Вижте как ще изглежда един „Умен Дом“ след 10 години

умен дом

Представете си умен дом в който всичко е автоматизирано и работи спрямо вашите нужди!

В едно обикновено утро, будилника звъни по-рано от обикновено и това не е неизправност, просто интелигентният часовник сканира графика ви и го коригира, защото сутринта имате важна среща.

Електрическите щори се отварят и пускат светлината във вашия умен дом за да ви помогне да се разсъните.

реклама

-Вашият душ автоматично се включва и затопля до предпочитаните от вас 40.5 °C.

-Електрическата ви кола е заредена от слънчевите панели или вятърната турбина на вашия покрив, а автоматичните гаражни врати ще се отворят в момента, когато влезете в автомобила.

Виж Още: Батерия от Китай, която издържа 16 години и 2 милиона километра

-Когато се приберете по-късно, ви чака неочаквана пратка, доставена с дрон. Отваряте го, а вътре намерите лекарство за настинка. Оказва се, че здравните сензори, вградени във вашата баня, са открили признаци на предстоящо заболяване и са направили поръчка автоматично.

Кой не би искал такъв дом?

Вярно е твърдението, че „начинът, по който поддържаме дома си, отразява нашето вътрешно Аз.“

Нашите домове не са само мебели, осветителни тела и декор – те са за емоционална безопасност, сигурност и хармония. Нашият дом представлява нашия растеж и непрекъснато развитие, нашите сбъднати и все още неудовлетворени мечти, нашите любов, желания, неуспехи и успехи, страхове и триумфи.

Ами, бъдещето! Кога ще дойде. О, то вече е тук.

Умните домове вече са тук. Може да е непозната концепция за някои, но много хора вече се възползват от предимствата на „Умен Дом“.

Технологията за умен дом използва интернет за свързване на различните устройства и уреди в мрежа.

Това е процес, наречен автоматизация, който позволява дистанционно наблюдение и контрол на тези устройства и уреди.

SMART „УМНАТА“ История

Повечето приспособления, които показват интелигентни функции или функционалности, са посочени като интелигентни устройства.

Терминът SMART, „УМЕН“ има дълга история. Започна като патентован технологичен стандарт от IBM преди няколко десетилетия. Това е технологията за самонаблюдение и анализ и докладване или просто SMART.

SMART предупреждава мейнфрейм дисковете за възможни повреди в системата.

Той анализира механичните аспекти на системата за несъответствия и препоръчва замяна.

Ако сте живели през дните, когато настолните компютри са имали „огромни“ CRT монитори, може би си спомняте, че сте виждали надпис „SMART“ всеки път, когато се стартира компютъра.

Технологията SMART еволюира извън настолните компютри и сега се използва за уреди, смартфони и други устройства, които могат да бъдат свързани към мрежа.

Автоматизацията на дома „умен дом“ започна с функции, предназначени да спестят време и усилия.

Първото поколение на тези интелигентни устройства стартира с безжична технология с прокси сървър.

Оттогава това се превърна в устройства, които могат да бъдат контролирани от изкуствен интелект като Alexa на Amazon.

Виж Още: Samsung пуска нов изкуствен интелект, наречен „Neon“

Интернет на нещата (IoT): Еволюция на автоматизацията

умен дом

Технологията за умен дом непрекъснато става все по-достъпна за домакинствата, което поражда понятия като „автоматизация на дома“, „умен дом“, „интелигентен дом“ и прочетено на латиница „смарт хаус“.

Автоматизацията на дома позволява отдалечен достъп до устройства и уреди в домакинството. Вече е възможно да се наблюдават и регулират различни контроли от разстояние като температура, осветителни системи, домакински уреди и пакети за домашно кино, и това е само малка част от пълните възможности на един умен дом.

Интернет е кръвният поток, който позволява автоматизация на дома.

Интелигентните приспособления са свързани към комутатори, рутери, компютри и се управляват от уебсайтове или приложения за смартфони. След това хората могат да получат достъп до тези устройства онлайн.

Поради зависимостта на тази система от World Wide Web е създаден термин, който описва тази взаимосвързаност: Интернет на нещата или „интернет на вещите“ (IoT).

Интернет на нещата е концепция, която разширява функциите на интернет отвъд обичайните изчисления.

Тази взаимосвързаност създава по-полезни функции за потребителите. С помощта на Интернет на нещата, няколко аспекта на едно домакинство, които най-често се пренебрегват, вече могат да бъдат свързани онлайн.

Те включват системи за мониторинг на домашната сигурност, детектори за дим, хладилници, брави за врати, перални машини, роботи за домашно почистване и измервателни уреди за консумация на енергия.

Интернет на нещата непрекъснато се разраства. Освен дистанционния достъп и взаимосвързаността, IoT може да събира данни за използването на тези устройства.

Ефективността също е едно от основните предимства на използването на домашна автоматизация – умен дом. Устройствата, които могат да бъдат самостоятелни или регулирани с предварително зададени настройки, могат да спестят повече енергия, защото могат да се изключат, когато не се използват.

Интелигентни градове

умен дом

Когато различни умни домове са заедно в един квартал, това може да създаде синергия в общността.

Умните градове възприемат концепцията за умен дом, като прилагат Интернет на нещата към целия мегаполис. Различни устройства са свързани в мрежа, за да осигурят ускорение в ежедневните градски дейности.

Когато се прилага в по-голям мащаб, възможностите на Интернет на нещата са огромни.

Синергията на устройствата може да помогне за по-ефективно управление на градските ресурси, като водоснабдителни мрежи, електрически мрежи, изхвърляне на отпадъци, правоприлагане, училищни бази данни и управление на болници.

С цялостната система, която обхваща всички тези функции, е по-лесно да се открият проблеми.

Умен дом в бъдещето

Редица технологични разработки ще отведат технологиите за умен дом далеч от това, което се предлага днес.

Увеличаването на търсенето може също да намали цените на сензорите, които са съществени компоненти на технологиите за умен дом. Тези части ще станат по-достъпни за много хора. Това е жизненоважно за да може да се случи прехода на тази технология от лукс към стандарт.

Иновациите в изкуствения интелект например променят почти всичко в живота ни, включително и домовете ни.

Днес често се използва гласов асистент, задвижван от AI, за да чуете последните новини или прогноза за времето всяка сутрин. Но в интелигентния дом на бъдещето тези AI платформи могат да служат като мозък за цели домове, да се обучават за желанията на жителите и да координират и автоматизират всички свои различни интелигентни джаджи.

IoT компанията Crestron например работи върху софтуер, който проследява навиците на човека, като коя музика иска да чуе сутрин или кои светлини искат да бъдат включени в определен час от деня.

Роботите също ще имат роля в интелигентния дом на бъдещето.

Виж Още: Този ходещ робот за доставка е вече в продажба (видео)

Интелигентни прахосмукачки като Roomba на iRobot вече се справят и със стълбите, докато продукти като Aibo, роботизирано куче за деца, могат да ни правят компания като домашен любимец.

Компанията за роботизирани мебели Ori Living работи съвместно с Ikea върху обзавеждане, което се променя според вашите нужди, премахвайки леглото, когато имате нужда от бюро или изкарвайки масата, когато стане време за вечеря.

Дизайнерската фирма Design3 наскоро показа концепцията за робот за интелигентен дом, CARL. Покритият с плат бот е предназначен бавно да се търкаля около дома ви, активирайки прибиращите се камери и сензори, за да открие нарушители, да ви уведоми за вредни емисии или да държи под око вашия домашен любимец.

А компанията за компютърна графика Nvidia работи върху интелигентна роботизирана ръка, която може да действа като личен готвач на собственика си, като прави всичко – от нарязване на зеленчуци до помощ при почистването.

Компанията Gartner публикува прогнози, че едно типично домакинство може да има повече от 500 интелигентни устройства през 2022г.

Аналитичната компания Crimson Hexagon откри, че предпочитанията на хората към технологиите за умен дом са се увеличили със 60% между 2014 и 2017г.

Надеждата е, че тези устройства ще улеснят живота им и дори ще им спестят пари.

Интересни предложения за „Умен Дом“

Освен всичко останало, контролите за осветление, термостатите и ключалките на вратите също могат да бъдат интегрирани в тази цялостна система. Собствениците на жилища могат да контролират и наблюдават тези устройства с едно докосване на смартфон.

Вижте още няколко предложения за вашия умен дом:

Интелигентен домашен дисплей

Вече са налични екрани, които могат да се навиват, когато не се използват или проектори с висока разделителна способност, които могат да превърнат стените в импровизирани, но мощни дисплеи.

Интериорен дизайн с отворен код

Мебелите с отворен код също вече се предлагат. Можете да бъдете свой собствен интериорен дизайнер; ако предвиждате определен дизайн на мебели за вашия дом, можете да го визуализирате с помощта на онлайн платформи и приложения като Hutch и Modsy.

Екран на Facebook

Ако се чувствате сами в хола си, в момента Facebook разработва интелигентна камера за всекидневни, която ще ви накара да се почувствате сякаш седите лице в лице с любим човек.

Наблюдение на възрастните хора

Възрастните родители могат да бъдат наблюдавани с помощта на охранителни камери. Смартфоните могат да имат достъп до тези видеозаписи по всяко време. Съществуват и сензори за движение, които могат да алармират хората, ако някой у дома изпитва замаяност или подобни случаи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: