Ужилване от пчела – Първа помощ

ужилване от пчела

При ужилване от пчела е необходимо да се действа много бързо, защото пчелната отрова постепенно се абсорбира в кожата, така че е необходимо да се отстрани жилото възможно най-скоро.

Ако нямате алергия не се притеснявайте, няма нужда да изпадате в паника от едно ужилване.

В повечето случаи ужилването от пчели е просто неприятно и лечението в домашни условия е достатъчно за да облекчите болката.

реклама

Но при положение, че сте алергични към ужилване от пчели или сте ужилени от няколко пчели, може да имате по-сериозна реакция, която изисква спешни мерки. ( 1 )

Симптоми при ужилване

Ужилванията могат да предизвикат реакции, които варират от временна болка и дискомфорт до тежка алергична реакция.

Ако преди време ви е жилила пчела и не сте имали усложнения, това не означава, че всеки път ще е така, също така не означава, че следващият път задължително ще бъде по-тежко.

Лека незначителна реакция

Повечето пъти симптомите на ужилване от пчели са незначителни и се изразяват в следното:

 • Червено петно в областта на ужилването
 • Остра пареща болка на мястото където сте ужилен
 • Леко подуване около мястото на ужилване
 • Сърбеж след ужилване от пчела

В повечето случаи подуването и болката изчезват в рамките на часове.

Средна реакция

Някои хора, ужилени от пчела или оса и особено от стършел, имат малко по-изрзена реакция със симптоми като:

 • Силно зачервяване
 • Голям оток на ужиленото място, което постепенно се увеличава през следващите ден-два

Ако се проявили средна реакция, това не означава, че ще имате тежка алергична реакция следващия път, когато бъдете ужилени. Но някои хора развиват подобни умерени реакции всеки път, когато бъдат ужилени.

Тежка алергична реакция

Тежката алергична реакция, наречена (анафилаксия), към ужилване от пчели е потенциално животозастрашаваща и изисква спешни мерки. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Малък процент от хората, ужилени от пчела или друго насекомо, бързо развиват анафилаксия. Признаците и симптомите на анафилаксия включват:

 • Кожни реакции, включително бледа кожа или сърбеж, зачервена, копривна треска
 • Слаб, ускорен пулс
 • Замайване или припадък
 • Затруднено дишане
 • Гадене, повръщане или диария
 • Подуване на гърлото и езика
 • Има случаи на покачване на температура след ужилване от пчела
 • Загуба на съзнание

Какво се прави при ужилване от пчела?

Първото нещо, което трябва да направите, е да извадите бързо жилото на пчелата. Колкото по-дълго жилото остава в кожата, толкова повече отрова отделя, увеличавайки болката и подуването.

За първи мерки след ужилване от пчела, оса или стършел, дерматолозите препоръчват следните съвети:

 1. Запази спокойствие. Въпреки че повечето пчели обикновено ужилват само веднъж, осите и стършелите могат да ужилят отново. Ако сте ужилени, спокойно се отдалечете от зоната, за да избегнете допълнителни атаки. ( 5 )
 2. Извадете жилото. Ако жилото остане в кожата ви, отстранете го, като го изстържете с нокът или парче марля. Никога не използвайте пинсети, за да премахнете жилото, тъй като изстискването му може да доведе до отделяне на повече отрова в кожата ви.
 3. Измийте ужиленото със сапун и вода.
 4. Сложете лед за да намалите подуването. Ако обаче подуването се премести в други части на тялото ви, като лицето или шията, незабавно отидете в спешното отделение, тъй като може да имате алергична реакция. Други признаци на алергична реакция включват затруднено дишане, гадене, уртикария или замаяност.
 5. Помислете за приемане на болкоуспокояващи без рецепта. Ужилванията от пчели, оси и стършели са болезнени. Болкоуспокояващите могат да помогнат за облекчаване на болката. Винаги следвайте указанията на етикета и използвайте правилната доза.

Ако забележите някакви признаци на алергична реакция или ако вие или някой е бил ужилен многократно – особено ако е дете – незабавно потърсете медицинска помощ.

Какво всъщност представлява пчелната отрова?

Апитоксин (apisin или apitoxin) се нарича отровата на медоносната пчела, тя е цитотоксична и хемотоксична горчива безцветна течност, съдържаща протеини, която бързо кристализира във въздуха. Произвежда се от пчелите, като отбранително оръжие чрез ужилвания.

Жилото има куки, така че се хваща в кожата и необратимо уврежда пчелата при ужилване и тя умира. Но ако пчелата прободе нещо по-меко, например оса, когато защитава кошера, тя няма да загуби жилото и ще оцелее в битката без последствия.

Ужилването, а оттам и пчелната отрова, парадоксално е собственост само на женските пчели. Пчелната царица също има жило и отрова, докато мъжките нямат.

Ужилване от пчела ползи

Ужилването на пчела може да бъде неприятно, като от време на време се случва на всички, които отиват на кратки или дълги пътувания из живописния български пейзаж.

Ранното отстраняване на ужилването и бързата първа помощ ще помогнат за облекчаване на подуването и последващите реакции. Ако вече сте ужилен, погледнете го от добрата страна, защото пчелната отрова също има много полезни ефекти.

Апитерапията с пчелна отрова все още се използва за лечение на ревматизъм, подагра или артрит и се състои от директно ужилване на засегнато място. Освен това ще подобрите устойчивостта си към други ужилвания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: