Чивита ди Баньореджо или „умиращият град“ – част от магията на Италия

Чивита ди Баньореджо

Чивита ди Баньореджо е магическо, сюрреалистично, фантастично място, в централна Италия, на около 100 км северно от Рим.

Разположено на върха на хълм от ронлив вулканичен туф, до който може да се стигне само при преминаване през тесен пешеходен мост. Оттам можете да се насладите на една от най-зашеметяващите панорамни гледки на целия регион Лацио.

Наречен с прякор “ умращият град“, поради постоянната ерозия на туфовите скали, тази цитадела на половината път между Орвието и езерото Болсена има  етруски и средновековен  произход. Баньореджо е без съмнение едно от най-красивите и характерни италиански села.

реклама

Историята на Чивита ди Баньореджо

Чивита ди Баньореджо панорама

Баньореджо първоначално е  основан от етруски преди 2500 години! Градът по онова време е формиран само от група къщи. Там където се издига съвременната Чивита високо на скалата, е имало акропола с храм и форум, ядро ​​на гражданския и религиозен живот на целия град. Там, където сега е Баньореджо, е имало обитавана зона на за жителите.

Затворен между реките, Рио Киаро и Рио Торбидо, заобиколен и защитен от  Долината на Каланчи, това малко възвишение е поставено на абсолютно стратегическо място. В допълнение, близкото устие на река Тибър е представлявал важен търговски и комуникационен канал.

Етруските вече са знаели за сеизмичната нестабилност на този район и са построили някои структури, целящи да предпазят селото от земетресения. Те  изградили дренажни канали за по-добър поток на речните води.

Римляните от своя страна рестартирали строителството, но за съжаление не токова успешно и районът скоро започнал да се разпада което станало причина Баньореджо да бъде изоставен.

За да влошат нещата, хълмът, където се намира селцето, е разкъсан в основата си от непрекъсната ерозия, причинена както от видът на самата скала, така и от дъжд и вятър. Баньореджо бавно и неумолимо се руши. Неслучайно писателят Бонавентура Теки го описва като „умиращият град“.

Прекрасното село Чивита ди Баньореджо  днес е много малък градски център  където времето сякаш е спряло.

До него може да се стигне само пеша, като се върви по бетонен мост, построен за малкото граждани, които останали да обитават приказния малък град, и за туристи, идващи да го посетят от цял ​​свят.

Вижте още: 28 от Най-красивите места в България спиращи дъха

Забележителности в Чивита ди Баньореджо

Чивита ди Баньореджо централен площад

Както вече споменахме, за да стигнете до село Баньореджо, трябва да преминете 300-метровия висящ мост. Въоръжете се с камера, защото на всяка крачка ще се сблъсквате със спиращи дъха гледки!

След като преминете моста, първият важен паметник, който ще намерите, е Порта Сан Мария, представляващ два лъва, държащи две човешки глави, символ на деспотите, победени от жителите на Баньореджо.

Напред, през Сан Мария се стига до централния площад, където можете да се любувате на романската църква Сан Донато, възстановена през шестнадесети век. Тук се съхраняват много интересни произведения, като прекрасното дървено разпятие от петнадесети век от училището на Донатело и стенопис от училището Перуджино.

Вижте още: 52 от най-красивите места в света, които трябва да посетите

Чивита ди Баньореджо църквата Св. Донато

Ренесансовите сгради се открояват в малките алеи с типичните ниски къщи с малки балкони и малки стълби, характерни за средновековната архитектура.

Със сигурност в Баньореджо няма да скучаете. Трябва да видите и малкия музей с антики на Чивита ди Баньореджо, построен в резиденция и пещерата на Сан Бонавентура, стара гробница, вкопана в отвесната стена от туф, кръстена на монах Бонавентура от Баньореджо (1217-1274) биограф на Свети Франциск Асизийски.

Говори се, че по време на престоя си в Чивита ди Баньореджо свети Франциск излекувал младо момче на име Джовани ди Фиданза, спасявайки го от смърт. Майка му обещава на светеца, че след като момчето порасне, то ще стане служител на Бог. Така Джовани става монах Бонавентура от Баньореджо.

Това внушително село предлага автентична сюрреалистична и незабравима  атмосфера. Опитайте се да се изкачите на Източната скала, за да се любувате на прекрасната гледка на т. нар. „Понтичели“ (малки мостове), масивни глинени стени, последната следа от ерозивен процес, започнал преди хиляди години и който продължава и до днес. 

В рамките на селото има някои ресторанти и барове, както и  места за нощувка със закуска и местни занаятчийски магазини.

Чивита ди Баньореджо има какво да ви предложи, и със сигурност ще ви впечатли.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: