Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Човечеството е заличило 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения: Сочи проучване

От всички птици в света, 70% са домашни птици и птици отглеждани в стопанство.

Когато става въпрос за живота на планетата Земя, хората са много „мънички“.

Теглото на всички 7,6 милиарда човека представлява едва 0,01% от цялата биомаса на Земята, според доклад, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За сравнение бактериите съставляват цели ≈ 13% от цялата биомаса, растенията съставляват ≈ 83%, а всички останали форми на живот съставляват ≈ 5% от общото тегло, сочи доклада.

Въпреки че, сме толкова малка част от планетата, хората непрекъснато унищожават всичко останало през последните хилядолетия, съобщава The Guardian.

Всъщност хората са причинили унищожаването на 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения, установяват авторите на доклада.

И не само, че хората „изтриват“ дивата природа, а също така определят кои животни и растения да остават.

От птиците 70% са домашните птици и тези отглеждани в стопанство. От бозайниците, останали в света, 60% са добитък, 36% са прасета, а само 4% са дивите животни.

Междувременно морските бозайници са се понижили с 80% през последния век, констатира докладът.

„Нашето непропорционално място на Земята, определено е поразително“, заяви Рони Мило, професор от Научния институт в Weizmann в Израел, който представи доклада, пред Guardian. „Когато редя пъзел с дъщерите си, обикновено до жирафа и до носорог има слон. Но ако трябваше да им дам по-реалистична представа за света, то щеше бъде – крава до крава до крава и след това пиле“.

Този потресаващ дисбаланс между домашните и дивите животни е процес от индустриалното земеделие, добива на ресурси и растежа на човешката цивилизации, всички от които унищожават екосистемите, според доклада.

Други изследвания също документират намаляването на животните и растенията. Например, в проучване отпреди две години учените твърдят, че Земята преживява шестата си вълна на изчезване, като милиарди местни животински популации са застрашени по целия свят.

Този спад в никакъв случай не се забавя. Едно проучване установи, че ако температурите в края на века са с 3,2 градуса по Целзий по-високи от прединдустриалните нива, видовете в животинското царство може да загубят до половината от географските си територии.

Изследването оглавявано от Мило, обаче е първото таксономично разбивка на масата на всички организми на Земята, според авторите, които отбелязват, че за усъвършенстване на данните трябва да бъдат разработени допълнителни изследвания и напредък в технологиите.