Учените съживиха „Зомби вирус“ на 48 500 години от сибирската вечна замръзналост

Зомби вирус

Учени са възкресили 48 500-годишен зомби вирус, който е останал в латентно състояние в сибирската вечна замръзналост, което го прави най-древният вирус, който е бил съживяван досега.

Пермафростът – най-големият фризер в света се размразява

Пермафростът (вечна замръзналост) е слой от замръзнала почва, който покрива около 25 процента от Северното полукълбо. Той действа като гигантски фризер, който държи заключени на място микроби, въглерод, отровен живак и почва.

Ледниците и вечната замръзналост се топят поради глобалното покачване на температурата, освобождавайки бактерии и вируси, които са били замръзнали в леда от години.

реклама

Вирусите са били латентни в продължение на много години поради това, че са били хванати в капан вътре в леда и са оживели след разтопяването на леда. Учените наскоро размразиха пасивния вирус, който се оказа зомби вирус.

Те съживиха и характеризираха 13 невиждани досега вируса и ги нарекоха „зомби вируси“, тъй като те са заразни, въпреки че са прекарали хилядолетия в капан в замръзналата земя.

Всичките 13 вируса имат различни геноми, а най-старият сред тях, наречен Pandoravirus yedoma, е на близо 50 000 години. Струва си да се спомене, че докато Pandoravirus е открит под дъното на езеро в Юкечи Алас в Якутия, Русия, други са открити в козината на мамут и червата на сибирски вълк.

Според проучвания, древни замразени вируси, които оживяват, след като са били латентни в продължение на години, могат да бъдат опасни. Учените казват, че всички зомби вируси могат потенциално да причинят инфекция при хората, което може да бъде огромна заплаха. Също така споменаха, че тези микроорганизми могат да причинят опасни заболявания при всички живи същества.

Това не е първият път

Това не е първият път, когато изследователи откриват древен вирус, хванат в капан в леда. През 2014 година същите учени съживиха 30 000-годишен вирус, хванат във вечна замръзналост.

Откритието беше изненадващо, защото стана ясно, че след толкова време вирусът все още можеше да заразява организмите.

През 2016 г. огнище на антракс в Сибир зарази десетки хора и уби 12-годишно момче. Смята се, че векторът на болестта е размразяващият се и разлагащ се труп на северен елен, убит през 1941 г.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се оцени опасността, която тези инфекциозни агенти могат да представляват при топенето на вечната замръзналост.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: