Цинкът може да намали симптомите на настинка и грип

цинк грип настинка

Състояния, които засягат дихателната система, са често срещани. Понякога техните симптоми са леки, но в някои случаи са тежки.

Инфекциите на дихателните пътища могат да се развият в последствие на бактерии или вируси, които включват грип, обикновена настинка и други вируси, като COVID-19.

Учените непрекъснато проучват възможности за лечение, които биха могли да подобрят симптомите, да съкратят продължителността им или да ги предотвратят изцяло.

реклама

Скорошно проучване, което се появява в списанието BMJ Open, съобщава, че приемането на цинк може да съкрати продължителността на симптомите на инфекция на дихателните пътища и вероятно да ги предотврати. ( 1 )

Какво всъщност представлява цинкът?

Цинкът поддържа имунната система и играе роля в редица телесни функции, включително: ( 2 ) ( 3 )

 • клетъчно делене и растеж
 • заздравяване на рани
 • обонянието и вкуса
 • разграждане на въглехидратите
 • засилване на инсулиновото действие

Храните, които съдържат цинк, включват стриди, червено месо, пиле, морски дарове, боб, ядки, пълнозърнести храни и млечни продукти. Мултивитамините често включват цинк. Предлага се и в назални спрейове и гелове и някои таблетки за смучене.

Инфекции на дихателните пътища

Дихателните пътища, като нос, гърло, трахея, бронхи и бели дробове. ( 4 )

Симптомите на инфекциите на дихателните пътища могат да варират. Например симптомите на обикновена настинка може да включват кихане, възпалено гърло, кашлица или хрема. ( 5 )

Симптомите на грип могат да бъдат по-сериозни, като треска, втрисане, умора, болки в тялото и главоболие.

Хората с COVID-19 могат да получат някои грипоподобни симптоми. Симптоми на COVID-19 включват треска и втрисане, задух или затруднено дишане, умора, кашлица, запушване на носа или хрема. ( 6 )

С изключение на ваксинациите срещу грип и SARS -CoV-2, профилактичните и терапевтичните възможности са ограничени.

Поради тази причина учените се интересуват от лечения, които могат да облекчат симптомите или да съкратят продължителността на инфекциите на дихателните пътища.

Цинк и инфекции

Въпросното проучване е бърз систематичен преглед и мета-анализ, фокусиран върху рандомизирани контролирани проучвания.

Учените идентифицираха проучвания, които:

 • включват възрастни, които са изложени на риск или са имали вирусни инфекции на дихателните пътища
 • изследва употребата на цинк чрез всяка доза, начин или продължителност на прием
 • измерени специфични резултати, като честота на инфекции на дихателните пътища и тежест на симптомите

Освен това, те специално изключват проучвания, които разглеждат цинка като лечение с други интервенции с лекарства.

Използвайки тези критерии, учените са изследвали 28 проучвания, включващи общо 5446 участници. Нито едно от проучванията не е специфично за SARS-CoV-2.

Д-р Дженифър Хънтър, един от авторите на проучването, обясни пред Medical News Today, че някои от изследваните от тях проучвания не са били включени в предишни системни прегледи:

„Бях изненадана, че само едно от четирите проучвания, които са оценявали профилактичния цинк, преди това е било идентифицирано и докладвано в систематични прегледи. Две са били публикувани на китайски и това беше добро напомняне защо е толкова важно да се търси в бази данни на езици, различни от английски.“

Анализът даде смесени резултати. Например, учените установиха, че:

 • употребата на цинк орално или интраназално предотвратява инфекции на дихателните пътища при някои индивиди
 • симптомите на инфекции на дихателните пътища са отзвучали около 2 дни по-рано при хора, приемащи цинк сублингвално или интраназално в сравнение с плацебо
 • приемането на цинк помогна за намаляване на тежестта на симптомите на третия ден от оценката на интензивността на симптомите

Като цяло, авторите заключават, че за хора, които нямат дефицит на цинк, приемането на цинк може да помогне за предотвратяване на вирусни инфекции на дихателните пътища и да съкрати продължителността на техните симптоми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: