Хранително отравяне: Всичко, което трябва да знаете

Хранително отравяне

Хранителното отравяне е хранително заболяване, причинено от консумация на заразена храна.

Храната се замърсява от организми като бактерии, вируси, паразити или други токсини.

Замърсяване на храната може да се случи по време на приготвянето или съхранение, следователно е наложително да се спазват санитарните мерки, за да се избегне замърсяване.

реклама

Понякога, когато храната не е правилно приготвена, това може да доведе до инфекции. Това явление е най-често при морски дарове и салати.

Хранително отравяне симптоми

Може да изпитате симптоми на хранително отравяне в рамките на няколко часа или дни след консумация на заразена храна. ( 1 ) ( 2 )

Симптомите на хранително отравяне обикновено започват в рамките на един до два дни след консумация на заразена храна.

В повечето случаи обикновено се наблюдават няколко от следните симптоми:

 • главоболие
 • гадене
 • повръщане
 • загуба на апетит
 • болки в корема и стомашни спазми
 • болки в мускулите
 • лека треска

Ако тези симптоми не изчезнат или се подобрят след няколко дни и станат тежки, трябва да потърсите медицинска помощ и да посетите лекар.

Какво причинява хранително отравяне?

Има 2 вида хранително отравяне – интоксикация (токсини на бактерия/вирус/гъбички) заразява човек и инфекция (бактерия или вирус започват да се развиват в червата). Ако е бактериална – лечението е с антибиотици.

Замърсяването на храните може да се случи на всеки етап от производството, т.е. по време на прибиране, преработка, съхранение, транспортиране или приготвяне.

Освен това много бактерии, вируси и паразити могат да причинят хранително отравяне. Ето защо трябва да съхранявате, обработвате и готвите храната много внимателно при подходящи температури, за да избегнете растежа и разпространението на тези бактерии.

Бактериално хранително отравяне

1. Салмонела

Салмонела е бактерия, която засяга стомашно-чревния тракт и изпитвате грипоподобни симптоми. Тези симптоми могат да продължат 2-5 дни. Тази бактерия понякога се разпространява чрез обработващи храни с нехигиенични условия на работа и ниски санитарни условия.

2. Кампилобактер

Тази бактерия също причинява стомашни проблеми и тези симптоми могат да се появят за 2-5 дни и да продължат до 10 дни. Тази бактерия обикновено се намира в мидите и други морски дарове.

3. Листерии

Това е бактерия, която може да даде грипоподобни симптоми като главоболие, треска и схванат врат. Тези симптоми могат да продължат няколко дни или седмици. Тази бактерия може да се разпространява чрез сурово месо, необработено птиче месо и непастьоризирани млечни продукти.

4. Ешерихия коли

E. Coli е бактерия, която може да причини болки в корема, спазми, диария, повръщане. За съжаление, тези симптоми могат да продължат няколко седмици. Те се разпространяват чрез необработено месо, сурови плодове или зеленчуци и нехигиенични условия за съхранение.

5. Стафилококи

Тази бактерия се разпространява чрез месо и салати и може да причини грипоподобни симптоми като кашлица и кихане.

6. Вибрио вулнификус (Vibrio Vulnificus)

Тази бактерия се разпространява чрез сурови стриди, неварени миди или замърсена морска вода. Ефектът е тежки стомашни проблеми като диария, повръщане, гадене и др. Тези симптоми могат да продължат до 7-10 дни.

Вирусно хранително отравяне

1. Ротавирус

Ротавирусът или норовирусът могат да причинят тежки стомашно-чревни и грипоподобни симптоми. В допълнение, това може да доведе до тежка дехидратация. Обикновено започва в рамките на 24-48 часа след излагане на патогена и може да продължи до една седмица.

Пресни продукти, сурово необработено месо, домашни птици и яйца, млечни продукти (непастьоризирани), морски дарове, готова за консумация храна могат да носят специфични патогени и вируси. Те могат да причинят хранително отравяне. Освен това някои паразити могат да влязат в тялото ви чрез листни зеленчуци, да живеят в тялото и да причинят заболявания.

Хранително отравяне: високорискови групи

Хранителното отравяне може да засегне всеки. Въпреки това, бременните жени, възрастните хора, малките деца, хората с компрометирана имунна система са изложени на по-голям риск от хранително отравяне и развитие на тежки усложнения.

Но някои хора имат по-добра имунна система и няма да проявяват тежки симптоми. Те могат да се подобрят в рамките на няколко седмици.

Ако сте бременна, листерията може да причини тежки усложнения и дори да доведе до спонтанен аборт. ( 3 )

Така че бременните жени трябва да се хранят правилно и да избягват преработените храни. Освен това те трябва да се изследват, ако получат някакви симптоми като грип, повръщане и диария.

Хранително отравяне при малки деца

Гаденето и повръщането са два широко разпространени симптома на хранително отравяне при малки деца. Тези симптоми обикновено продължават само един ден, понякога по-дълго и обикновено са последвани от диария. В някои случаи диарията е единственият признак, без първо да има гадене и повръщане.

Ако малко дете има воднисти или редки изпражнения поне три дни, обикновено това е диария. При тежка диария и някои инфекции във воднистите изпражнения може да има и кръв и слуз. Диарията трябва да продължи само няколко дни, понякога и седмица. Леко хлабави изпражнения при малки деца могат да продължат седмици, преди да се върнат към обичайното.

Болките в корема и спазмите също са някои признаци за хранително отравяне. Освен това преобладават и висока температура и болки в горните и долните крайници, главоболие и др.

Ако някой от тези симптоми продължи повече от седмица или стане тежък, трябва да се консултирате със специалист и да вземете подходящи лекарства, да се грижите за диетата им и да приемате много течности.

Хранително отравяне по време на бременност

По време на бременност, богата на хранителни вещества диета и за предпочитане домашно приготвени ястия са от съществено значение. Тази предпазна мярка ще помогне да се премахнат ненужните усложнения и шансовете за заразяване. Възможно е обаче да се получи хранително отравяне поради лошо съхранявана храна, замърсена вода и др.

Някои от честите симптоми на хранително отравяне са главоболие, треска, кървави изпражнения, коремна болка, крампи и дехидратация. Докато тялото изпитва постоянни промени по време на бременност, може да бъде трудно да се разграничат симптомите като гадене и повръщане.

Ако тези симптоми продължават по-дълго от очакваното или се появяват с по-висока честота, те могат да се дължат на някаква вирусна, бактериална или паразитна инфекция. Трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като може да представлява риск за нероденото дете.

Лечение при хранително отравяне

Повечето хора не се нуждаят от медицинска помощ за симптомите на хранително отравяне, тъй като те не са тежки и не продължават толкова дълго. Въпреки това, ако принадлежите към групата с висок риск, като бременни жени, възрастни хора, малки деца и др., това може да причини тежки усложнения.

Да предположим, че детето ви има диария, която продължава повече от няколко дни или се влошава с времето. В този случай е важно да се свържете с вашия педиатър и да го накарате да вземе лекарства.

Поддържането на тялото хидратирано и приемането на антибиотици за унищожаване на инфекцията е от съществено значение. Можете също така да получите лекарства за намаляване на симптомите като повръщане и гадене.

Предотвратяване на хранително отравяне

От решаващо значение е да боравите с храната много внимателно, за да избегнете замърсяване. Много съвети могат да помогнат за предотвратяване на хранително отравяне.

1. Измиване на ръцете

Всеки път, когато влезете в кухнята, измийте добре ръцете си с топла вода, за да се отървете от микробите и всички патогени, които могат да замърсят храната. Моля, запомнете това, докато боравите със сурово месо, приготвяте храна и режете и кълцате зеленчуци.

2. Съхранение на сурово месо

Растежът на бактериите е най-бърз при сурово месо; следователно трябва да се грижите правилно, докато съхранявате сурово месо. Първо, трябва да се отдели от останалите храни, за да се избегне кръстосано замърсяване. След това ги съхранявайте в херметически затворени контейнери. След като размразите замразеното си месо, използвайте го незабавно. Моля, не го връщайте отново във фризера за бъдеща употреба.

3. Техники за готвене и съхранение

Суровата храна трябва да се готви старателно и при подходяща температура. Докато съхранявате остатъците от готвена храна, трябва да я оставите да се охлади правилно, да я съхранявате в херметически затворен контейнер и да отделите различните храни, за да избегнете кръстосано замърсяване.

4. Съвети

За някой, който страда от хранително отравяне, е от съществено значение да се осигури правилно хранене и да се яде здравословна храна.

Храни, които да избягвате

 • Напитки с кофеин, като чай, кафе и безалкохолни напитки
 • Храни с високо съдържание на мазнини като пица, пържени картофи, бързо хранене
 • Храни с високо съдържание на захар
 • Млякото и млечните продукти съдържат лактоза. Те могат да бъдат доста трудни за храносмилане, тъй като тялото ви се възстановява от стомашните проблеми, причинени от хранително отравяне.

Храни за ядене

Тук е много важно да спазвате стриктно здравословно хранене:

 • Останете хидратирани! Задължително е да приемате много течности и електролити, за да помогнете на тялото да се възстанови. През това време тялото може да бъде силно дехидратирано.
 • Ябълковият оцет може да има специфични антибактериални свойства, което прави ефективен домашен лек за хранително отравяне.
 • Бананите са богати на калий, а диетичните фибри са лесни за смилане и хранителни вещества и могат да помогнат за бързо възстановяване.
 • Семената от кимион могат да бъдат доста полезни за облекчаване на стомашни болки, възпаление и проблеми, свързани с червата по време на хранително отравяне.

Моля, осигурете правилно съхранение, обработка и обработка на храната, за да избегнете замърсяване на храната. Хранителното отравяне може да причини тежки стомашно-чревни проблеми и безпокойство. Въпреки това, може да се контролира с някои домашни средства и приемане на лекарства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: