Цялата информация е във вашите ръце!

Хиалуронова киселина за лице – защо си струва да я използвате?

Хиалуроновата киселина има уникални хигроскопични свойства - може да свърже няколко десетки пъти повече вода, отколкото тежи. От тук и нейната популярност и широко приложение в козметиката, защото е изключително ефективно овлажняващо вещество.

Хиалуроновата киселина е много популярна в козметологията от няколко години. Дължи го основно на своите стягащи и овлажняващи свойства. Изглаждането на кожата и намаляването на появата на бръчки обаче не е всичко, което можете да постигнете с хиалуронова киселина.

Хиалуронова киселина – нискомолекулна, високомолекулна, единична, двойна, тройна… Тук наистина можете да се изгубите! Още повече, че можете да срещнете и такива маркировки като HMW, LMW, ULMW и различни форми като гел или прах от хиалуронова киселина. За какво става дума? В статията по-долу ще научите какви са различните видове и кой да изберете.

Какво е хиалуронова киселина?

Реклама

Хиалуроновата киселина, често наричана „еликсир на младостта“ или „втора кожа“, е мукополизахарид, който се среща естествено в нашата съединителна тъкан, кожа, стави, стени на кръвоносните съдове и пъпната връв. Заедно с колаген и еластин, тя е отговорна за плътността и гладкостта на кожата и има много силни овлажняващи свойства. Влияе и на правилната подвижност на ставите и работата на очите. Интересен факт е, че за първи път се използва в търговската мрежа през 1942 г. като заместител на яйчния белтък в хлебни изделия.

С възрастта нивото на хиалуроновата киселина започва да намалява, което може да доведе до образуването на бръчки, по-малко стегнатост и гладкост на кожата. Намаляването му се влияе и от прекомерното излагане на кожата на слънце, липсата на адекватна UV защита, неадекватното хранене, тютюнопушенето и нездравословния начин на живот.

Затова си струва да се допълни нивото му и да се осигури здрав и млад вид на кожата, като се осигури хиалуронова киселина под формата на козметичен препарат отвън, например под формата на серум с хиалуронова киселина.

Хиалуронова киселина в козметиката

Хиалуроновата киселина, която се използва в натуралната козметика, е натриев хиалуронат (INCI: Sodium Hyaluronate). Той е производно на хиалуроновата киселина, която се разтваря по-добре във вода, и има по-малка молекула, благодарение на което има по-висока способност да подобрява състоянието на кожата. Натриевият хиалуронат е естествено вещество, получено по биотехнологичен път, например от пшеница, с използването на млечна киселина. Натуралната козметика не позволява използването на хиалуронова киселина от живи и мъртви животни.

Хиалуроновата киселина в козметиката може да се намери под имената: натриев хиалуронат, хиалуронова киселина, натриев хиалуронат, натриев хиалуронат кросполимер, натриев ацетилиран хиалуронат, хидролизиран натриев хиалуронат или хидролизирана хиалуронова киселина.

Видове хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина се използва в козметиката в различни форми.

Има три вида размери на молекулите на хиалуроновата киселина:

  • големи HMW ( макромолекулна киселина ) частици, които образуват филм върху повърхността на кожата, който предпазва от загуба на влага; с тегло 0,85 – 1,15 MDa;
  • малки LMW ( нискомолекулярни киселини ) частици, улесняващи проникването на активните вещества и подобряващи плътността на кожата; маса под 500 kDa;
  • най-малките частици ULMW ( ултра-нискомолекулна или нискомолекулна киселина ), отличаващи се с високата си водосвързваща способност, проникват в долните слоеве на епидермиса и възстановяват естествената опора на кожата; маса под 10 kDa;

Според най-новите изследвания при хора, хиалуроновата киселина с тегло около 130 kDa е най-добрата. Всичко по-високо ще бъде по-малко ефективно, а по-ниските могат да причинят възпаление.

Изследването използва HA с различни молекулни тегла, включително 50, 130, 300, 800 и 2000 kDa. След месец изследователите установили, че приложението на 130 kDa HA е най-ефективно, тъй като повишава еластичността на кожата с 20%. И двете групи с 50 и 130 kDa показаха значително подобрение в дълбочината на бръчките и грапавостта на кожата след 60 дни. Всички други молекулни тегла продължават да подобряват еластичността и хидратацията на кожата, само в по-малка степен.

Това не променя факта, че най-ценната тук е хиалуроновата киселина със свръхниско молекулно тегло, тъй като колкото по-малка е молекулата, толкова по-дълбоко прониква в слоевете на дермата, докато останалите действат само на повърхността. Всички частици обаче са важни, защото действат синергично, за да образуват защитен филм. Тази бариера засилва овлажняващия ефект и е от съществено значение за ефекта на хидратация да продължи дълго след прилагане на киселина.

Как да изберете хиалуронова киселина?

Името хиалуронова киселина, тристранна или тройна, означава, че съставът включва и трите размера на частиците – и такъв продукт си струва да изберете. Три размера на частиците, присъстващи в един продукт, допълват тяхното действие, давайки ефекта на цялостна и дълготрайна хидратация на кожата.

Концентрацията на хиалуронова киселина

Важен параметър, който определя ефективността на козметиката, е концентрацията на хиалуронова киселина. На пазара се предлагат концентрации от 1 до 5%, като най-често срещаната е 1 или 1,5% хиалуронова киселина. Високата концентрация означава, че хиалуроновата киселина бързо активира регенеративните процеси, осигурявайки им висока интензивност.

Струва си да спрем на този момент за момент. Понякога 3% хиалуронова киселина погрешно се нарича тройна или тримолекулна киселина, докато този термин се отнася до общия брой киселинни молекули в препарата. По-конкретно: тромолекулната киселина означава, че се състои от три вида киселина с различно молекулно тегло – може да бъде 3% тройна хиалуронова киселина (например всяка молекула ще бъде 1%) или тройна хиалуронова киселина 1,5% (всяка молекула може да присъства при концентрация от 0,5%). Продължавайки по-нататък, единична хиалуронова киселина или хиалуронова киселина 1 е киселина, в която присъства само един вид молекула.

Свойства на хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина има положителен ефект върху еластичността и напрежението на епидермиса, осигурява неговата мекота и еластичност. Също така е честа съставка в овлажняващата козметика – благодарение на своите хигроскопични свойства, задържа вода в клетките и предпазва кожата от нейната загуба, намалявайки трансепидермалната загуба на вода. Хиалуроновата киселина забавя скоростта на изпаряване на водата.

Друга важна характеристика на хиалуроновата киселина е, че тя подобрява плътността на кожата. По този начин допринася за изглаждането на бръчките и стягането на кожата, оттук и популярността му в грижата за зряла и 35-годишна кожа.

Резултатите от изследванията, показват, че когато се прилага върху повърхността на кожата, хиалуроновата киселина може да намали бръчките, зачервяването и дори дерматита. В допълнение, проучване, включващо 152 пациенти, показа, че прилагането на 0,2% от крема с хиалуронова киселина два пъти дневно помага за заздравяването на рани след лъчетерапия.

Използването на хиалуронова киселина

Сега, когато най-важните факти са ясни, е време да отговорим на въпроса, за какви цели може да се използва хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина може да се използва за грижа за кожата и косата. Тя е отлична съставка на всяка козметика за грижа за кожата, която трябва да овлажнява кожата, да подобрява нейната плътност, мекота и еластичност и да я предпазва от дехидратация.

Хиалуроновата киселина може да се използва и като самостоятелна козметика и като носител на водоразтворими активни вещества. Позволява им да проникнат дълбоко в кожата и да участват по-активно в процесите на овлажняване и подмладяване на кожата. Използва се и в козметиката за грижа за ноктите.

Кога да използвате хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина се отличава с перфектната си биосъвместимост с кожата и тялото. Това е напълно безопасно вещество, не предизвиква дразнене или алергични реакции. Поради това може да се използва за грижа за всички типове кожа и възрасти. Също така е идеален за грижа за суха, увредена коса, нуждаеща се от регенерация.

Специфични показания за употребата на хиалуронова киселина са:

  • проблем със суха и дехидратирана кожа;
  • напукана кожа на ръцете и краката;
  • забележима загуба на напрежение, плътност и еластичност на кожата
    кожни промени като бръчки и белези;
  • процедури с използване на козметични киселини;
  • пилинг на епидермиса;
  • лечение със стероиди;
  • рани, ожулвания и изгаряния.

Хиалуронова киселина за лице

Можете да доставяте хиалуронова киселина на кожата, като използвате козметика, която я съдържа, или да я използвате самостоятелно. Тя е отличен носител на водоразтворими активни вещества. Също така подобрява ефекта от грижата за кожата с използването на растителни масла. Улеснява усвояването на маслата в епидермиса и тяхното активно действие.

Защо си струва да използвате хиалуронова киселина?

  • овлажняване на кожата;
  • регенерация на увредения епидермис;
  • стягане и изглаждане на кожата;
  • подобряване на напрежението и еластичността на епидермиса;
  • защита на кожата от загуба на влага;
  • забавяне на процесите на стареене на епидермиса;
  • неутрализира действието на свободните радикали;
  • успокояващо дразнене, причинено от например прекомерно излагане на кожата на слънце;
  • изглаждане на белези и бръчки;
  • осигурява на кожата по-добра защита срещу външни фактори
    за намаляване на пилинга на епидермиса.

Как да използваме хиалуронова киселина върху лицето?

Хиалуроновата киселина ускорява усвояването на растителните масла, засилва действието на кремове за лице и лосиони за тяло. Може да се използва и под маските за лице, защото подобрява действието им, а под слънцезащитен крем – намалява блясъка на кожата.

Самостоятелно като овлажняващ продукт: хиалуронов гел, нанесен върху кожата на лицето, шията и деколтето е идеален за това; особено се препоръчва за зряла и застаряваща кожа.
Двуфазен маслен серум: комбинирайте 1,5% тройна хиалуронова киселина с любимото си масло в съотношение 1:1 и нанесете тази смес върху почистено, тонизирано и леко влажно лице.
Добавка към крема: по този начин засилвате ефекта на крема, повишавайки неговия овлажняващ ефект; добавете няколко капки киселина към крема и нанесете върху лицето с лек масаж.
Допълнение към домашните маски за лице: хиалуроновата киселина като овлажнител е идеална за маски за всички типове кожа. Можете да я смесвате с водорасли, кал, глина, зелен чай, активен въглен – по принцип всичко, което имате под ръка и което харесва кожата ви.
Под очите: най-добре е да комбинирате хиалуронова киселина с малко студено пресовано масло, например от магданоз и краставица (за тъмни кръгове очите и подпухналост) или масло от смокиня за анти-стареене.

Когато избирате прахообразна хиалуронова киселина, не я нанасяйте директно върху кожата – тя трябва да се комбинира с други препарати преди употреба. Определено е по-добре да изберете хиалуронова киселина в гел или разтвор, защото те са готови за употреба. Преди да използвате какъвто и да е продукт, прочетете препоръките на производителя за употреба.

Коя киселина да изберете?

За да изберете правилния продукт за грижа за кожата, трябва да знаете под какъв термин да търсите хиалуронова киселина в продуктите. По-горе стана ясно, че това е натриев хиалуронат, така че потърсете INCI на етикета: Sodium Hyaluronate. Тази киселина обаче съществува и под други имена – добрата новина е, че всички те имат почти еднакви свойства.

В козметичните магазини и аптеките можете да намерите много разтвори на хиалуронова киселина с различни молекули. Най-популярната е хиалуроновата киселина. Също така е една от най-евтините хиалуронови киселини, които се предлагат в предлагането на продукти за домашна грижа за кожата.

Хиалуроновата киселина с големи молекули (HMW) 0,85-0,95 MDa намалява трансепидермалната загуба на вода, предпазва от неблагоприятните ефекти на външни фактори и има антиоксидантно действие. Една нейна молекула е в състояние да свърже около 40 пъти повече вода, отколкото тежи. Тя е идеално допълнение към козметика със слънцезащитен ефект, например растителни масла. Тя не само подобрява хидратацията на кожата, изглажда и подпомага регенерацията на раздразнената кожа. Може да се използва за всички типове кожа, включително чувствителна, мазна, склонна към акне, суха, склонна към раздразнения, нормална, куперозна, комбинирана и зряла кожа.

Резюме

Използването на хиалуронова киселина или козметика с хиалуронова киселина в домашната грижа за кожата е безопасно и може да доведе до наистина изненадващи резултати. Подобряват хидратацията, мекотата и гладкостта на кожата, намаляват видимостта на фините линии и повишават нейната устойчивост на външни фактори.

И въпреки че тези ефекти няма да бъдат толкова зрелищни, колкото тези, които могат да бъдат постигнати със специализирани лечения в клиниките по естетична медицина, определено си заслужава да се използва и да се превърне в една от най-важните козметични продукти, използвани в ежедневната грижа.