„Човекът Дърво“ Рядко заболяване на кожата

човекът дърво
Абул Баджандар в болницата в Бангладеш

Години наред 28-годишният Абул Баджандар от Бангалдеш беше покрит с нещо, което приличаше на кора. Ръцете и стъпалата му бяха покрити с до един метър кожни лезии, които го направиха неспособен да се храни, да се движи, да работи или да носи стандартно облекло, пише abcnews.

Преди няколко години операцията най-накрая промени живота му. Но след повече от 25 инвазивни операции за премахване на подобните на кора кожни израстъци, поникващи от ръцете и краката му, Баджандар, понякога наричан „човекът на дървото“, се завръща там, където е започнал.

През последните две десетилетия, според CNN, Баджандар страда от епидермодисплазия веруциформис (EV), известна още като синдром на дървесния човек.

реклама

Какво представлява епидермодисплазия верруциформис?

EV е рядко наследствено състояние в резултат на генна мутация, която прави някои хора силно податливи на човешки папиломен вирус (HPV).

Според Световната здравна организация HPV е изключително разпространен в целия свят и съществуват над 100 различни вида. EV причинява дефект в имунната система, който оставя жертвите неспособни да се преборят с определени видове HPV.

Симптомите обикновено се появяват през детството като се появяват плоски подутини, подобни на брадавици, предимно в изложени на слънце зони като шията, лицето, ръцете и краката. Брадавиците прогресивно се разпространяват по цялото тяло.

Колко рядко е?

Според Информационния център за генетични и редки болести (GARD), 200 души по целия свят страдат от EV, но това са само случаите, които са били докладвани.

Има ли лечение на епидермодисплазия веруциформис (EV)?

За съжаление, няма окончателно лечение за рядкото състояние. Предписват са криотерапия, локални кремове и ретиноиди; някои от тези методи са помогнали за премахване на израстъците, но никой от тях не е довел до излекуване. Хирургията често е необходима за отстраняване на някои израстаци, тъй като едно проучване показа, че ракът на кожата се развива в 30 до 50 процента от случаите. Най-висок риск от рак при HPV е, когато човека е изложен на ултравиолетови лъчи на слънцето. Избягването на излагане на слънце и внимателното медицинско проследяване през целия живот, играят жизненоважна роля за управлението на това опустошително заболяване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: