Цинков крем – Ползи за кожата

Цинков крем - Ползи за кожата

На пазара има много лечебна козметика, която помага при лечението на различни кожни заболявания. Един такъв препарат е небезизвестния цинков крем, който е евтин, има мек състав и е много ефективен. Цинковият крем е един от най-ефективните препарати, използвани при всякакви кожни проблеми, като акне, херпес или дерматит.

Търсите ли универсална съставка за разрешаване на кожните ви проблеми? Може би сме намерили перфектния за вас.

Цинковият оксид, общоизвестна активна съставка, открита в продуктите за облекчаване на обрив от пелени, предлага множество ползи, когато се прилага върху кожата ви.

реклама

Цинков крем – какво е това?

Както подсказва името, цинковият крем е препарат, съдържащ цинков оксид (ZnO). Има много приложения и има прост, безопасен химически състав. Цинковият крем се използва външно за облекчаване на раздразнена кожа. Има еднородна плътна консистенция, бял е на цвят, не се разтваря във вода и трудно се абсорбира. Цинкът е отговорен за всички свойства на този мехлем, който е един от първите елементи, използвани в медицински препарати.

Това е много важен елемент за нашето тяло. Цинкът в цинковия крем представлява около 10 процента от препарата, а останалото е вазелин хидрофилен.

Цинковият крем значително надминава по-скъпите си аналози, тъй като е лесно достъпен, евтин, ефективен и осигурява бързо действие.

Положителният ефект на този елемент върху кожата е забелязан още от древността. Преди повече от 5000 години египтяните са използвали цинк на прах, смесен с малко ароматна течност за лечение на различни кожни заболявания, като превързване на рани и заздравяване на язви.

Многобройни препратки към медицинската употреба на този елемент се съдържат в древноегипетски папируси и ръкописи от Далечния изток. Днес можем да го открием не само в козметиката и медицинските препарати, но и в бои, лакове и пластмаси.

Какво е цинков оксид?

Цинковият оксид е бял прахообразен химикал или неорганично съединение, получено от окисляване на цинк. Окисляването прави цинка мощна съставка, която да се използва за лечение на различни кожни заболявания, включително възпаление, увреждане от слънцето, акне и др. Цинковият оксид до голяма степен се използва като силна слънцезащитна съставка от векове. [ 1 ]

Освен че поддържа заздравяването на кожата в продължение на десетилетия, цинковият оксид днес е често срещана активна съставка, намираща се в слънцезащитни кремове, кремове за обрив от пелени, каламинови лосиони и т.н. Цинковият оксид най-често се добавя към локални разтвори като овлажнители, слънцезащитни кремове, основи за грим, и така нататък.

От 1940 до 1980 г. продуктите, съдържащи цинков оксид, се използват предимно за лечение на кожни заболявания или обриви. По-късно през 80-те години медицинската литература широко подкрепя ползите му за лечение на увреждания от слънцето.

Безопасен ли е цинковият оксид за вашата кожа?

Обикновено цинковият оксид е безопасна съставка, използвана в козметиката. Използва се в няколко средства за защита на кожата без рецепта и слънцезащитни продукти. Въпреки това, най-добре е да проведете тест за алергия върху кожата си, преди да използвате някой от тези продукти за грижа за кожата. Когато се използва за лечение на рани или други кожни заболявания, първо се консултирайте с Вашия лекар.

Какви са ползите от цинковия крем за кожата?

Цинковите съединения – както органични, така и неорганични – имат благоприятен ефект върху кожата, имат:

  • подсушаващо;
  • противовъзпалително;
  • антисептично;
  • стягащо;
  • матиращо;
  • дезинфекциращо;
  • изсушаващо;
  • фотопротективно;
  • защитно;
  • дезодориращо действие.

Ето защо употребата на цинков крем се препоръчва на хора, които се борят с различни кожни заболявания. Този елемент в козметиката и медицинските препарати може да приеме различни форми, но най-често се използва цинков оксид. Това вещество е под формата на бял прах без мирис, който не е разтворим във вода или мазнини. Натрошените частици на това вещество му позволяват да се смеси с течността за известно време, но след нанасяне на такъв разтвор върху кожата, течността се изпарява и цинковият оксид остава, създавайки бяло защитно покритие. Цинковият оксид се добавя и към производството на насипни препарати, например пудри за лице и пудри за деца и слънцезащитни кремове.

1. Предпазва кожата от увреждане от слънцето

Изследователите са открили, че цинкът има естествени ползи за слънцезащита. Когато кожата ви е намазана с богат слой цинков оксид, тя отразява и абсорбира UVA и UVB лъчите [ 2 ]. По този начин блокира навлизането на вредните лъчи в кожата ви. Ефикасността на тази съставка обаче изцяло зависи от нейната концентрация.

Различните продукти използват различни проценти цинков оксид, поради което ефектът варира. Колкото повече цинков оксид има върху кожата ви, толкова по-дълго тя е защитена от увреждане от слънцето. Обикновено слънцезащитните продукти съдържат 25% до 30% цинков оксид.

2. Подобрява заздравяването на кожата

Цинкът има естествена способност да лекува рани. Хората, които страдат от рана или увреждане на кожата като слънчево изгаряне, чувствителност и т.н., могат да разчитат на използването на локален цинков оксид. Ще излекува кожата отвътре и ще я успокои. Напротив, дефицитът на цинк е свързан с по-бавно зарастване на рани. [ 3 ]

3. Контролира излишното омазняване

Цинковият крем действа стягащо, когато го прилагате локално. Той контролира образуването на мазнина под кожата ви и предотвратява производството на излишна мазнина. По този начин тези хора с мазна кожа могат да се възползват значително от локалния цинков оксид. Намаляването на образуването на мазнина също помага за поддържане на мастния баланс, като по този начин намалява риска от поява на акне. [ 4 ]

4. Лекува акне

Проучванията показват, че противовъзпалителните свойства на цинка го правят полезен за лечение на възпалителни кожни заболявания. Обикновено се смесва с други антибактериални агенти, които заедно помагат за минимизиране на болката, тежестта и появата на акне [ 5 ].

Освен това, изследванията показват, че локалното използване на цинков крем самостоятелно или в комбинация с други елементи може да бъде ефективно за намаляване на бактериите P. acnes.

5. Предотвратява бактериална инфекция

Както споменахме по-рано, цинковият оксид е антимикробен, противовъзпалителен и може да лекува рани. Всички тези качества помагат на цинковия крем да намали шансовете за бактериална инфекция. Проучване от 2003 г. показва, че цинковият оксид намалява риска от развитие на бактериална инфекция, като предотвратява интернализацията на бактериите.

Как да използвате цинков оксид върху лицето?

След като вече стана ясно какви пози има цинковия крем, е време да уточним как можете да използвате цинков оксид за лицето си.

1. Като слънцезащитен крем

Когато използвате слънцезащитен крем, който съдържа цинков оксид, не забравяйте да го нанесете 30 минути преди да излезете на слънце. За да се предпазите напълно от увреждане от слънцето, използвайте достатъчно количество слънцезащитен крем и внимателно го нанесете върху лицето, шията, горната част на ушите и т.н. Можете да го нанесете и върху другите открити зони като гърба, ръцете или краката.

2. Като крем

За лечение на акне можете да нанесете малко количество цинков крем върху петната от акне, след като измиете лицето си и го овлажните. Не забравяйте да проверите концентрацията, преди да използвате продукта. Въпреки това винаги е препоръчително да се консултирате с вашия дерматолог, преди да използвате продукти съдържащи цинков оксид за грижа за кожата.

3. Други начини за използване

Като мехлем

Ако използвате мехлем с цинков оксид за заздравяване на рана, първо почистете раната. Нанесете мехлема върху раната и я увийте с бинт за по-добри резултати. Ако не ви е удобно да използвате превръзка и само ако е малка рана, можете да избегнете превръзката.

Като прах

Проверете дозировката и инструкциите за употреба, преди да използвате прах от цинков оксид. Можете да използвате две супени лъжици наведнъж, ако го използвате за домашен крем или лосион.

Предупреждение

Мехлемът с цинков оксид е само за външна употреба. Не го използвайте върху очите си. Избягвайте всякакъв контакт с областта на очите, докато нанасяте мехлема.

Странични ефекти на цинков оксид и предпазни мерки

Цинковият оксид не предизвиква сериозни странични ефекти. Обикновено лекарствата са склонни да причиняват алергични реакции към човешката кожа, но за щастие случаите на алергични реакции, дължащи се на цинков оксид, са редки. В случай, че развиете симптоми като обриви, сърбеж, подуване на кожата, гърлото или езика, незабавно потърсете медицинска помощ.

Освен това, ако вече сте алергични към тази конкретна съставка, избягвайте да я използвате. В случай, че имате някаква друга алергия или кожно заболяване, консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате цинков крем. Това може по-скоро да влоши ситуацията, отколкото да помогне на кожата ви. Ако сте бременна или кърмите, моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате какъвто и да е продукт с цинков оксид.

Полезни съвети за цинковия крем

1. Винаги правете тест за алергия, преди да използвате цинков крем върху кожата.

2. Никога не нанасяйте цинков крем върху наранена кожа или кожа с мехури.

3. Ако имате суха кожа, използвайте цинков крем заедно с овлажнител, за да предотвратите по-нататъшното й изсушаване.

4. Ако използвате някакво лекарство, уведомете Вашия лекар, преди да използвате цинков оксид.

5. Не използвайте цинков оксид като вътрешно лекарство.

6. Избягвайте да използвате цинков крем близо до очите си.

7. Носете ежедневно слънцезащитен крем, богат на цинков оксид. Дори и да не излизате, носенето на слънцезащитен крем у дома може да ви спаси от синята светлина на лаптопи и мобилни телефони.

8. Цинковият крем е безопасен за всички типове кожа. Подхожда идеално и на чувствителна кожа  и склонна към акне кожа.

Цинков крем – обобщение

Цинковият крем се използвана за лечение на сърбеж, кожни инфекции, напукана кожа и кожни заболявания, също така цинковия оксид е активна съставка, намираща се в слънцезащитни кремове. Освен това има страхотни способности за заздравяване на рани. Можете да включите цинков крем в ежедневната си грижа за кожата. Но не забравяйте да прочетете внимателно етикетите на продукта, за да разберете дозировката и следвайте инструкциите за употреба. Ако имате чувствителна кожа или сте склонни към алергични реакции, консултирайте се с вашия лекар, преди да го използвате върху кожата си.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: