Учените откриват два нови канабиноида в растението марихуана

канабиноиди

Растението Cannabis sativa произвежда повече от 400 химикала, но само един, THC, има „повдигащ“ ефект. Или поне така се говори.

Група италиански изследователи обявиха на 30 декември откриването на два нови канабиноида, химикали, извлечени от бурен марихуана, който съдържа THC и CBD, пише във Vice.

Първият, тетрахидроканабифорол (THCP), се твърди, че е 30 пъти по-мощен от THC, казват изследователите. Дали това означава, че ви „повдига“ 30 пъти, все още не е известно. Но при прилагане върху мишки изглежда, че THCP е по-активен от THC, но при тест с по-ниски дози. Учените откриха и канабидифорол (CBDP), братовчед на CBD, популярната добавка за по-добро здраве.

реклама

Откритието на THCP, публикувано в Scientific Reports, може да обясни защо пушенето на различни смеси от марихуана може да ви придаде значително различни усещания.

Той също така може да обясни някои от лечебните аспекти на THC, които се използват за лечение на гадене, загуба на апетит при пациенти диагностицирани с рак или ХИВ.

Листата на канабиса са като малки фабрики, които произвеждат стотици химикали, около 60 от които са канабиноиди. Тези лекарства имитират химикали, които тялото естествено произвежда, за да балансира възпалението. Малко канабиноиди са добре проучени, но имат много обещаващи медицински приложения.

Tetrahydrocannabivarin (THCV), например, може да бъде в състояние да регулира затлъстяването, тъй като може да регулира нивата на глюкозата.

Обаче, концентрацията на THCV в повечето растения канабис са толкова малки, че ежедневното пушенето нама да има голям ефект.

Количествата THCP и CBDP, открити в проучването, също са ниски. Изследователите анализираха сорт канабис с ниско ниво на THC, наречен FM2, който се отглежда от военните в Италия.

Обаче, THCP и CBDP могат да бъдат в по-големи количества при други сортове, но това е въпрос на проучване.

Разбира се, че няма да е трудно да се развъдят растения от този сорт канабис, за да се произведат големи количества от тези нови канабиноиди.

А за какво могат да бъдат полезни CBDP и THCP, все още не е известно, но е възможно тези химикали да третират определени състояния по-добре от техните известни братя.

Те биха могли да имат изцяло нови приложения в медицината  – или пък да нямат никаква полза. Но ние няма да разберем без допълнителни изследвания, които може да направят чак след няколко години.

По-рано миналата година същият италиански изследователски екип обяви откриването на два други неизвестни досега канабиноиди : CBDB и THCB. Въпреки че след тестове, изглежда, че THCB облекчава болката при мишки, все още малко се знае много малко за свойствата на тези два химикали.

Това изследване показва колко много можем да научим, изучавайки марихуаната – изследвания, които бяха спрени поради статуса на марихуана като незаконнен наркотик в по-голямата част от света.

Откриването на тези канабиноиди се дължи на напредъка в масспектрометрията, инструмент, който учените използват за претегляне на масата на атомите и идентифициране на съединенията.

След това италианските изследователи планират да разгледат потенциалните приложения за тези канабиноиди, като изследват антиконвулсивните и противовъзпалителните свойства на CBDP.


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% безплатно!

Абонирай се

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: