Човечеството е заличило 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения: Сочи проучване

Човечеството е заличило 83% от всички диви бозайници

Когато става въпрос за живота на планетата Земя, хората са много „мънички“.

Теглото на всички 7,6 милиарда човека представлява едва 0,01% от цялата биомаса на Земята, според доклад, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За сравнение бактериите съставляват цели ≈ 13% от цялата биомаса, растенията съставляват ≈ 83%, а всички останали форми на живот съставляват ≈ 5% от общото тегло, сочи доклада.

реклама

Въпреки че, сме толкова малка част от планетата, хората непрекъснато унищожават всичко останало през последните хилядолетия, съобщава The Guardian.

Всъщност хората са причинили унищожаването на 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения, установяват авторите на доклада.

И не само, че хората „изтриват“ дивата природа, а също така определят кои животни и растения да остават.

От птиците 70% са домашните птици и тези отглеждани в стопанство. От бозайниците, останали в света, 60% са добитък, 36% са прасета, а само 4% са дивите животни.

Междувременно морските бозайници са се понижили с 80% през последния век, констатира докладът.

„Нашето непропорционално място на Земята, определено е поразително“, заяви Рони Мило, професор от Научния институт в Weizmann в Израел, който представи доклада, пред Guardian. „Когато редя пъзел с дъщерите си, обикновено до жирафа и до носорог има слон. Но ако трябваше да им дам по-реалистична представа за света, то щеше бъде – крава до крава до крава и след това пиле“.

Този потресаващ дисбаланс между домашните и дивите животни е процес от индустриалното земеделие, добива на ресурси и растежа на човешката цивилизации, всички от които унищожават екосистемите, според доклада.

Други изследвания също документират намаляването на животните и растенията. Например, в проучване отпреди две години учените твърдят, че Земята преживява шестата си вълна на изчезване, като милиарди местни животински популации са застрашени по целия свят.

Този спад в никакъв случай не се забавя. Едно проучване установи, че ако температурите в края на века са с 3,2 градуса по Целзий по-високи от прединдустриалните нива, видовете в животинското царство може да загубят до половината от географските си територии.

Изследването оглавявано от Мило, обаче е първото таксономично разбивка на масата на всички организми на Земята, според авторите, които отбелязват, че за усъвършенстване на данните трябва да бъдат разработени допълнителни изследвания и напредък в технологиите.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: