Херпес на устата: Лечение, причини и симптоми

Херпес на устата Лечение, причини и симптоми

Херпесите са рани с малки мехури, които се развиват по устните или около тях. Те са причинени от вируса на херпес симплекс и обикновено се изчистват без лечение в рамките на 7 до 10 дни.

Може да нямате никакви симптоми, когато за първи път се заразите с вируса на херпес симплекс. Появата на херпес може да се случи известно време след това.

Херпесът често започва с изтръпване, сърбеж или парене около устата. След това се появяват малки пълни с течност рани, обикновено по ръбовете на долната ви устна.
Раните обикновено не са сериозни и могат да бъдат лекувани от фармацевт.

реклама

Какво причинява херпес?

Щамът на вируса на херпес симплекс, обикновено отговорен за херпесите на устните, е известен като HSV-1.

В повечето случаи вирусът се предава в ранна детска възраст – например, когато дете е целунато от член на семейството или приятел с херпес.

Вирусът преминава през кожата и се придвижва нагоре по нервите, където лежи неактивен (спящ), докато не се задейства на по-късна дата.

Факторите, за които се смята, че предизвикват огнища на херпес, включват:

 • наличието на друга инфекция, като инфекция на дихателните пътища
  има висока температура (треска)
 • емоционално разстройство или психологически стрес
 • умора
 • нараняване на засегнатата област
 • менструация
 • силна слънчева светлина

Въпреки това, в много случаи няма очевиден фактор за развитието на херпес.

В редки случаи херпесът може да бъде причинен и от вируса на херпес симплекс тип 2 (HSV-2). Това може да е резултат от орален секс с някой, който има генитален херпес .

Вирус на херпес симплекс

херпес на устата

Вирусът на херпес симплекс е силно заразен и може лесно да се предава от човек на човек при близък директен контакт. След като някой се е заразил с вируса, той остава неактивен (спящ) през повечето време.

Въпреки това, понякога вирусът може да бъде активиран от определени фактори, което води до избухване на херпес. Обикновено това са слънчева светлина, умора, нараняване на засегнатата област и, при жените появата на месечния цикъл.

Някои хора имат често повтарящи се херпеси около два или три пъти годишно, докато при други се появява веднъж или никога. Някои хора изобщо не получават херпес, защото вирусът никога не се активизира.

Лечение на херпес на устата

Херпесите обикновено се изчистват от само себе си без лечение в рамките на 7 до 10 дни.

Ако развиете херпес, има някои общи съвети, които трябва да следвате:

 • пийте много течности, за да избегнете дехидратация;
 • избягвайте кисели или солени храни и яжте хладни, меки храни;
 • ако миенето на зъбите е болезнено, използвайте антисептична вода за уста;
 • нанасяйте кремове върху раните, без да ги втривате;
 • измийте ръцете си със сапун и вода преди и след нанасяне на крем;
 • избягвайте да докосвате херпесите си, освен да нанесете крем, и не споделяйте крема си за херпес с други хора.

Антивирусни кремове и таблетки

Антивирусните кремове се предлагат в аптеките без рецепта. Ако се използват правилно, те могат да помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на времето за заздравяване.

За да бъдат ефективни, тези лечения трябва да се прилагат веднага щом се появят първите признаци на херпес – когато почувствате изтръпване, сърбеж или парене около устата си. Използването на антивирусен крем след този начален период е малко вероятно да има голям ефект.

Антивирусните кремове могат само да помогнат за излекуване на текущо огнище на херпес. Те не могат да ви излекуват от вируса на херпес симплекс и не предотвратяват появата на бъдещи огнища на херпес.

Антивирусните таблетки обикновено са по-ефективни от кремовете при лечение на херпес, но се предписват само за по-тежки случаи.

Пластири за херпес

Предлагат се и пластири за херпес, които съдържат специален гел, наречен хидроколоид. Те са ефективно лечение на кожни рани и се поставят върху херпеса, за да скрият възпаленото място, докато заздравее.

Ибупрофен или працетамол

Болката може да се лекува и с болкоуспокояващи като ибупрофен или парацетамол. Това няма да ви помогне да излекувате раните, но ще успокои болката.

Въпреки това, не приемайте ибупрофен, ако имате астма или стомашни язви или сте ги имали в миналото.

Деца под 16 години не трябва да приемат аспирин.

Консултирайте се с лекар, ако имате херпес и сте бременна.

Усложнения на херпес

Раните обикновено са леки, но могат да причинят усложнения в редки случаи. Хората със слаба имунна система, причинена от заболяване или лечение като химиотерапия, са особено изложени на риск от усложнения.

Има риск от дехидратация, ако пиенето на течности ви носи дискомфорт или болка. Малките деца са особено изложени на риск от дехидратация.

Вирусът на херпес симплекс може да се разпространи и в други части на тялото ви.

Примерите за това кога това може да се случи включват:

 • кожни инфекции – те често се появяват, ако вирусът влезе в контакт с наранена кожа, като порязване или ожулване, или състояние на кожата като екзема
 • херпетичен херпес – това причинява появата на болезнени рани и мехури върху и около пръстите ви
 • херпесен кератоконюнктивит – това причинява подуване и дразнене (възпаление) на зоната около очите и появата на рани по клепачите
  Ако не се лекува, херпетичният кератоконюнктивит може да причини инфекция на роговицата, прозрачният слой в предната част на окото, което в крайна сметка може да доведе до слепота.

Ето защо е важно да не докосвате очите си, ако имате неизлекуван херпес. Ако трябва да докоснете очите си – например, за да премахнете контактните лещи – първо измийте добре ръцете си.

В много редки случаи енцефалитът, състояние, при което мозъкът се възпалява и подува, може да бъде причинено от вируса на херпеса, разпространяващ се в мозъка. Може да се лекува с интравенозни инжекции на антивирусни лекарства, като ацикловир.

Предотвратяване на инфекция

Не е възможно да се предотврати инфекцията с вируса на херпес симплекс или да се предотврати появата на херпес, но можете да предприемете стъпки, за да сведете до минимум разпространението на инфекцията.

Херпесите са най-заразни, когато се спукат, но остават заразни, докато не бъдат напълно излекувани. Избягвайте близък контакт с други, докато херпесът ви не изчезне напълно.

Въпреки това, няма нужда да стоите далеч от работа или да пропускате училище, ако вие или вашето дете имате херпес.

Можете да помогнете за свеждане до минимум на риска от разпространение на вируса на херпеса и повторна поява на херпес, като следвате съветите по-долу:

 • избягвайте да докосвате херпес, освен ако не нанасяте крем против херпес – кремовете трябва да се нанасят внимателно, а не да се втриват, тъй като това може допълнително да увреди кожата ви
 • винаги мийте ръцете си преди и след нанасяне на крем и след докосване на засегнатата област
 • не споделяйте херпес или лекарства с други хора, тъй като това може да причини разпространение на инфекцията
 • не споделяйте предмети, които влизат в контакт със засегнатата област, като червила или прибори за хранене
 • избягвайте целувките и оралния секс, докато херпесите ви не излекуват напълно
 • бъдете особено внимателни с новородени бебета, бременни жени и хора с ниска имунна система, като тези с ХИВ или тези на химиотерапия
 • използвайте балсам за устни слънце SPF 15 или по-висок, това може да помогне за предотвратяване на херпес, предизвикан от ярка слънчева светлина

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: