Фитинова киселина в козметиката – какви са нейните свойства и ефекти?

Фитинова киселина в козметиката – какви са нейните свойства и ефекти

Козметиката с киселини присъства в грижата от години, но добавката на фитинова киселина в козметиката е новост.

Какви свойства има фитиновата киселина и от кого може да се използва? Какви ефекти можем да очакваме?

Фитиновата киселина е лека алфа-хидрокси киселина, която има множество ползи. От овлажняване на кожата, намаляване на бръчките до дълбок химически пилинг на кожата.

реклама

Тя действа, като насърчава ексфолирането на кожата и ускорява естествения цикъл на подмладяване на кожните клетки.

Известно е, че AHA подобряват текстурата на кожата и намаляват признаците на стареене, като насърчават отделянето на клетките във външните слоеве на кожата и като възстановяват хидратацията.

Пилинг действието на фитиновата киселина е подобно по ефект на по-популярната гликолова киселина, но не се нуждае от неутрализация след нанасяне. Това е агент с бавно освобождаване, позволяващ прогресивно задействане на неговата киселина и не е агресивен в сравнение с гликоловата киселина. Доказано е, че фитиновата киселина е ефективен химически пилинг агент за лечение на мелазма и акне.

Фитинова киселина

Фитиновата киселина е вещество, намиращо се в семената и фибрите на много видове растения, включително бобови растения, зърнени храни и зърна.

Фитиновата киселина е интересна с това, че когато се погълне, тя се счита за „антинутриент“ за хората. Това означава, че хората нямат ензима фитаза, необходим за разграждането на фитиновата киселина при поглъщане.

Докато фитиновата киселина преминава през червата, тя се свързва с минерали като калций, цинк и желязо, което ги прави по-трудно абсорбирани.

Описание на фитиновата киселина

Фитиновата киселина също така има силни способности за улавяне на свободните радикали, което я прави отличен антиоксидант и следователно ценна за употреба в грижата за кожата.

Фитиновата киселина или фитатът е естествено срещаща се алфа-хидрокси киселина (AHA) и присъства главно в зърнените култури.

През последните години употребата му в продукти за грижа за кожата се е увеличила поради отличния му профил на ефикасност и безопасност.

Интересен факт за фитиновата киселина е, че тя е хелатор, което означава, че притежава способността да абсорбира (или хелатира) определени минерали. Това може да изглежда като недостатък в началото, но наистина е прикрита благословия, когато става дума за грижа за кожата.

Като цяло минералите са от съществено значение за доброто здраве, но някои специфични могат да имат отрицателно въздействие върху кожата, когато станат твърде изобилни.

Фитиновата киселина абсорбира молекулите на желязото в кожата, които са виновни за причиняването на увреждане на ДНК на тялото.

Свойства на фитиновата киселина

Химически тя се състои от мио-инозитол, полиалкохол и 6 единици хексафосфат.

При орален прием– Тя е хелатор на желязото и има силна способност за свързване (директно или индиректно) с минерали, протеини и нишесте, като по този начин намалява тяхната чревна абсорбция.

Локално върху кожата – има както антиоксидантни, така и ексфолиращи свойства. Обикновено се включва в продуктите за грижа за кожата заради антиоксидантните си свойства, за да помогне в борбата с увреждането от слънцето, да намали пигментацията и да лекува проблеми като мелазма.

Леките ексфолиращи свойства, заедно със силата за почистване на порите, могат да бъдат полезни за тези, които имат чувствителна кожа. Тя нежно изчиства кожата, свива порите и добавя освежаващ блясък, предотвратява появата на акне.

Предлага се само като фитинова киселина или IP6 (инозитол хекса-фосфорна киселина), но в различни концентрации, вариращи от 0,5% до 5% в зависимост от употребата. Колкото по-голяма е концентрацията, толкова по-голяма е неговата ексфолираща способност.

По-високите концентрации се използват за изсветляване на пигмента, анти-стареене и ексфолиращ ефект. Това е много мек ексфолиант, поради което по-високите концентрации са подходящи, ако искате да използвате продукти с фитинова киселина заради нейните ексфолиращи ползи.

Използват се по-леки концентрации за антиоксидантен, овлажняващ, изсветляващ кожата и успокояващ ефект.

Фитинова киселина в козметиката

Днес фитиновата киселина се предлага както в салоните за красота, така и в козметиката за домашна грижа.

Фитиновата киселина за лице може да се използва под формата на тоници, серуми за лице, кремове или професионални процедури. Интересното е, че фитиновата киселина се използва и в козметиката за коса.

Тя обаче е известна предимно със своите изсветляващи и антиоксидантни свойства, т.е. неутрализиране на свободните радикали.

Освен това осигурява и хидратация на кожата, като същевременно регулира мазната кожа и нежно ексфолира епидермиса.

Благодарение на изключително широкия спектър на действие, козметиката с фитинова киселина може да се използва от почти всеки тип кожа: нормална, суха, мазна, смесена и дори чувствителна.

Повлиява особено добре на хора, които се борят с обезцветяване и неравномерен цвят, както и със зачервяване.

Фитинова киселина – действие

Както може би знаете, козметиката с киселини е специална група, при която действието до голяма степен зависи от концентрацията и pH на препарата.

Използваната в продукта фитинова киселина в концентрация до 6% подобрява нивото на хидратация, като същевременно балансира секрецията на себум.

Освен това подобрява стегнатостта и еластичността на кожата и има антиоксидантно действие.

В концентрация 6-10% фитиновата киселина намалява обезцветяванията и предотвратява образуването на нови хиперпигментни петна, като допринася за изравняването на тена на кожата.

Съдържанието на фитинова киселина в козметиката над 10% допринася за нежно ексфолиране на епидермиса, но се понася добре и може да се използва като скраб за чувствителна кожа.

В продуктите за грижа за косата фитиновата киселина предотвратява избледняването на цвета, което я прави идеална за боядисана коса.

Друго интересно свойство на фитиновата киселина, използвана в производството на козметика, е хелатирането, т.е. свързването на метални йони.

Фитиновата киселина като хелатор се появява относително често във формулите, но тогава се използва в ниски концентрации, под 1% (обикновено около 0,2-0,5%). Добавянето на фитинова киселина в такова ниво подобрява синергията на препарата.

Фитинова киселина – ефекти

Редовната употреба на козметика с фитинова киселина помага за изравняване на тена на кожата.

Кожата възстановява баланса си и е правилно овлажнена, което ще бъде особено оценено от собствениците на смесена и мазна кожа.

Чувствителната кожа от своя страна може да се наслади на ефекта на изглаждане и изравняване на структурата на епидермиса.

Фитинова киселина в козметиката – Ползи

Помага при акне, отворени пори и запушена кожа : Калцият се отлага върху повърхността на кожата, когато е изложена на твърда вода. Това води до загуба на влага или способността на кожата да се хидратира. Което от своя страна води до разширени пори, суха кожа, акне и розацея.

Фитиновата киселина абсорбира излишния калций от повърхността на кожата, което предотвратява запушването на порите, като по този начин намалява обривите. Освен това намалява появата на пори и упорити петна по кожата.

Ползи против стареене : Благодарение на антиоксидантните си свойства, тя действа като улавя свободните радикали, и по този начин възстановява кожата и предотвратява оксидативното увреждане на кожата.

Кожата е изложена редовно на замърсяване на въздуха, ултравиолетови лъчи и други вредни фактори. В такъв случай е важно да имате съставки на рафта, които могат да предотвратят подобни щети.

Продължителност на употреба за резултати

Като самостоятелно средство, тъй като е лек ексфолиращ агент, ще отнеме време, за да се покажат резултати в случай на пигментация и бръчки.

Така че адекватното консултиране на пациента от дерматолог е важно, за да се гарантира, че кремът/серумът трябва да продължи да се прилага поне 8-12 седмици.

Въпреки че резултатите ще бъдат видими след 4 седмици с подходяща слънцезащита през деня.

Най-добрата част за фитиновата киселина е, че тя подхожда на всички типове кожа. Включително хора с много чувствителна кожа, това се дължи на нейните антиоксидантни и успокояващи свойства.

Странични ефекти на фитиновата киселина

Тази съставка рядко показва какъвто и да е страничен ефект. Тя е най-мекият от всички AHA и безопасен за употреба от хора с чувствителна кожа или акне.

Леко дразнене и сухота могат да се появят в случаите, когато съставката или основата, използвани в комбинация, не са подходящи за вашия тип кожа.

Синергия с други съставки за грижа за кожата

Фитиновата киселина има ниско ниво на pH при по-високи концентрации, поради което е много трудно да се комбинира с различни съставки.

Като самостоятелен продукт фитиновата киселина не е толкова често срещана. Обикновено се предлага в комбинация с други активни съставки, които действат синергично като:

  • Гликолова киселина : действа синергично при предизвикване на ексфолиация, фитиновата киселина помага за успокояване на кожата в случай на дразнене, причинено от гликолова киселина.
  • Азелаинова киселина, ниацинамид : Когато се използва с някоя от тези съставки, фитиновата киселина спомага за по-доброто усвояване на другата съставка, с която се използва.
  • Глюконолактон : В комбинация с фитинова киселина, той работи като добра съставка против стареене поради антиоксидантните и хидратиращи свойства и на двете.
  • Хиалуронова киселина : Добавянето на хиалуронова киселина и фитинова киселина осигуряват хидратация заедно с ексфолиране, за да се избегне изсушаването на кожата.
  • Салицилова киселина : Във формулировките против акне тази комбинация увеличава обмяната на клетките и предотвратява образуването на комедони.

Предлагат се различни серуми и кремове в различни комбинации в зависимост от нуждите:

  • Разширени пори и акне: в комбинация със салицилова киселина и гликолова киселина
  • Ярък или свеж тен: Комбиниран с многоплодови киселини и витамин С
  • Антиоксидантен серум: Със салицилова киселина, екстракт от зелен чай и други антиоксиданти
  • Мелазма или пигментация: С гликолова киселина, резорцинол, транексамова киселина и др.

Бъдете внимателни, докато използвате фитинова киселина с приложения на основата на ретинол. Това може да предизвика дразнене и дори да обезсили взаимното действие.

Пилинг с фитинова киселина

Почистете лицето си с нежен почистващ препарат. Това е етапът, в който лечението идва, нанесете пилинг с фитинова киселина.

След нанасяне на продукта, нанесете тоник, последван от слой овлажнител, за да поддържате кожата еластична и хидратирана.

Препоръчително е да следвате лечението 1-2 пъти седмично за затваряне на порите и за ексфолиране.

Пилингът обикновено е силен и не трябва да се прекалява. Тъй като може да доведе до прекомерно ексфолиране. А това ще направи кожата ви чувствителна към UV увреждане, като по този начин причинява повече вреда, отколкото полза.

Фитинова киселина в козметиката – Заключение

Тази пренебрегвана съставка сега се включва в режима на грижа за кожата на мнозина и е обичана от хора с всякакъв тип кожа.

По отношение на ефикасността, това е доста страхотно, особено в случай на чувствителна кожа, където трябва да се избягват други по-силни AHA.

Като цяло всички типове кожа имат добър опит с тази съставка. Тя предлага всички предимства, вариращи от ексфолиране до изсветляване на кожата и е по-малко дразнеща за кожата.

Това е отлична молекула с ефикасни резултати и добър профил на безопасност.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: