Човешкото тяло

Човешкото тяло е съставено от различни видове клетки, които заедно образуват тъкани и впоследствие биологични системи. Те гарантират хомеостазата и жизнеспособността му.

Различните органи в човешкото тяло могат да работят заедно, за да изпълняват обща функция, например храносмилателната ви система, където различни органи работят заедно за да разграждат храната. Различни системи от органи работят заедно, за да обртазуват цялостни, функционални организми като нас хората!

Въведение в човешкото тяло

Човешкото тяло е биологична машина, която е изградена от милиарди по-малки структури от четири основни вида: клетки, тъкани, органи и системи.

реклама

Най-малката функционална единица е клетката. От тях се съставят тъканите, които изграждат органите, а органите изграждат системи.

Системата е организация от различен брой и видове органи, така подредени, че заедно могат да изпълняват сложни функции за тялото.

В човешкото тяло има 11 основни системи от органи. Те включват костната, мускулната, нервната, кръвоносната, дихателната, храносмилателната, половата, ендокринната, покривната, отделителната и имунната система.

ЗАБЕЛЕЖКА: В някои други прегледи, системите от органи на човешкото тяло се разделят по различен начин например костната и мускулната система се обединяват в опорно-двигателна система, половата и отделителната система се разглеждат като пикочно-полова система, лимфната система се поставя под сърдечно-съдовата система заедно с кръвоносната система или лимфната система се разглежда отделно и от сърдечно-съдовата и от имунната система.

Телесните функции са физиологичните или психологическите функции на биологичните системи. Оцеляването на тялото зависи от поддържането или възстановяването на хомеостазата на тялото, състояние на относително постоянство, на неговата вътрешна среда.

Човешкият жизнен процес включва организация, метаболизъм, отзивчивост, движения, възпроизводство, растеж, диференциация, дишане, храносмилане и отделяне. Всички тези процеси работят заедно, във фино настроен баланс, за благосъстоянието на индивида и за поддържане на живота.

Костна система в човешкото тяло

Костната система е като основната рамка на човешкото тяло, осигуряваща стабилна структура, защита и движение. 206-те кости в тялото също произвеждат кръвни клетки, съхраняват важни минерали и отделят хормони, необходими за живота на организма.

Костната система в човешкото тяло се състои от всички кости, хрущяли, сухожилия и връзки в тялото. Общо скелетът съставлява около 20 процента от телесната маса на човек.

Скелетът на възрастен съдържа 206 кости. Детските скелети всъщност съдържат повече кости, защото някои от тях, включително тези на черепа, се съединяват, докато растат.

ВИДЕО

анатомия на човешкото тяло - костна система: ръката, ходилото, черепа и цялото тяло
Анатомия на човешкото тяло – костна система

Има някои разлики и в мъжкия и женския скелет. Мъжкият скелет обикновено е по-дълъг и има по-голяма костна маса. Скелетът на жената, от друга страна, има по-широк таз, който е устроен за бременност и раждане на дете.

Независимо от възрастта или пола, скелетната система може да бъде разделена на две части, известни като аксиален скелет и апендикуларен скелет.

 • Аксиалният скелет за възрастни се състои от 80 кости. Той е съставен от костите, които формират вертикалната ос на тялото, като костите на главата, шията, гърдите и гръбначния стълб.
 • Апендикуларния скелет има общо 126 кости. Състои се от костите, които съставляват ръцете и краката, както и костите, които ги прикрепят към аксиалния скелет.

Интересно:
– Човешките кости са 4-ри пъти по-здрави от бетон.
– Те са здрава като стомана, но 50 пъти по-леки.
– Костите съставляват само 14% от нашето тегло.
Хиоидната кост (подезичната кост), която е единствената кост в тялото, която не е свързана с никоя друга, е в основата на речта и се среща само при хора и неандерталци.

Виж Още: Колко зъби има човек

Мускулна система

човешкото тяло - мускули на краката, гърба, ръката, бедрото и цялото тяло
Анатомия на човешкото тяло – мускулна система

Мускулната система се състои от всички мускули по цялото тяло, които се движат скелета, поддържа стойката на човешкото тяло и генерира топлина чрез клетъчния метаболизъм.

Хората имат три вида мускули:

 • Скелетен мускул: Този тип мускули са отговорни за движението в тялото. Има повече от 600 скелетни мускули и те съставляват около 40 процента от телесното тегло на човек. Когато нервната система сигнализира на мускула да се свие, групи мускули работят заедно, за да движат скелета. Тези сигнали и движения са почти неволни, но все пак изискват съзнателни усилия. Хората обаче не се нуждаят да се концентрират върху отделните мускули при движение.
 • Сърдечен мускул: Сърдечният мускул е неволен мускул. Той изгражда стените на сърцето и създава стабилен, ритмичен пулс, който изпомпва кръв през тялото чрез сигнали от мозъка. Този мускул създава и електрическите импулси, които произвеждат контракциите на сърцето, но хормоните и стимулите от нервната система също могат да повлияят на тези импулси, като например, когато сърдечната ви честота се увеличава при уплаха.
 • Гладък мускул: Гладката мускулатура изгражда стените на кухите органи, дихателните пътища и кръвоносните съдове. Неговите вълнообразни движения прокарват нещата през телесната система, като храна през стомаха или урина през пикочния мехур. Подобно на сърдечния мускул, гладката мускулатура е неволна и също се свива в отговор на стимули и нервни импулси.

Мускулното движение се случва, когато неврологичните сигнали произвеждат електрически промени в мускулните клетки. По време на този процес калцият се освобождава в клетките и предизвиква кратко мускулно потрепване.

Интересно:
– Мускулите на нашето тяло съставляват 40% от телесното ни тегло.
– Хората имат повече лицеви мускули от всяко друго животно на земята – 22 от всяка страна на лицето.
Използвате 17 мускула, за да се усмихне и 43 да се намръщи.
– Седите на най-големия мускул в тялото си, глутеус максимус, известен още като дупето.

Нервна система в човешкото тяло

органи в човешкото тяло - нервна система при човека
Анатомия на човешкото тяло – нервна система

Нервната система има две основни части: централната нервна система и периферната нервна система.

Централната система е основният команден център за тялото и се състои от мозъка и гръбначния мозък.

Периферната нервна система се състои от мрежа от нерви, която свързва останалата част на тялото с ЦНС.

Двете системи работят заедно за събиране на информация от тялото и от околната среда извън него. Системите обработват събраната информация и след това изпращат инструкции до останалата част от тялото, улеснявайки отговора.

В повечето случаи мозъкът е крайната точка за информацията, събрана от останалата част от нервната система. След като данните пристигнат, мозъкът ги сортира и съхранява, преди да изпрати необходимите команди.

Мозъкът е разделен на много различни секции, включително главния мозък и мозъчния ствол. Тези части се справят с парчета от общото натоварване на мозъка, включително съхраняване и извличане на паметта и правене на плавни движения на човешкото тяло.

Въпреки че мозъкът е контролен център, работата му не би била възможна без гръбначния мозък, който е основният канал за информация, пътуваща между мозъка и тялото.Нервите на периферната система се разклоняват или от мозъчния ствол, или от гръбначния мозък. Всеки нерв е свързан с определена област на торса или крайниците и е отговорен за комуникацията до и от тези региони.

Кръвоносна система в човешкото тяло

В комбинация със сърдечно-съдовата система, кръвоносната система помага на човешкото тяло да се пребори с болестите, помага на тялото да поддържа нормална телесна температура и осигурява правилния химичен баланс, за да осигури хомеостазата на тялото или състоянието на баланс между всичките му системи.

ВИДЕО

органи в човешкото тяло - кръвоносна система, сърдечносъдова система
Анатомия на човешкото тяло – кръвоносна система
Кръвоносната система се състои от четири основни компонента:

 • Сърце: С размерите на две ръце на възрастни, държани заедно, сърцето е близо до центъра на гърдите. Благодарение на постоянното изпомпване сърцето поддържа кръвоносната система постоянно.
 • Артерии: Артериите пренасят богата на кислород кръв далеч от сърцето към цялото човешко тяло.
 • Вени: Вените пренасят деоксигенирана кръв към белите дробове, където получават кислород.
 • Кръв: Кръвта е транспортна среда на почти всичко в тялото. Той транспортира хормони, хранителни вещества, кислород, антитела и други важни неща, необходими за поддържането на тялото здраво.

Кислородът навлиза в кръвообращението на човешкото тяло чрез миниатюрни мембрани в белите дробове, които абсорбират кислорода при вдишването му.

Докато тялото използва кислорода и обработва хранителни вещества, той създава въглероден диоксид, който дробовете ви изхвърлят, докато издишате.

Дихателна система

Всяка тъкан в човешкото тяло се нуждае от кислород, за да функционира.

Дихателната система, която включва въздушни канали, белодробни съдове, белите дробове и дихателните мускули, подпомага тялото в обмена на газове между въздуха и кръвта и между кръвта и милиардите клетки на тялото.

Повечето от органите на дихателната система спомагат за разпределението на въздуха, но само малките, подобни на грозде алвеоли и алвеоларните канали са отговорни за действителния обмен на газ.

В допълнение към разпределението на въздуха и газовата обмяна, дихателната система филтрира, затопля и овлажнява въздуха, който дишате. Органите в дихателната система също играят роля в речта и обонянието.

анатомия на човешкото тяло - дихателна система
Анатомия на човешкото тяло – дихателна система
Дихателната система също така помага на човешкото тяло да поддържа хомеостаза или да балансира между многото елементи на вътрешната среда на организма.Дихателната система е разделена на две:

 • Горни дихателни пътища: Съставени от носа, фаринкса и ларинкса, органите на горните дихателни пътища са разположени извън гръдната кухина.
 • Носна кухина: Вътре в носа лепкавата лигавица, облицоваща носната кухина, улавя частици прах, а мъничките косми, наречени реснички, помагат да бъдете издишани или издухани.
 • Синуси: Тези пълни с въздух пространства по протежение на носа правят черепа по-лек.
 • Фаринкс: И храната, и въздухът преминават през фаринкса, преди да стигнат до подходящите си дестинации. Фаринксът също играе роля в речта.
 • Ларинкса: Ларинксът е от съществено значение за човешката реч.
 • Долни дихателни пътища: Състои се от трахеята, белите дробове и всички сегменти на бронхиалното дърво (включително алвеолите), органите на долните дихателни пътища са разположени вътре в гръдната кухина.
 • Трахея: Разположен точно под ларинкса, трахеята е основният дихателен път към белите дробове.
 • Бели дробове : Заедно белите дробове образуват един от най-големите органи на тялото. Те са отговорни за осигуряването на кислород в капилярите и издишването на въглероден диоксид.
 • Бронхи: Бронхите се разклоняват от трахеята във всеки бял дроб и създават мрежата от сложни проходи, които снабдяват белите дробове с въздух.
 • Диафрагма : Диафрагмата е основният дихателен мускул, който се свива и отпуска, за да пусне въздух в белите дробове.

Интересно:
– Разгънатата повърхност на дробовете ни би запълнила тенис корт.
Тялото ни е проектирано да отделя 70 % от токсините си чрез дишане.

Храносмилателната система

Храносмилателната система в човешкото тяло е средство, чрез което тъканите и органите получават хранителни вещества, за да функционират. Системата разгражда храната, извлича хранителни вещества от нея и ги превръща в енергия.

Храносмилателният тракт започва този неволен процес, след като се консумира храна. Слюнката започва разграждането на храната, а други ензими в храносмилателния тракт удължават този процес.

Докато храносмилането продължава, храната се задвижва от орган на орган чрез мускулни контракции, наречени перисталтика.

анатомия на човешкото тяло - храносмилателна система
Анатомия на човешкото тяло – храносмилателна система

Най-големите части на храносмилателната система включват:

 • Езофаг: кух тръбен орган в областта на шията и гърдите, който свързва устата със стомаха. Мускулите тук задвижват храната към стомаха.
 • Стомах: Голям орган, който задържа и усвоява храната чрез коктейл от ензими и киселини. Храната остава тук за два до осем часа.
 • Черен дроб: Този орган помага за филтриране на токсините от кръвта и произвежда жлъчка, която помага за разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини.
 • Жлъчен мехур: Този сак-подобен орган съхранява жлъчен сок, произведена от черния дроб, след което го освобождава при необходимост.
 • Панкреас: Този орган произвежда инсулин, който подпомага метаболизма на захарите.
 • Тънко черво: Тънкото черво получава храна от стомаха и започва да разгражда храната, докато абсорбира по-голямата част от хранителните си вещества.
 • Дебело черво: Този орган е изпълнен с милиарди безобидни бактерии, които превръщат храната в изпражнения, като същевременно отстраняват водата и електролитите за употреба на организма.
 • Ректум: В края на дебелото черво това малко пространство е временно място за съхранение на изпражнения.
 • Анус: Това е външното отваряне на ректума, през което изпражненията се изхвърлят.

Полова (репродуктивна) система

Женска полова система

Женската репродуктивна система е една от най-жизненоважните части на репродуктивния процес при човека.

Въпреки че е необходим мъж, за да се възпроизведе, именно жената инкубира развиващия се плод и ражда деца.

Децата от женски пол се раждат с голям брой потенциални яйцеклетки (женски полови клетки, наричани още яйчни клетки). Въпреки това едва след началото на пубертета, обикновено около 12-годишна възраст, тези клетки са достатъчно зрели, за да поддържат живота.

Мъжка полова система

За възпроизвеждането са необходими и мъж, и жена. Всеки е оборудван със специфични органи, способни да произвеждат специфични клетки, необходими за размножаването.

Във контакт с репродуктивните органи на жената може да доведе до възпроизводството на човешкия живот.

Мъжете са родени с полови органи, но те не започват да функционират пълноценно до пубертета. Средната възраст на пубертета за мъжете е около 12.

Ендокринна система в човешкото тяло

Човешкото тяло - Ендокринна система
Анатомия на човешкото тяло – Ендокринна система

Ендокринната система е мрежа от жлези и органи, разположени в цялото тяло. Тя е подобна на нервната система по това, че играе жизненоважна роля за контролиране и регулиране на много от функциите на организма.

Въпреки това, докато нервната система използва нервни импулси и невротрансмитери за комуникация, ендокринната система използва химически пратеници, наречени хормони.

Хормоните се секретират от жлезите на ендокринната система, пътувайки по кръвния поток до различни органи и тъкани в тялото. Тогава хормоните казват на тези тъкани и органи в човешкото тяло какво да правят или как да функционират.

Някои примери за телесни функции, които се контролират от ендокринната система, включват:

 • метаболизъм
 • растеж и развитие
 • възпроизводство
 • сърдечен ритъм
 • кръвно налягане
 • апетит
 • циклите сън/буден
 • телесна температура

Ендокринната система е изградена от сложна мрежа от жлези, органи в човешкото тяло, които отделят вещества.

 • Хипоталамус. Докато някои хора не го смятат за жлеза, хипоталамусът произвежда множество хормони, които контролират хипофизата. Той също участва в регулирането на много функции, включително цикли на сън-събуждане, телесна температура и апетит. Също така може да регулира функцията на други ендокринни жлези.
 • Хипофиза. Хипофизната жлеза се намира под хипоталамуса. Хормоните, които произвежда, влияят на растежа и възпроизводството. Те могат да контролират и функцията на други ендокринни жлези. Тази жлеза се намира в средата на мозъка ви. Важно е за циклите на съня-събуждане.
 • Щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията. Тя е много важно за метаболизма.
 • Тимус. Разположен в горната част на торса, тимусът е активен до пубертета и произвежда хормони, важни за развитието на тип бели кръвни клетки, наречени Т-клетки.
 • Надбъбречна жлеза. Надбъбречната жлеза се намира върху бъбрека. Тези жлези произвеждат хормони, важни за регулиране на функции като кръвно налягане, сърдечна честота и реакция на стрес.
 • Панкреас. Панкреаса се намира зад стомаха. Ендокринната му функция включва контрол на нивата на кръвната захар.

Покривна система

( Кожа и кожни придатъци )

 Покривна систем
Анатомия на човешкото тяло – Покривна систем

Покривната система, като част от анатомия на човешкото тяло, е съвкупността от органи, която формира външното покритие на тялото и го предпазва от много заплахи като инфекция, изсушаване, абразия, химическо нападение и радиация.

В човешкото тяло покривната система включва:

Кожата – уплътнен кератинизиран епител, изграден от множество слоеве клетки, който до голяма степен е непроницаем за вода.

Той също така съдържа специализирани клетки, които секретират меланин, за да предпазят организма от канцерогенните ефекти на UV лъчите и клетките, които имат имунна функция. Също така кожата произвежда витамин Д.

Потните жлези, които отделят отпадъците и регулират телесната температура, също са част от покривната система.

Соматосензорните рецептори и ноцицепторите са важни компоненти на тази система които служат като предупредителни сензори, позволявайки на тялото да се отдалечи от вредните стимули.

Кожата се състои от два слоя – дермата и епидермиса. Заедно тези два слоя образуват най-големия орган в тялото, с площ от близо 2 квадратни метра.

Интересно:
-Всяка минута от кожата ви се отделят повече от 30 000 мъртви клетки.

Отделителна система в човешкото тяло

Отделителната система включва пикочната система и бъбречната система.

Тя произвежда, съхранява и изхвърля урината, която се отделят от бъбреците. Бъбреците произвеждат урина чрез филтриране на отпадъците и излишната вода от кръвта.

Урината пътува от бъбреците през две тънки тръби, наречени уретери и запълва пикочния мехур. Когато пикочният мехур е пълен, човек уринира през уретрата, за да изхвърли отпадъците.

Човешкото тяло - отделителна система
Анатомия на човешкото тяло – отделителна система

Пикочната система работи с белите дробове, кожата и червата, за да поддържа баланса на химикалите и водата в човешкото тяло.

Възрастните отделят около 800 до 2000 милилитра на ден въз основа на типичния дневен прием на течности от 2 литра.

Имунна система в човешкото тяло

органи - имунна система
Анатомия на човешкото тяло – имунна система

Цялостната функция на имунната система е да предотвратява или ограничава инфекцията.

Имунната система може да прави разлика между нормални, здрави клетки и нездравословни клетки чрез разпознаване на различни „опасни“ сигнали, наречени молекулярни модели, свързани с опасност.

Клетките могат да бъдат нездравословни поради инфекция или поради клетъчно увреждане, причинено от неинфекциозни агенти като слънчево изгаряне или рак.

Инфекциозни микроби като вируси и бактерии освобождават друг набор от сигнали, разпознати от имунната система, наречени свързани с патогени молекулни модели.

Когато имунната система за първи път разпознае тези сигнали, тя отговаря на проблема. Ако имунен отговор не може да бъде активиран, когато има достатъчно нужда, възникват проблеми, като инфекция.

Всички имунни клетки идват от прекурсори в костния мозък и се развиват в зрели клетки чрез серия от промени, които могат да настъпят в различни части на тялото.

Лимфната система е система от органи, които са част от системата на кръвообращението и имунната система.

Анатомия и физиология

Животът зависи от определени физически фактори от околната среда, които включват вода, кислород, хранителни вещества, топлина и налягане.

Човешките същества са може би най-сложните организми на тази планета. Представете си милиарди микроскопични части, всяка със собствена идентичност, работещи заедно по организиран начин в полза на цялото същество.

Човешкото тяло е изградено от:

клетки

Клетките отдавна са признати за най-простите единици жива материя, които могат да поддържат живота и да се възпроизвеждат. Човешкото тяло, което се състои от многобройни клетки, започва като една единствена, оплодена клетка.

тъкани

Тъканите са малко по-сложни единици от клетките. По дефиниция тъканта се изгражда от много подобни клетки с различни количества и видове нежива междуклетъчна субстанция между тях.

органи

Органите са по-сложни единици от тъканите. Органът е организация от няколко различни вида тъкани, така подредени, че заедно могат да изпълняват специална функция. Например стомахът е организация от мускулна, съединителна, епителна и нервна тъкан. Мускулните и съединителните тъкани образуват стената му, епителните и съединителните тъкани образуват лигавицата му, а нервната тъкан се простира както през стената, така и през лигавицата.

системи

Системите са най-сложните от съставните единици на човешкото тяло. Системата е организация от различен брой и видове органи, така подредени, че заедно могат да изпълняват сложни функции за тялото. 11 са основните системи, които изграждат човешкото тяло, изброени по-горе.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: