10 отличителни черти на интелигентните хора – проверете дали сте един от тях!

интелигентни хора

Как можете да разпознаете особено интелигентен човек? Как да различим мъдрия човек от притежателя на така наречения среден ум? Хората с особено висока интелигентност държат ли се по различен начин от хората с по-нисък коефициент на интелигентност?

Учените решиха да го проверят!

И така, как да разпознаем интелигентните хора? Как да различим мъдрия от глупавия?

реклама

1. Интелигентните хора са по-склонни да пият алкохол

Британски учени са установили, че жените с висше образование пият алкохол средно с 80% по-често от другите дами, които не употребяват. Американски изследователи стигнаха до подобни заключения по отношение на мъжкия пол. Те доказаха, че завършилите висшисти мъже употребяват алкохол много по-често от мъжете без диплома за средно образование.

Все пак трябва да се отбележи, че става дума за честотата на пиене, а не за количеството консумиран алкохол.

Огромно швейцарско проучване, резултатите от което бяха публикувани в престижното списание Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, показа, че когато става дума за количество, не много интелигентните мъже пият най-много алкохол.

Разбира се, те пият алкохолни напитки по-рядко от интелигентните мъже, но когато го правят, те се наливат с колкото може повече!

Интересен феномен е и това че най-високият процент въздържащи се е сред мъжете с най-нисък коефициент на интелигентност. Същото изследване показва също, че най-интелигентни са хората, които всъщност пият алкохол редовно, но не прекаляват, което означава, че знаят как да го използват правилно.

2. Интелигентните хора знаят колко много не знаят

Осъзнавайки своето невежество и приемайки го, ние отваряме вратата към неограничени възможности за личностно развитие, не само интелектуално.

Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг показаха в своето изследване, че колкото по-малко интелигентни сте, толкова по-вероятно е да преувеличите когнитивните си способности.

3. Интелигентният човек по-чести сменя настроението си

Проучване, публикувано през 2015г. в British Journal of Psychiatry, доказва, че най-интелигентните осемгодишни деца, след 20-годишна възраст са изключително често включвани в групата на хората, които редовно показват признаци на маниакално-депресивно поведение. Авторът на изследването Даниел Смит коментира:

Може да има биологична връзка между високата интелигентност и биполярното разстройство. Трябва да разберем по-добре тази връзка, но си струва да споменем, че тези промени в настроението не винаги са патологични. За много от нас те могат да бъдат много по-леки и трябва да бъдат включени в чертите на характера, което разбира се означава висок интелект.

4. Интелигентните хора са по-склонни да страдат от тревожни разстройства

Учените са доказали, че интелигентните хора са много по-склонни да се тревожат повече от другите хора. Освен това интелигентният човек има много по-голям шанс да развие тревожни разстройства. Защо се случва това?

Всъщност няма нищо изключително в тази връзка, защото отдавна е известно, че интелигентността върви ръка за ръка с въображението и това ни позволява да прогнозираме различни ситуации, сценарии, дори и най-мрачните.

5. Интелигентните хора обичат да спят дълго

Японският учен д-р. Сатоши Каназава установи, след анализ на дневния цикъл от над 20 000 млади хора, разпределяйки ги според техния коефициент на интелигентност, че интелигентните хора спят много по-дълго от по-малко умните хора.

Защо се случва това?

Не е напълно известно, но е сигурно, че по-интелигентните хора използват почивните си дни така, че да се наспят добре.

6. Мислете извън кутията

Характерна черта на особено интелигентните хора е търсенето на нови решения и честото отричане на това, което обикновено се смята за най-добрия и единствен правилен изход от дадена ситуация.

Интелигентните хора често намират „преки пътища“ при решаването на общи проблеми. Те също могат да се бунтуват срещу стандартите, ефективно демонстрирайки тяхната неадекватност и ограничения.

7. Интелигентните хора обичат самотата

Предполага се, че ни харесва да прекарваме време с други хора. Това правило обаче не важи не само за интровертите, тоест хора, които се справят добре без компания, но като цяло за особено интелигентните хора, сред които има най-много интроверти.

Според японския учен д-р. Сатоши Каназава, споменат по-рано, това е така защото високата интелигентност върви ръка за ръка с поставянето на далечни, не винаги прости цели и извличането на удовлетворение от тях.

Междувременно непринуден разговор на кафе в града и други въпроси, свързани със социалния живот, едва ли ще бъдат толкова амбициозни планове.

8. Интелигентните хора обикновено имат либерални възгледи

Каназава потвърждава, че по-високият интелект върви ръка за ръка с по-голяма отвореност към нови неща и по-малко религиозност.

Изследователят доказа, че младите хора, обявяващи се за много консервативни, са имали средно само 95 IQ точки, докато средният IQ на хората с либерални възгледи в живота е 106 точки.

9. Дали мързелът е признак на интелигентност?

Интелигентните хора са по-мързеливи. Но не в отрицателен смисъл на думата. Оказва се, че интелигентните хора, вместо просто да „правят“, без да мислят, обичат да мислят и предпочитат това пред просто да „правят“. От друга страна, по-малко интелигентните хора предпочитат просто да „правят“, защото мисленето е твърде изморително за тях.

10. Интелигентните хора могат да се контролират

През 2009г. учени, изучаващи връзката между интелигентността и майсторството, публикуваха резултатите от интересен експеримент в списанието Psychological Science.

Участниците в него трябваше да избират между две форми на възнаграждение:

малка сума веднага или по-голяма сума, за която обаче трябваше да изчакат. Хората, които са постигнали по-добър резултат в тестовете за интелигентност, са били по-способни да се справят с изкушението бързо да спечелят пари и са избрали по-голяма сума след време.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: