Ухапвания от комари: причини, превенция и средства за защита

Ухапвания от комари причини, превенция и средства за защита

Комарите са досадни насекоми, които могат да съсипят иначе приятното изживяване на открито. Неприятните ухапвания от комари не само причиняват сърбеж и дискомфорт, но също така могат да пренасят болести.

Тези малки летящи насекоми, които много хора са виждали в домовете или дворовете си, са два вида и само един вид хапе хората. ( 1 )

Ухапванията от комари се проявяват като малки, червени, сърбящи подутини.

реклама

В тази статия ще разгледаме причините за ухапванията от комари, ще обсъдим ефективните методи за превенция и ще проучим средствата за облекчаване на сърбежа и дискомфорта, свързани с тези ухапвания.

Хапят ли комарите?

Комарите са много малки сиви насекоми. Те се срещат предимно в крайбрежните и земеделски райони. ( 2 )

Има два вида комари, като само един вид хапе хората. Само женските комари хапят хората. Те обикновено се срещат около водоизточници като блата, езера, реки и потоци. Женските мушици снасят яйца в тинята в тези райони.

Женската обикновено се храни призори и здрач. Те могат да продължат да се хранят и през нощта. Когато комарът ухапе, той инжектира вещество, което предотвратява съсирването на кръвта. Храненето им ще отнеме между две и пет минути, ако не бъдат обезпокоявани.

Защо комарите хапят

Комарите са привлечени от хората и животните от въглеродния диоксид, който издишваме, топлината на тялото и някои химикали, присъстващи в нашата пот.

По-конкретно, женските комари се нуждаят от кръв, за да снасят яйца, а ухапванията им са основният източник на дразнене и алергични реакции при хората.

Когато комарът ухапе, той пробива кожата с хоботчето си, дълъг, подобен на игла уста, и инжектира слюнка, за да предотврати съсирването на кръвта.

Как изглеждат ухапванията от комари?

Ухапванията от комари са малки червени, сърбящи подутини. Тъй като комарите са толкова малки, може никога да не разберете, че се хранят с вас.

Симптомите на ухапване от комар са от реакцията на тялото към слюнката на комара.

Ухапването може да причини следното: 

 • Малка повдигната подутина
 • Сърбеж
 • Зачервяване
 • Подуване
 • По-рядко срещана реакция са пълни с течност мехури около ухапването.

Съвети за превенция

Носете защитно облекло: Покрийте откритата кожа, като носите дълги ръкави, дълги панталони и чорапи, когато прекарвате време на открито, особено по време на разсъмване и здрач, когато комарите са най-активни.

Използвайте репеленти против комари: Нанесете  репеленти против комари, съдържащи DEET, пикаридин или масло от лимонов евкалипт (за деца над 3 години) върху откритата кожа, за да отблъснете комарите.

Отстранете застоялата вода: Комарите се размножават в застояла вода, така че редовно изпразвайте и почиствайте местата къде се събира вода, за да елиминирате потенциалните места за размножаване.

Сложете мрежи: Използвайте мрежи за прозорци, за да създадете физическа бариера между вас и комарите, особено докато спите.

Избягвайте пиковата активност на комарите: Ограничете дейностите на открито по време на пиковите активности на комарите, като рано сутрин и вечер.

Как да лекуваме ухапвания от комари

Когато някой има ухапване, той трябва да избягва да се чеша ухапването, за да предотврати отваряне на кожата, което може да причини вторична инфекция. По-долу са описани начините за лечение на ухапвания от комари.

Сапун и вода: След като някой е бил ухапан от комар, той трябва да измие мястото на ухапване със сапун и вода. Подсушете внимателно зоната и се уверете, че не надраскате ухапването.

Студен компрес: Студен компрес може да помогне за облекчаване на болката, подуването и сърбежа. Използвайте кърпа, изплакната със студена вода или кубчета лед, увити в кърпа. Не нанасяйте лед директно върху кожата. Дръжте студения компрес върху мястото за 10 минути няколко пъти на ден.

Естествени средства: Гел от алое вера, масло от чаено дърво или хамамелис могат да успокоят кожата и да намалят възпалението при ухапвания от насекоми. Не забравяйте да извършите тест за алергия, преди да приложите тези лекарства.

Кремове против сърбеж

Кремове против сърбеж като хидрокортизон могат да се прилагат три пъти на ден върху ухапването. Това ще помогне за намаляване на сърбежа и подуването.

Хидрокортизонът може да се намери като лекарство без рецепта. Въпреки това, ако сърбежът продължава, вашият лекар може да предпише по-силен хидрокортизон.

Перорални антихистамини: Ако сърбежът продължава или причинява дискомфорт, консултирайте се със здравен специалист, който може да препоръча перорални антихистамини за облекчаване на симптомите.

Кога да посетите лекар

Ухапванията от комари обикновено преминават сами. Въпреки това, ако някой има тежка реакция, той трябва да посети лекар.

Ето признаците, които биха наложили връзка с лекар:

 • Силна болка, която продължава след обезболяващо лекарство
 • Признаци на инфекция, като зачервяване, което се разпространява след 48 часа
 • Струпеи, които изглеждат инфектирани и не се подобряват след антибиотичен мехлем

Незабавно потърсете здравна помощ, ако се появят следните симптоми: 4

 • Затруднено дишане
 • Замаяност
 • Припадък
 • Хрипове
 • Стягане в гърдите

Ухапвания от комари – Обобщение

Комарите са много малки насекоми, които летят наоколо рано сутрин и вечер. Женските комари могат да хапят хора, причинявайки сърбяща, червена подутина.

Комарите са привлечени от влагата и могат да бъдат намерени почти навсякъде, но се срещат предимно във влажни зони.

При ухапване има различни средства за облекчаване на сърбежа и успокояване на кожата. Важно е обаче да останете бдителни и да потърсите медицинска помощ, ако получите тежки алергични реакции.

За да се предпазите от комари, покрийте кожата си с дрехи и използвайте репелент против насекоми.

Като предприемете проактивни стъпки, за да се предпазите от ухапвания от комари, можете да се наслаждавате на дейности на открито с по-голямо спокойствие и да минимизирате въздействието на тези малки, жужащи насекоми върху вашето благосъстояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: