11 Червени зеленчуци и ползите за здравето от тях

червени зеленчуци

Червените чушки, доматите, червеното зеле, цвеклото имат нещо общо – всички те са червени зеленчуци. Червените зеленчуци получават цвета си от пигменти като ликопен и антоцианин, които също са мощни антиоксиданти.

В допълнение, те съдържат хранителни вещества като витамин А и витамин С. Освен това те имат основни минерали и фибри. Следователно те са жизненоважни за цялостното здраве на човек.

Въпреки огромните им ползите, голям процент от хората не консумират достатъчно червени и оранжеви зеленчуци.

реклама

Какво представляват червените зеленчуци?

Червените зеленчуци включват домати, червен лук, цвекло, червени чушки, червено зеле и др. Фитонутриентите, които им придават червения цвят, предлагат мощни ползи за здравето.

Те също така съдържат фибри, витамин А, С и минерали. Те могат да бъдат полезни за вас по много начини. Наситеният тъмен цвят на зеленчуците показва наличието на фитонутриенти. Тези хранителни вещества помагат за укрепване на имунитета ви. Те също така могат да предотвратят рак, затлъстяване, хронични заболявания и други.

Ликопен, антиоксидант в червените зеленчуци, който може да предотврати сърдечни заболявания и рак. Освен това може да помогне за предотвратяване на различни инфекциозни заболявания. Например, предотвратява инфекции на очите, замъглено зрение, кожни обриви и др. Доматите, цвеклото и червеното зеле са пълни с ликопен.

Червените зеленчуци са отличен източник на хранителни вещества. Така че напълнете чинията си с тези зеленчуци. Те могат да ви помогнат да балансирате диетата си и също така да осигурят няколко предимства.

Нека разгледаме няколко червени зеленчуци заедно с техните ползи за здравето:

1. Цвекло

Изследванията показват, че цвеклото е от зеленчуците с най-високо съдържание на антиоксиданти. Следователно може да предпази клетките ни от увреждане от свободните радикали.

То е пълно с основни минерали и витамини. Освен това цвеклото е храна богата на калий, фибри и фолиева киселина.

Хранителна стойност на цвеклото 

100 грама сварено цвекло съдържа:

 • Калории: 44 kcal
 • Протеин: 1,7 гр
 • Мазнини: 0,2 гр
 • Въглехидрати: 10 гр
 • Фибри: 2 гр

Също така съдържа разумни количества фолиева киселина, витамин С, В и желязо.

Ползи за здравето на цвеклото

Цвеклото има богато съдържание на фолиева киселина, която играе жизненоважна роля за растежа и цялостното здраве. Фолатът е от съществено значение за образуването на ДНК и РНК. В допълнение, те също са от решаващо значение за синтеза на хемоглобина, тъй като хемоглобинът е пигментът, пренасящ кислород в кръвта. Освен това, дефицитът на фолиева киселина може да доведе до множество заболявания като анемия, задух, виене на свят и др.

Антоцианините и беталаините са антиоксиданти, присъстващи в цвеклото. Тези антиоксиданти предотвратяват оксидативния стрес в клетките. Те правят това, като предотвратяват увреждането на нашите клетки от свободните радикали. Следователно те помагат за предотвратяване на много състояния. Било то инфекции, възпаления или затлъстяване. Освен това е известно, че антиоксидантите предотвратяват сърдечни заболявания, рак и диабет.

Цвеклото също има манган и мед, които са жизненоважни минерали за синтеза на костни клетки и невротрансмитери. Следователно той е от съществено значение за здравето на мозъка и костите. Те също така съдържат високи нива на нитрати. Тези нитрати помагат за разширяване на кръвоносните съдове. Това означава, че помагат за разширяване на артериите на сърцето. Помага за плавния поток на кръвта през сърцето. Проучванията показват, че нитратите могат да поддържат оптимално кръвно налягане.

2. Червено зеле

Антоцианините, присъстващи в зелето, им придават червения цвят. Тези антиоксиданти ви предпазват от мозъчни заболявания, рак и сърдечно-съдови заболявания. Освен това зелето е богато на витамини и минерали. Също така присъстват и фибри, калий и манган.

Хранителна стойност на червено зеле 

100 грама задушено или варено червено зеле съдържа:

 • Енергия: 12 kcal
 • Протеин: 0.6 гр
 • Мазнини: 0,2 гр
 • Диетични фибри: 1,8 гр
 • Въглехидрати: 1.8 гр

Те също така съдържат достатъчно количество фолиева киселина, витамин С, К и калий.

Ползи за здравето на червеното зеле

Червеното зеле е богато на витамин К. Той е необходим за съсирването на кръвта. Следователно, той предотвратява нарушения на кървенето. В допълнение, той може също да намали холестерола в кръвта и оксидативния стрес в клетките на тялото.

Калций, магнезий и цинк присъстват в следи. Те са от съществено значение за растежа на костите. Освен това има разумни количества фибри. Фибрите помагат за подобряване на храносмилането. Освен това ви кара да се чувствате сити за по-дълго. По този начин предотвратява преяждането и помага да поддържате теглото си под контрол.

Червеното зеле също съдържа сулфорафан. Има противовъзпалителни свойства. Поради това предотвратява възпалителни заболявания като артрит, остеопороза и др.

3. Домати

Доматите са богати на ликопен, антиоксидант, който придава на доматите яркочервен цвят. Доматите са 95% вода, а останалите 5% съдържат основни минерали и витамини. Калий, витамини В и Е също присъстват.

Хранителна стойност на доматите

Според USDA, 100 грама сурови домати съдържат:

 • Калории: 18 kcal
 • Въглехидрати: 3.9 гр
 • Фибри: 1,2 гр
 • Мазнини: 0,2 гр
 • Протеин: 0,9 гр

Ползи за здравето на доматите

Ликопенът, присъстващ в доматите, помага за понижаване на лошия холестерол в кръвта.

Ликопенът също така потиска оксидативния стрес. В резултат на това предотвратява възпалението в костите, мускулите, кожата и нервите. Той също така насърчава образуването на колагенови влакна в кожата. Освен това предотвратява набръчкването и обезцветяването на кожата.

Ракът може да възникне поради радикално увреждане на клетките. Антиоксидантите в доматите помагат за намаляване на клетъчното увреждане. Изследванията показват, че ликопенът помага за намаляване на риска от рак на белите дробове, стомаха и кожата.

Доматите съдържат и каротеноид, който притежава антиканцерогенни свойства. Това означава, че може да помогне за потискане на рака.

4. Червени чушки

Червените чушки са един от най-големите източници на витамин С. Те съдържат витамин А и В комплекс. Освен това те съдържат антиоксиданти и фибри. Следователно те предпазват тялото ви от различни заболявания.

Хранителна стойност на червените чушки 

100 грама червен пипер съдържа:

 • Калории: 39 kcal
 • Мазнини: 0,5 гр
 • Въглехидрати: 9 гр
 • Фибри: 3.1 гр
 • Протеин: 1,5 гр

Те също така съдържат достатъчно количество витамин С и В.

Ползи за здравето на червените чупки

Червените чушки съдържат високи нива на витамин А, жизненоважен елемент за зрението.

Те също така са с високо съдържание на антиоксиданти, които предотвратяват различни заболявания, вариращи от инфекции до рак. Например, ликопенът, антиоксидант в червения пипер, може да предотврати рак на белите дробове и простатата.

Червената чушка има високи концентрации на витамин А, С и ликопен. Витамин С помага за укрепване на имунитета, а комбинираните ефекти на трите съединения гарантират цялостното здраве.

Червените чушки също могат да помогнат при загуба на тегло, тъй като съдържат разумни количества фибри, които помагат за забавяне на глада. Поради това може да намали апетита за храна и да намали преяждането.

5. Червен лук

Лукът е един от най-добрите източници на антиоксиданти. Проучванията показват, че лукът съдържа флавоноиди. Както знаем, антиоксидантите могат да предотвратят окислителното увреждане на клетките. В резултат на това червеният лук може да предотврати множество заболявания като рак, диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и др. Те също така съдържат антоцианини, оцветяващият пигмент на лука.

Хранителна стойност на червения лук

100 грама лук съдържа:

 • Калории: 40 kcal
 • Въглехидрати: 9,3 гр
 • Fibre: 1.7 гр
 • Мазнини: 0,1 гр
 • Белтъчини: 1,1 гр

Ползи за здравето на червения лук

Един от най-мощните антиоксиданти в лука е кверцетинът. Той предотвратява възпалението. Освен това укрепва имунитета ви.

Лукът също показва антибактериални свойства. В резултат на това помага да се предотврати растежа на различни микроби.

Също така съдържа фруктоолигозахариди, пребиотично вещество. В резултат на това лукът насърчава развитието на здрави микроорганизми в червата. Те помагат в процеса на храносмилане. Пребиотиците остават неусвоени и хранят полезните бактерии. Дефицитът на тези здрави микроби може да предизвика множество заболявания. Включва диабет, депресия, рак на червата и др.

Лукът съдържа сярно съединение, наречено Onionin. Може да има противотуморни свойства. Проучване показва, че може да предотврати растежа на рак на яйчниците и белия дроб. Антиоксидантите в лука включват физетин и кверцетин, които също помагат за предотвратяване на растежа на тумора.

6. Репички

Пикантните кореноплодни са от семейството на кръстоцветните. Те са добър източник на витамин С, фолиева киселина и калий и само с девет калории в половин чаша. Те също са пълни с хранителни вещества, като витамини, минерали и антиоксиданти и са здравословни за червата.

7. Червени картофи

Те са с високо съдържание на калий, витамин С, тиамин и витамин В6. Хапвайте ги с обелките, защото картофените обелки са богати на фибри и съдържат много витамини. По-специално червените картофи съдържат много фитонутриенти, които придават на кожата розов или червен цвят.

8. Ревен

Той съдържа калций, калий, витамин С и почти половината от препоръчителното количество витамин К. Подобно на други плодове и зеленчуци, той също е с високо съдържание на фибри, осигурявайки подобни количества като портокали, ябълки или целина.

100 грама Равен съдържа:

 • Калории: 116
 • Въглехидрати: 31,2 грама
 • Фибри: 2 грама
 • Протеин: 0,4 грама

Стъблата на ревен са добър източник на фибри, които могат да повлияят на вашия холестерол.

Едно проучване предполага, че общото съдържание на полифеноли може да бъде дори по-високо от това на кейл.

9. Червена салата

Листат и са изпълнени с хранителни вещества, които могат да помогнат за предпазване от рак и забавяне на стареенето, според Академията по хранене.

Червените и тъмните листни зелени обикновено са с по-високо съдържание на хранителни вещества като антиоксиданти и витамин В6, отколкото по-светлите.

Чаша нарязана червена салата съдържа почти половината от дневните ви нужди за витамини А и К.

10. Радикио

Radicchio принадлежи към семейство Asteraceae заедно с глухарчетата и цикория.

Въпреки че изглежда подобно на червено или лилаво зеле, радичиото има отчетлив горчив или пикантен вкус, който става по-малко остър, ако се готви.

Радикио е богат източник на витамин К. В сравнение със суровото червено зеле, една порция радикио съдържа по-малки количества от повечето микроелементи, но в замяна има два пъти повече цинк и мед.

Твърди се, че ползите от консумацията на Cichorium intybus включват заздравяване на рани, както и лечение на диария, поддържане на здравето на сърцето и управление на кръвната захар.

11. Червена люта чушка

Лютите чушки се използват предимно като подправка и могат да бъдат варени или сушени и на прах. Червените люти чушки на прах са известни като червен пипер.

Те са богати на различни витамини и минерали.

85 грама люти чушки съдържат две трети от дневната ви нужда от витамин С, в допълнение към магнезий, мед и витамин А.

Въпреки горещия си вкус, лютите чушки отдавна се смятат за здравословна подправка.

Капсаицинът, основното биоактивно растително съединение в лютите чушки, има някои уникални свойства. Едно проучване установи, че когато 2,5 грама червени люти чушки се дават дневно на хора с киселини, болката се влошава в началото на 5-седмичното лечение, но се подобрява с времето.

Начини за включване на червени зеленчуци във вашата диета

Повечето червени зеленчуци са основен продукт в целия свят. Можете да ги ядете сурови или да ги включите в сандвичи, салати, опаковки и др. Освен това можете да ги готвите, варите на пара или да ги варите. Освен това можете да приготвите голямо разнообразие от ястия, използвайки червени зеленчуци.

Здравословни рецепти с червени зеленчуци

Червените зеленчуци са съществена част от здравословната и питателна диета. Хората, които включват различни червени зеленчуци, имат силен имунитет. В резултат на това те могат да бъдат по-малко предразположени към някои хронични заболявания. Ето няколко здравословни рецепти, които можете да изпробвате.

Салата от червени зеленчуци

Тази рецепта включва червено зеле, цвекло и моркови. Тези зеленчуци са пълни с хранителни вещества и предлагат всички предимства на червените зеленчуци. Можете да го сервирате като ястие или акомпанимент към ястие или сандвич.

 • Време за приготвяне: 5 минути
 • Порции: 2

Съставки

 • Червено зеле (нарязано): половин чаша
 • Цвекло (нарязан): Половин чаша
 • Червени чушки (нарязан): 1/4 от чаша
 • Домати (нарязани): Половин чаша
 • Моркови (нарязани): половин чаша
 • Бадеми: 1 супена лъжица
 • Тиквени семки: ½ супена лъжица
 • Зехтин: 1 супена лъжица
 • Сок от лайм: 1 супена лъжица
 • Сол на вкус
 • Черен пипер: 1 ч.л

Метод

 1. Добавете всички зеленчуци в голяма купа и я оставете настрана.
 2. Добавете зехтин, сол, черен пипер, сок от лайм и мед в малка купа
 3. Разбъркайте или разбийте добре
 4. Изсипете този дресинг при зеленчуците
 5. Разбъркайте добре
 6. Сервирайте

Супа от червени зеленчуци

Супата е едно от простите и фантастични ястия. Можете да го приготвите с няколко съставки. Тази питателна и топла супа от червени зеленчуци обаче е лека и подхранваща.

 • Време за приготвяне: 10 минути
 • Порции: 2

Съставки

 • Червени чушки: ½ чаша (нарязани)
 • Домат: ½ чаша (нарязан)
 • Червен лук: ½ чаша (нарязан)
 • Червено зеле: ½ чаша (нарязан)
 • Настърган чесън: 2ч.л
 • Нарязани моркови: ¼ чаша
 • Зехтин: 1 супена лъжица
 • Сол на вкус
 • Пипер (смлян): 1 ч.л
 • Зеленчуков бульон: 2 чаши

Метод

 1. Налейте малко зехтин в загрят тиган.
 2. Добавете настъргания чесън и лук и задушете добре.
 3. Сега добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте добре.
 4. Гответе още 5 минути.
 5. Добавете зеленчуковия бульон.
 6. Оставете да заври.
 7. Задушете и гответе още 5 минути.
 8. Добавете сол и смлян черен пипер и разбъркайте добре.
 9. Сервирайте и се наслаждавайте.

Заключение

Всички червени зеленчуци имат жизненоважни ползи за цялостното ви здраве. Всяка част от червения зеленчук може да е богата на хранителни вещества.

В допълнение, обелките на червените зеленчуци съдържат фитохимикали, които могат да имат противоракови свойства.

Червено оцветените зеленчуци имат мощни антиоксиданти, предлагащи няколко ползи за здравето, като предотвратяване на много заболявания. Тези заболявания включват хипертония, сърдечни заболявания, рак, диабет и др. В резултат на това червените зеленчуци могат да допринесат за по-добро здраве.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: