Учените са все по-близо до създаването на универсална ваксина срещу грип

ваксина против грип

Грипните вируси причиняват значителна годишна заболеваемост и смъртност в световен мащаб.

Яасно е, че ваксини срещу грип има, но специалистите създават ваксини, насочени към специфични грипни щамове, всяка година, за да може тези превантивни мерки да бъдат ефективни.

Или така казано, сегашните ваксини предпазват от грип само когато са добре съчетани с циркулиращите щамове.

реклама

Въпреки това, антигенният дрейф (Това са малки промени или мутации в гените на грипните вируси, които могат да доведат до промени в повърхностните протеини на вируса) може да причини значителни несъответствия между ваксина и циркулиращи щамове, като съществено намали ефективността на ваксината.

Освен това настоящите сезонни ваксини са неефективни срещу пандемичния грип, а производството на ваксина, съответстваща на нововъзникнал вирус на щам, отнема месеци. Следователно, има незадоволена медицинска нужда от широко защитна ваксина срещу грип.

Въпросът е, могат ли учените да създадат една грипна ваксина, която да е ефективна срещу всички щамове?

Грипът е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб.

Два щама на вируса – грипния вирус А и Б са отговорни за грипната епидемия при хората.

Освен, че има различни щамове на вируса, всеки щам има много различни подтипове, групи и подгрупи. Затова лекарите трябва да прилагат точната ваксина, според щама който върлува.

Досега не е измислена „универсална ваксина“, която да е ефективна към всички грипни вируси. Но има информация, че учените се приближават до разработването на такава.

Екип от изследователи от Медицинското училище Икан, Маунт Синай в Ню Йорк – в сътрудничество с колеги от други институции – излезе с нов метод, който може да промени начина, по който учените мислят за вируса.

В бъдеще, този метод може да осигури път към универсалната грипна ваксина, както предполагат изследователите в проучването, което те публикуваха наскоро в The Lancet.

Универсална ваксина срещу грип, възможно ли е?

Проф. Петър Палез и проф. Флориан Крамър ръководиха изследователите, които насочиха вниманието си към хемаглутинин, протеин, който е във формата на шипчета върху миниатюрните сфери в заразяващите капчици на грипните вируси и ги насочва към клетките, които след това заразяват.

грипен вирус
Реалистичен модел на грипен вирус (кълбо с шипчета)

Хемаглутининът има два компонента: единият, наречен „глава“, който се различава от щам до щам, и един, наречен „стъбло“, който варира по-малко сред вирусните щамове.

Въз основа на тези характеристики изследователите решават да опитат да разработят ваксина, която да е насочена към стъблото на хемаглутинин, който е по-малко променлив. За тази цел те работиха с протеинов вариант, наречен „химерен хемаглутинин“ (cHA).

Във фаза I на клиничното изпитване – за което се наложи участието на здрави възрастни хора – изследователите тестваха няколко различни режима на ваксинация на базата на СНА, за да определят кои от тях могат да стимулират човешкото тяло да произвежда антитела, които биха могли да защитят организма срещу грипа.

Един от тези подходи – „еднократната ваксинация с адювантна химерна хемаглутининова основа [инактивирана ваксина срещу грипния вирус]“, както я описват изследователите – е била успешна в активирането на антитела, които се борят с няколко различни вида грипен вирус.

„Ваксината предизвика широк отговор на антителата, като тя е била комбинация от циркулиращия понастоящем щам на грипа при хората и подтипове на вируса на птичия грип и прилеп“, отбелязва проф. Крамер.

„Изненадващо беше да се установи, че инактивираната формулировка с адювант предизвиква много силен анти-отговор веднага след ваксинирането, което предполага, че една ваксинация може да е достатъчна, за да предизвика защита срещу пандемични грипни вируси, които все още не са възникнали“, добавя той.

Резултатите показват, че се придвижваме към универсална ваксина срещу грипния вирус, но това все още са междинни резултати. Допълнителни резултати ще бъдат налични след приключване на проучването“

Проф. Флориан Крамер

Изследователите разкриват също, че те са получили субсидия за настоящото проучване от Фондация Бил и Мелинда Гейтс и че GlaxoSmithKline е предоставил някои от материалите (ваксини и адюванти), които използват. Решаваща финансова подкрепа дойде и от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: