома на кожата и да влоши кожни състояния като периорален дерматит или чувствителна кожа.

Всъщност за повечето хора, просто почистване на лицето преди лягане би трябвало да е достатъчно.

Изграждане на здравословна рутинна грижа за кожата

Ако човек иска да опита да намали рутината си за измиване на лицето, все още има някои начини, по които може да освежи кожата си сутрин. Просто напръскване на лицето с вода, след като се събудите, може да бъде добър вариант.

По-конкретно, за тези с чувствителна или суха кожа, използването на вода без почистващ препарат сутрин може да е достатъчно и няма да премахне нито един от защитните липиди, които помагат за поддържането на кожната бариера.

За хора с по-мазна кожа или тези, които искат да премахнат продукта или остатъците от предната вечер, почистването с мицеларна вода сутрин може да бъде полезно.

Други опции, които трябва да обмислите, включват хидратиращи мъгли, тонери или предварително навлажнени кърпички за лице. Те могат бързо и удобно да освежат кожата, без да е необходимо пълно измиване.

И когато посегнете към почистващ препарат за лице – независимо дали е веднъж или два пъти на ден – важно е да изберете продукт, който е най-подходящ за вашия тип кожа и нужди.

Например, ако имате чувствителна или суха кожа, обмислете използването на почистващ препарат за лице без сапун. Особено важно е да посегнете към тези по-нежни продукти, ако решите да почистите лицето си сутрин. Те могат да помогнат за поддържане на кожната бариера и няма да оставят кожата да се чувства оголена или опъната.

Когато изграждате своята рутинна грижа за кожата, има няколко неща, които трябва да вземете под внимание:

1. Тип кожа

Определете вашия тип кожа, за да изберете продукти, които отговарят на вашите нужди. Сухите, мазните, комбинираните и чувствителните типове кожа може да изискват различни продукти и съставки.

2. Почистване

Определете дали трябва да измиете лицето си сутрин. Някои хора може да предпочетат нежен сутрешен почистващ препарат, докато други могат да използват алтернативи като кърпички или вода.

3. Слънцезащитен крем

Нанасяйте слънцезащитен крем сутрин. Така ще защитите кожата си от вредните UV лъчи, ще предотвратите преждевременното стареене и ще намалите риска от рак на кожата. Изберете слънцезащитни продукти, които предлагат широкоспектърно покритие със SPF 30 или по-висок.

4. Серуми и лечения

Помислете за прилагане на специфични серуми или лечения. Например серуми с витамин С, хиалуронова киселина или ниацинамид. Те могат да се насочат към специфични кожни проблеми като фини линии, обезцветяване и хиперпигментация.

За по-специфични проблеми с кожата или индивидуален съвет относно създаването на рутинна грижа за кожата, винаги е най-добре да се свържете с вашия дерматолог.

Трябва ли да миете лицето си сутрин? – Обобщение

Ако почиствате кожата си сутрин и вечер, може да оголите кожата си прекалено много, което води до дисфункция на кожната барие, обриви, зачервяване и повече проблеми с кожата.

Вместо това някои дерматолози препоръчват на хората да почистват лицата си само през нощта.

Разбира се, няма съмнение, че измиването на лицето може да бъде полезно за вас – то играе важна роля в премахването на мръсотия, масло, мъртви кожни клетки, грим и вещества, които запушват порите и жлезите.

И все пак хората с мазна кожа може да измиват лицето си два пъти на ден, докато за тези със суха и чувствителна веднъж на ден е съвсем достатъчно.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: