Човек „Химера“ – Хората, които имат два различни набора от ДНК

човек химера
  • Това може да се случи, когато една жена е бременна с двойка близнаци (дизиготни близнаци) и единия ембрион умира много рано в утробата. Другият ембрион може да „абсорбира“ част от клетките на своя близнак
  • Това може да се случи и след трансплантация на костен мозък и (в по-малък мащаб) по време на нормална бременност.

В гръцката митология химера е огнедишащо същество с физически черти на лъв, коза и дракон, но те не са само част от митологията. При хората химера е човек, който има два напълно различни набора ДНК в тялото си. Това състояние е известно като химеризъм.

Човешките химери не са резултат от футуристично генетично „сътворение“. Те могат да се появят естествено, а някои хора дори не знаят, че са с двойно ДНК.

Какво причинява химеризъм?

Съществуват няколко вида химеризъм при хората:

реклама

  • Микрохимеризъм – най-често се случва, когато бременната жена абсорбира няколко клетки от плода си или когато плодът абсорбира няколко клетки от майката.
  • Изкуствен химеризъм – може да се случи при кръвопреливане, трансплантация на костен мозък или трансплантация на стволови клетки.
  • Близнак химеризъм – друга форма на химеризъм, е когато при двойка близнаци и единия ембрион умре. Тогава оцелелия може да абсорбира част от клетките му. Тогава оцелелия плод ще има два набора клетки. Това е възможно само при дизиготни близнаци, по-известни като двуяйчни близнаци.
  • Тетрагаметичен химеризъм – когато два различни сперматозоида оплождат две различни яйцеклетки и после се сливат заедно в един човешки ембрион. 

Симптоми на човек Химера

Симптомите варират и много хора с химеризъм не показват никакви признаци или може да не разпознават признаците му.

Някои от симптомите са:

  • автоимунни проблеми, като тези, свързани с нервната система и кожата
  • две очи с различен цвят
  • два или повече набора ДНК, присъстващи в кръвните клетки
  • когато са налице както мъжки, така и женски полови части (интерсексуални)

Кога човек може да се превърне в „човешка химера“

Вижте задълбочен преглед на възможните случаи на химеризъм:

След трансплантация на костен мозък

Костният мозък е тъканта в нашите кости, която е отговорна за производството на бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити.

При трансплантациите на костен мозък лекарите използват химиотерапия или радиация, за да унищожат целия болен костен мозък на реципиента, след което здравият мозък на донора се поставя на негово място.

Костният мозък на донора ще продължи да произвежда кръвни клетки, които имат ДНК на донора, според доклад на Scientific American. Така получателят се превръща в химера.

При „ пълен химеризъм “ 100% от кръвните клетки на реципиента имат ДНК на донора, обяснява статия в списание Nature. Но кръвта може да съдържа и смес от ДНК както от донора, така и от реципиента – това се нарича „смесен химеризъм“.

При разнояйчни близнаци

Scientific American обяснява, че когато майка носи разнояйчни (дизиготни) близнаци, един от ембрионите може да умре много рано по време на бременността. След това другият ембрион може да абсорбира някои клетки от починалия. След това бебето ще има два различни набора ДНК.

През 2015г. мъж от Вашингтон направи тест за бащинство с натривка от бузата, според която той технически е чичо на сина си, а не баща му. По-нататъшните тестове разкриха, че мъжът има различно ДНК в слюнката и спермата си. Генетичните експерти смятаха, че той е човешка химера и той е погълнал част от ДНК от ембриона на ембрион близнак в утробата, съобщи BuzzFeed.

Тъй като загубата на близнаци се случва при приблизително 21 до 30%  от многоплодните бременности, е възможно много хора да са химери, но може никога да не разберат.

Това може да се случи и по време на нормална бременност

През 90-те години на миналия век учените откриха, че бременната жена може да запази малко ДНК от бебето си, ако някои фетални клетки мигрират извън матката. „Ню Йорк Таймс “го нарече „сувенир от бременност“  – но по-научно е известен като „ микрохимеризъм“.

Един прост начин да се докаже тази идея е да се тестват майки на момчета и да се види дали имат клетки с Y хромозоми, които присъстват само при мъжете.

В едно проучване изследователите взеха проби от тъкан от 26 жени, починали по време на бременност или непосредствено след раждането на момче. Във всяка отделна проба те открили ниски концентрации на клетки с Y хромозоми, според New York Times.

Имайте предвид, че няма начин да се премахне химеризма при човек. Но опознаването на това състояние може да помогне за подобряване на живота на засегнатите от него.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: