Цялата информация е във вашите ръце!

Холестеролът в козметиката – как действа, безопасен ли е? Какво си струва да знаете за него?

Холестеролът играе голяма роля за поддържане на кожата правилно овлажнена и функционираща - и това е съставка, от която не трябва да се страхувате, въпреки лошата слава, свързана с различни заболявания или затлъстяване.

Може да свържете холестерола с нездравословно хранене и болести. Но знаете ли, той играе голяма роля за поддържането на кожата стегната и еластична? Холестерола в козметиката е популярна съставка, която има благотворен ефект върху кожата, така че си струва да разберете малко повече за него.

Много се говори за добри и лоши мазнини, затова добавяйте авокадо, зехтин или мазна риба към салатите. И когато т.нар добра мазнина трябва да се превърне в основен елемент на здравословното хранене и не трябва да липсва в състава на козметиката. Холестеролът в козметиката е безопасна съставка, която задържа водата в кожата и така спомага за по-дълго запазване на младежкия й вид.

Какво представлява холестеролът?

Реклама

Кожата се променя с възрастта. След 25-годишна възраст производството на колаген намалява, което се отразява в отпусната кожа и появата на бръчки. С годините производството на липиди в кожата също намалява, така че те трябва да се допълват, за да се поддържа кожата овлажнена и устойчива на времето.

Най-често срещаните подобни на кожата липиди, използвани в хидратиращата козметика, са керамидите. Въпреки това, холестеролът играе голяма роля за поддържане на кожата правилно овлажнена и функционираща – и това е съставка, от която не трябва да се страхувате, въпреки лошата слава, свързана с различни заболявания или затлъстяване.

Холестеролът се среща естествено в тялото. Излишъкът му може да е вреден, но не трябва да се забравя, че той е важен не само за здравето на кожата, но и за хормоналния баланс.

Холестеролът, химически 3α-хидроксихолестен-5, е мастна субстанция, класифицирана като стерол, вид липидна или маслена молекула, присъстваща във всички клетки на тялото и кръвта. Този липид се произвежда в черния дроб (75%) и също се доставя с храната (25%). Той е съставна част на клетъчните мембрани, някои хормони, жлъчни киселини (съществени при храносмилането на мазнини) и витамин D. Също така е компонент на миелиновите обвивки и предпазва нервните влакна от увреждане. Естествено присъства в кожните липиди – междуклетъчен цимент и себум.

Холестеролът и неговата роля в кожата

Роговият слой съдържа около 40-50% керамиди, 20-25% холестерол и около 10-20% свободни мастни киселини. Холестеролът, присъстващ в кожата, играе важна роля – той осигурява стегнатостта на епидермиса, допринасяйки за формирането на подходяща структура на липидите и тяхната течливост.

Заедно с други липиди, холестеролът гарантира непропускливостта на клетките, което се отразява в здрава и устойчива защитна бариера. Тук става въпрос за феномен, наречен флуидност на клетъчните мембрани – благодарение на липидите, протеините или фосфолипидите могат да се движат, без да излагат вътрешността на клетката на ликвидация. Холестеролът е основният регулатор на този процес.

Холестеролът в кожата укрепва защитната бариера, което от своя страна повишава нейната устойчивост на вредни външни фактори. Намалява TEWL (трансепидермален коефициент на загуба на вода), като по този начин ограничава изтичането на вода, като предпазва кожата от прекомерно изсушаване. За съжаление, с възрастта нивото на холестерола в кожата намалява, симптомите на което са сухота и отпуснатост. Обикновено те се записват след 30-годишна възраст.

Много се говори за холестерола в контекста на укрепването и възстановяването на хидролипидната бариера.

Спасение за отслабената защитна бариера и отпуснатата кожа е използването на козметика на базата на холестерол, която спомага за стабилизирането на кожата, запечатва нейната защитна бариера и по този начин спомага за задържането на влагата за по-добра хидратация.

Свойства на холестерола в козметиката

Холестеролът е плосък липид с една полярна хидроксилна група. Неговата структура означава, че – освен биологични функции – той проявява ценни козметични свойства. На първо място, той е разтворим в мазнини и други органични разтворители (но слабо разтворим в етилов алкохол), в козметиката действа като емулгатор и като кондициониращ агент.

Това означава, че основната му задача е да задържа вода в кожата, което се изразява в ползи като подобрена еластичност, гладкост, стегнатост и забавяне на процеса на стареене. В допълнение, предпазва от разслояване на продукта, което подобрява неговата употреба и издръжливост.

Холестеролът в козметиката

Козметиката с холестерол (INCI: Cholesterol) се препоръчва за суха и дехидратирана кожа с видими признаци на стареене, като отпуснатост или обезцветяване. Препоръчва се и след изсушаващи дерматологични процедури и професионални процедури, с ретиноиди и пилинг, след които кожата може да се нуждае от по-силна регенерация и подкрепа при възстановяването на защитната бариера.

Ползи от козметиката с холестерол:

  • укрепване на хидролипидната бариера на кожата;
  • подобряват нивото на хидратация на кожата;
  • имат омекотяващ ефект;
  • подпомага процесите на регенерация;
  • имат антиоксидантни свойства;
  • подпомагат синтеза на хормони и витамини, които са от съществено значение за външния вид на кожата;
  • против стареене.

Дори когато се използва самостоятелно, холестеролът е ефективен. За най-добри резултати си струва да изберете комбинация от холестерол, серамиди и мастни киселини, които заедно работят още по-ефективно и укрепват защитната бариера на епидермиса.

Има един експеримент, който си струва да се спомене тук, който разглежда рецепта, съдържаща холестерол и вазелин. Доказано е, че холестеролът увеличава проникването на вазелин с 33%. Това води до заключението, че холестеролът повишава съвместимостта на алифатни вещества (като липиди) с извънклетъчния матрикс на кожата. С други думи, холестеролът повишава ефективността на другите липидни компоненти и спомага за обмена на липидни компоненти между кожата и козметиката.

Холестеролът, използван в козметичната индустрия, се получава главно от животински ланолин. Подобни свойства има и друг компонент на мазнината от овча вълна – ланостеролът, който също се среща често в козметичните препарати.

Струва си да се отбележи, че холестеролът присъства не само в продуктите за грижа за кожата, но и в продуктите за грижа за косата. При последното придава на косата блясък и допълнително се грижи за кожата. Стандартният холестерол се съдържа в кремове, серуми маски за лице и лосиони за тяло. Препоръчителната концентрация на холестерол в козметичните препарати (независимо какъв вид) е до 5%.

Холестеролът в козметиката – безопасен ли е?

В съзнателната и естествена грижа толкова често се използват съставки, които се намират естествено в тялото, тъй като това носи две предимства: те са по-щадящи кожата и се адаптират по-добре и показват нисък или много нисък алергенен потенциал поради факта, че те са „познати“ на човешката кожа. Холестеролът е пример тук. Благодарение на това холестеролът се счита за безопасна съставка и затова се препоръчва за употреба от хора с известни алергии, псориазис, атопичен дерматит и хора, страдащи от контактна екзема.

Ако се използва твърде често, холестеролът може да влоши проблемите с акнето и да причини повече производство на себум.

Струва си да посегнете към холестерол кремове не само в случай на суха или лющеща се кожа. Холестеролът е съставка, препоръчвана в грижата за зряла, нееластична кожа и като добавка към кремове против стареене. Когато използвате козметика с холестерол, не е нужно да се притеснявате, че количеството на тази мазнина в кръвта ви ще се увеличи – липидите в козметиката засягат само кожата.

Въпреки че клиничните проучвания показват, че продуктите с холестерол могат да причинят дразнене на кожата само в малка степен, е добре да правите кожен тест всеки път, особено при много чувствителна и атопична кожа.

Холестеролът в козметиката – резюме

Холестеролът в козметиката подобрява хидратацията на кожата, което се дължи на способността му да укрепва защитната бариера и да предотвратява изтичането на вода.

Поради ценните си козметични свойства, включително емулгиране, кондициониране и повишаване на ефективността на други липидни съставки, той е желана активна съставка в препарати за кожа.

Така че, ако сте забелязали, че кожата ви е отпусната, губи сияйния си блясък и стегнатост, това може да е признак за намаляване на нивата на холестерола в кожата. Тогава си струва да разгледате по-отблизо козметиката с холестерол, която ще ви помогне да спрете времето.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече