Учените откриват основната причина за алкохолизма

Учените откриват основната причина за алкохолизма

В ново проучване учените установяват, че физическият произход на алкохолната зависимост се намира в мрежа от човешкия мозък, която регулира реакцията ни при опасност.

Проучването е проведено от екип от университета в Уоруик.

Дял от предната част на мозъка усеща неприятна или спешна ситуация и след това изпраща тази информация до друг дял в сърцевината на мозъка, като тя обработва и преценява дали трябва да избягаме от възникналата ситуацията.

реклама

В проучването екипа установи, че човек е склонен на по-висока употребата на алкохол, когато този информационен път е дисбалансиран по следните два начина:

  1. Мозъкът не може да реагира на отрицателни сигнали или необходимостта да избяга от опасността – което кара човек да усеща само ползите от пиенето на алкохол, а не вредата която нанася. Което е възможна причина за компулсивно пиене.
  2. Чувство на неблагоприятна или неприятна ситуация, от която човек иска да избяга, и спешно ще се обърне към алкохола, за да го направи. Това е причината за импулсивното пиене.

След това те анализираха данни от магнитно резонансно изображение на мозъка от група от 2000 индивида от Обединеното кралство, Германия, Франция и Ирландия, които участват в научни изследвания, за да усъвършенстват знанията за това как биологичните, психологическите и екологичните фактори през юношеството могат да повлияят на развитието на мозъка и психиката.

Участниците предприеха базирани на задачи функционални ЯМР сканирания и когато не получиха награди в задачите, регулирането между двата дяла беше по-силно възпрепятствано при участниците, които са проявили злоупотреба с алкохол.

Алкохолизма е едно от най-често срещаните и тежки психични заболявания.

Според доклад на СЗО през 2018г. повече от 3 милиона смъртни случая всяка година са свързани с употребата на алкохол в световен мащаб, а вредната употреба на алкохол допринася за 5,1% от глобалната тежест на заболяванията.

Изследването е публикувано в Science Advances.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: