Хортензии: най-добрите сортове за терасата или градината. Как да се грижите за тях?

Хортензии най-добрите сортове за балкона, терасата или градината. Как да се грижите за тях

Начинаещите аматьори желаещи да отглеждат хортензии често се ръководят само от красотата на цветята, когато ги избират. Струва си да проверите с какво още се различават!

Сортове хортензии – как да се грижим за тях

1. Градинска хортензия

реклама

градинска хортензия

Един храст градинска хортензия на терасата ще придаде цвят на мястото ни за почивка. А какъв ефектен ефект ще постигнете, като засадите няколко растения в един ред или като неоформен жив плет! За по-добро разклоняване на градинската хортензия се използва лека частична сянка, но тя цъфти по-обилно на слънце и оцветява по-добре сферичните си съцветия, които ще останат на храста през лятото и есента.

Градинската хортензия има големи, сферични пъпки, които се появяват през първата половина на лятото. По-важното обаче е, че този сорт хортензия цъфти само на миналогодишните издънки. Това означава, че ако измръзне, например на балкона или е неправилно подрязано, то няма да цъфти през следващия сезон и няма да бъде подпомогнато от грижи, хранителни вещества, торове или промяна на позицията на растението.

Хортензията, която купувате в саксии с намерението да я отглеждате на балкона, всъщност е градинска хортензия. Същото, което цъфти в много домове през лятото и е голям храст. Когато купувате, обърнете внимание на формата на растението. Храстовите екземпляри изглеждат по-добре в апартамента.

Как да се грижите за градинска хортензия в саксия?

  • Хортензиите обичат кисела почва, така че се продават в контейнери, пълни с торф. У дома си струва да трансплантирате растението с цялата коренова топка в нов съд, със субстрат за ацидофилни растения или за хортензии.
  • Всеки ден поливайте хортензията в саксия. Ако не се полива редовно, бързо избледнява. Еднократната доза вода обаче не може да бъде голяма. Почвата винаги трябва да е леко влажна.
  • Не поставяйте хортензии на много слънчево място. Когато има твърде много слънце, хортензията се влошава. Най-добре е да я поставите близо до прозореца.

Ако искате да отглеждате градинска хортензия на балкон, трябва да имате предвид, че тя ще бъде едногодишно растение (освен ако не я преместите в стая с температура около 0 градуса по Целзий за зимата, напр. гараж, и я поливайте там – но пестеливо, т.е. на всеки 2-3 седмици). Хората, които решат да оставят хортензията на балкона през зимата, могат да опитат да покрият храстите с агротекстил (от септември, ако е хладно!). Преди замръзване трябва да огънете издънките към земята и да ги покриете с пръст. Контейнерът с хортензия трябва да стои на тихо място на балкона.

2. Букетна хортензия

Букетна хортензия

Букетната хортензия има продълговати конусовидни съцветия. Цъфти през втората половина на лятото, но на тазгодишните издънки. Това обаче не означава, че е идеален избор за балкон – освен ако не е много голям, защото се нуждае от изключително просторна саксия.

Най-красивите сортове букетна хортензия включват: Vanille Fraise с розови цветя в долната част и бели в горната част и Limelight, която е бяла в началото и става розова през есента.

Подрежете букета хортензия през март – преди да излезе. Ниско (около 1 см над първата пъпка), ако искате по-малко на брой, но величествени съцветия. Ако пък искате хортензията да се развие в сфера, достатъчно е да отрежете загиналите съцветия. Ще цъфти повече, но цветята му ще са по-малки.

3. Дъбоволистна хортензия

реклама

Дъбоволистна хортензия

Предимството на хортензията с дъбови листа са не само съцветията – бели, доста рехави – но и големи листа, измамно напомнящи дъбови листа. През есента те придобиват красив, червено-виолетов цвят, което прави храста особено желан по това време на годината.

Дъболистната хортензия цъфти на миналогодишните издънки – затова не съкращавайте силните издънки, израснали в основата на храста, които вече са образували цветни пъпки. Достатъчно е през пролетта да изрежете сухи съцветия – точно над първата двойка пъпки.

4. Дървовидна хортензия

Дървовидна хортензия

Цъфти от юни до есента на тазгодишните издънки (през март я подрязвате на 30 см над земята, над първата пъпка). Неговите бели, обикновено сферични съцветия започват леко да позеленяват през септември, за да позеленеят с времето.

Най-популярният сорт храстова хортензия е Anabelle. Расте до 1,5 м, има огромни, сферични цветя до 30 см в диаметър. Първо са зеленикави, после побеляват. Бялата Grandiflora и розовата Invicibelle също заслужават препоръка. Цъфтят от юни до август.

5. Катерлива хортензия

Катерлива хортензия

Това е единственият алпинист сред хортензиите. Силно облистени, с множество бели, сплескани съцветия. Перфектно се катери по стени, огради и перголи. Без никакви подпори, тя ще се простира по земята и ще запълни добре сенчестите места в градината. Ако не искате растението да наедрее, можем да подрежем издънките му – веднага след цъфтежа. Пролетното подрязване ще гарантира, че увивната хортензия няма да цъфти през този сезон.

Отглеждане и изисквания към хортензиите

Всички сортове хортензии обичат кисела почва (pH 4,5-5,5). Градинската почва се подкиселява, като се смесва с градински торф, а за саксии препоръчваме субстрат за азалии и рододендрони.

Най-доброто положение за хортензии е шарената сянка, и слънце през другата част от деня. Поливате хортензиите внимателно, тъй като субстратът трябва да е постоянно влажен и в същото време не трябва да се наводнява.

Хортензии в градината

Хортензии в градината

Как да размножавате хортензии?
Хортензиите могат лесно да се размножават с издънки, отрязани в началото на лятото. Юнските разсади се вкореняват без необходимост от изкуствено затопляне, а когато пуснат корени и се разсадят в саксии, до есента ще станат достатъчно големи, за да преживеят спокойно зимата.

За да получите няколко нови екземпляра, трябва да изберете млади, здрави и добре оформени нецъфтящи издънки. След като ги нарежете и подготвите, можете да ги поставите в саксии или тави и след това да ги поставите на сенчесто място или на хладен перваз на прозореца без слънце, като не забравяте да поливате субстрата редовно. Също така трябва да ръсите листата от време на време с вода. След няколко седмици те трябва да се засадят.

реклама