Учени създадоха „течни дървета“, като решение на проблемите със замърсяването в града

течни дървета

Големи резервоари, пълни със зелени водорасли, наречени градски фото-биореактор или „течни дървета“, се рекламират като възможно решение на проблемите със замърсяването на въздуха в големите градове.

Публикации в Twitter, споделящи снимки и видеоклипове на резервоарите с водорасли, станаха много популярни, като една от тях дори натрупа 18 000 харесвания и милиони гледания.

„Учените създават течни дървета – резервоар, пълен с вода и микроводорасли, който може да бъде алтернатива на дърветата в градските райони“, гласи надписът.

реклама

Градските фото-биореактори „Течни дървета“ всъщност се появиха в края на 2021 година, като бяха разработени от учени от Белградския университет в съседна Сърбия. Наречени „LIQUID 3„, твърденията са, че резервоарите са първият градски фотобиореактор в Сърбия, предназначен да премахва въглероден диоксид (CO2) от градския въздух.

Резервоарът от 600 литра е пълен с микроводорасли, които използват фотосинтеза, за да превърнат CO2 в кислород в същия процес, както правят дърветата и другите растения, като събират енергия от слънчевата светлина с помощта на хлорофил.

Микроводораслите заместват две 10-годишни дървета или 200 квадратни метра морава“, каза Иван Спасоевич, един от учените, работещи по проекта от Института за мултидисциплинарни изследвания към Белградския университет, в изявление на ООН.

Програма за развитие през 2021 година – видео

  • LIQUID3 представлява алтернативна устойчива концепция за озеленяване на градска среда, която показва ограничено пространство и силно замърсяване.
  • LIQUID3 е градски фотобиореактор, който използва силата на микроводораслите за ефективно отстраняване на CO 2 и производство на O 2 и биомаса.
  • LIQUID3 замества едно възрастно дърво или 200 m 2 морава.
  • LIQUID3 работи през зимата.

Водораслите също са по-ефективни от дърветата при премахването на CO2 от атмосферата, като действат между 10 до 50 пъти по-бързо. Един вид водорасли, Хлорела (Chlorella vulgaris), е до 400 пъти по-ефективен при събирането на CO2 от дърветата, според биотехнологичната компания Hypergiant Industries.

Въпреки това, Спасоевич каза, че резервоарите никога не е трябвало да заменят дърветата, а да бъдат пространствено ефективно допълнение за градове с особено лошо качество на въздуха, като Белград, който е четвъртият най-замърсен град в Сърбия, тъй като има две големи въглищни електроцентрали наблизо.

Сърбия е имала най-високото ниво на смъртни случаи, свързани със замърсяването в Европа през 2019 година, според проучване на GAHP.

„Нашата цел не е да заменим горите, а да използваме тази система, за да запълним онези градски джобове, където няма място за засаждане на дървета“, каза Спасоевич.

Освен това в някои градове замърсяването на въздуха е толкова лошо, че дърветата всъщност се борят за да растат и оцелеят, докато водораслите са по-издръжливи.

Според изявлението над 59 процента от сърбите живеят в градски райони с висока гъстота на хора, сгради и превозни средства. С малко пространство за засаждане на дървета, тези течни дървета осигуряват ефективен начин за справяне със замърсяването.

Водораслите, които са използвали, са едноклетъчни сладководни водорасли, които могат да бъдат намерени в езерата в Сърбия. Те са устойчиви на условията на града, могат да растат в чешмяна вода и да издържат на високи и ниски температури.

Резервоарите също така не изискват много поддръжка, като допълнителните водорасли, създадени от нарастващия цъфтеж на водорасли, трябва да бъдат премахвани на всеки 45 дни, последвано от добавяне на прясна вода и минерали. Излишните водорасли могат също да се използват като тор, за пречистване на отпадъчни води или за производство на биогорива.

„Течните дървета“ също са проектирани да бъдат многофункционални в градско пространство, осигурявайки място за сядане, захранвано със слънчева енергия осветление през нощта и място за зареждане на мобилни устройства.

LIQUID3

Програмата за развитие на ООН, в партньорство с Министерството на опазването на околната среда, избра „LIQUID 3“ като едно от 11-те най-добри иновативни и климатично интелигентни решения в рамките на своя проект за климатично интелигентно градско развитие.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: