8 неща, които не знаете за осите!

интересни факти за осите

Повечето хора които обичат пикника през лятото са наясно, че няма отърване от това натрапчиво насекомо. Замисляли ли сте се защо това е така и как да се отървете от тях, за да можете напълно да се насладите на излета ви на открито сред природата? 

Вижте някои интересни факти за осите:

1. Осите са агресивни

Осите са доста по-агресивни за разлика от стършелите, които избягват хората и като цяло са по-малко агресивни. Осите не се колебаят да се доближат до хората в търсене на храна за тях и ларвите им.

реклама

2. Активност

Те са най-активни през август и началото на септември. Цикълът от живот на осите и стършелите започва през пролетта, когато кралицата създава нова колония. Те достигат най-голям брой през август и септември. Първоначалната колония изчезва през есента, като осите умират, оплодените женски преживяват зимата, скрити в хибернация и през пролетта започват нови колонии.

3. Какво ядат осите?

През август осите са гладни и търсят източници на захар, но какво ядат осите? Освен нектар, мед, сладкиши и всякакви сладки напитки, това е всичко, което ферментира от захар (бира, презрели плодове). Осите обаче са привлечени и от месото, необходимо за да хранят ларвите си (например шунка, печено месо, риба). Като цяло осите не са месоядни в зряла възраст. Докато са ларви те са месоядни и възрастните оси ги хранят с всякакви насекоми, риба и месо, но има един вид (Yellowjacket) които ядат месо и като възрастни.

4. Ужилват многократно

Осите и стършелите могат да ужилят повече от веднъж, защото за разлика от медоносните пчели, те нямат куки на жилото.

5. Те ни маркират

В торбата с отрова има не само отрова, но и феромон, който „маркира“ врага, за да предупреди другите оси за опасност и да ги насочи по-лесно към тези врагове. ето защо понякога се случва човек да получи „без причина“ ужилване от повече оси.

6. Пазете се ако сте алергичен

Разбира се, дори еднократно ужилване може да бъде опасно за страдащите от алергии, както и ако човек без алергия е ужилен по врата в гърлото или езика. В тези случаи е необходимо да се охлади тази зона до пристигането на линейката, за да се предотврати подуване. Например, препоръчва се смучене на кубче лед или прилагане на антихистамини.

7. Какво да правим има гнездо в дома ни?

Препоръчително е да се осигури подходяща защита и да не се излага ненужно себе си или други членове на семейството на опасност. Веднага щом откриете по-висока концентрация на оси или стършели, бъдете внимателни. Като предпазна мярка използвайте подходящи продукти – например спрей. Използвайте специален спрей, който ще ви позволи да напръскате насекомите от по-голямо разстояние и също така да има незабавен ефект, който намалява подвижността на насекомите.

Правете го вечер, когато повечето оси са в гнездото. И винаги е необходимо да се предпазите с подходящи дрехи, обувки, ръкавици и в идеалния случай с пчеларска каска.

8. Гнездата

Хартиените гнезда обикновено се изграждат в земята, в горите, по бреговете на водата и пътеките, понякога в тъмните кухини на дома ни. В тях живеят цели колонии оси до 2000 индивида.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: