Шум в Ушите

Шум в ушите или тинитус се отнася до усещането за звънене или други звуци в едното или двете уши. Шумът, който чувате, когато имате тинитус, не се причинява от външен източник и по принцип другите хора около вас не могат да го чуят. Това състояние е често срещано, като засяга приблизително 15% до 20% от хората. Особено сред по-възрастните хора.

Увреждането на ушите и излагането на силни шумове са типичните виновници зад усещането за звънене или бръмчене, известно като тинитус.

По-малко известните задействания обаче включват определени лекарства и заболявания на щитовидната жлеза.

реклама

Освен звънене, шумът в ушите може да се прояви като бръмчене, бучене, щракане, свистене или съскане, възприемани вътрешно въпреки липсата на външни източници.

Освен това, повишените нива на тревожност и стрес могат да влошат шума в ушите, засилвайки цялостния дискомфорт.

Видове шум в ушите

Шумът в ушите е разнообразен – от звънене и свирене до бучене и тътен. Той може да бъде краткотраен или постоянен, ниско- или високочестотен.

Разпознаването на типа шум може да бъде ключът към ефективното лечение.

Шумът в ушите може да се прояви в две различни форми: обективна и субективна.

Обективният шум в ушите е рядък и се появява, когато лекар правещ преглед също може да чуе шумовете.

За разлика от обективния, субективният тинитус, който е много по-разпространен, включва звуци като звънене или рев, които само вие можете да чуете.

Симптоми

Шумът в ушите, често описван като звънене, въпреки липсата на външен звук.

Може да се прояви и като различни видове фантомни шумове, включително:

 • бръмчене
 • щракване
 • рев
 • съскане
 • тананикане

Повечето хора с тези симптоми изпитват субективен шум в ушите, който само те могат да чуят.

Тинитусът може да има различни интензитети, от нисък рев до висок писък, като може да се усеща в едното или в двете уши.

Понякога звукът може да бъде толкова силен, че пречи на концентрацията или на възприемането на външни звуци.

Шумът в ушите може да бъде постоянен или да се появява и изчезва.

В редки случаи, тинитусът може да има ритмичен характер и да се синхронизира със сърдечните удари, като се изразява като пулсиращ или свистящ звук. Това се нарича пулсиращ шум в ушите.

В случай на пулсиращ тинитус, лекарят може да установи шума при преглед (обективен тинитус).

Причини за шум в ушите

В много случаи тинитусът произтича от увреждане на вътрешното ухо.

Процесът чуване на звуци започва в средното ухо, където се улавят звуковите вълни. Тези вълни задействат вътрешното ухо да изпраща електрически сигнали към мозъка.

Едва след като мозъкът получи и интерпретира тези сигнали, ние ги възприемаме като звук. Когато вътрешното ухо е увредено, този процес може да бъде нарушен, което води до усещане за шум в ушите.

Проблеми като увреждане на малките кости в средното ухо или тъпанчетата могат да възпрепятстват предаването на звука.

Освен това тумори, разположени в ухото или по пътя на слуховия нерв, могат да допринесат за шум в ушите.

Честото излагане на силни шумове е друг често срещан виновник за шум в ушите.

Хората, редовно изложени на интензивни звуци от машини като ударни чукове или верижни триони, са изложени на по-висок риск.

Също така, слушането на силна музика, независимо дали през слушалки или на концерти, може да причини временен шум в ушите.

Медицинско състояние, като причина за шум в ушите

Различни медицински състояния могат да доведат до шум в ушите, включително:

 • Ушни инфекции
 • Прекомерно натрупване на ушна кал, което променя слуховото възприятие
 • Свързана с възрастта загуба на слуха
 • Нарушения на щитовидната жлеза
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Хиперлипидемия (високи нива на холестерол)
 • Мускулни спазми в средното ухо
 • Болест на Мениер, нарушение на вътрешното ухо, засягащо слуха и равновесието
 • Травми на главата и шията
 • Нарушения на темпоромандибуларната става (TMJ), често свързани с хронична болка в главата и челюстта

По-рядко срещаните причини включват състояния като аневризми и палатален миоклонус, характеризиращи се с мускулни спазми в небцето.

Лекарства, които причиняват шум в ушите

Употребата на определени лекарства може също да доведе до шум в ушите и увреждане на слуха, състояние, известно като ототоксичност или отравяне на ухото. Тези лекарства включват:

 • Високи дози аспирин
 • Бримкови диуретици като буметанид
 • Антималарийни лекарства като хлорохин
 • Специфични антибиотици като еритромицин и гентамицин
 • Някои противоракови лекарства като винкристин

Диагностициране

Диагностицирането на шум в ушите може да представлява предизвикателство поради субективния характер на състоянието, тъй като звуците обикновено се възприемат само от индивида, който ги изпитва.

Лекар по първична медицинска помощ или аудиолог, специализиран слухопротезист, обикновено извършва оценка за диагностициране на шум в ушите. Тази оценка може да включва преглед на ушите ви и цялостен тест за слуха.

По време на теста за слуха звуците ще се предават индивидуално към всяко ухо чрез слушалки и вие ще сигнализирате, когато откриете всеки звук, обикновено чрез вдигане на ръка или реагиране по подобен начин.

Лекарят може да оцени всяка загуба на слуха, като сравни вашите слухови способности с установените норми за вашата възраст и пол.

Освен това могат да се използват образни тестове като компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс за идентифициране на всякакви структурни нередности или увреждане в ухото.

Важно е да се отбележи, че стандартните рентгенови лъчи не винаги могат да разкрият определени състояния като тумори или съдови проблеми, засягащи слуха.

В някои случаи основната причина за тинитус може да остане неидентифицирана въпреки диагностичните усилия.

Лечение на шум в ушите

Лечението на шума в ушите варира в зависимост от причината му.

Лекарят ще разгледа всички основни медицински състояния, които може да са причина за вашия шум в ушите.

Ако се установи, че лекарствата допринасят за вашия шум в ушите, лекарят може да препоръча преминаване към алтернативни лекарства за облекчаване на симптомите и възстановяване на слуха ви.

Освен това всяко натрупване на излишна ушна кал ще бъде премахнато и всички основни проблеми с кръвоносните съдове ще бъдат разгледани като част от плана за премахване на шум в ушите.

Освен това има няколко други лечения и средства за лечение на шум в ушите, някои от които са описани по-долу.

Звукови терапии

Шумоизолиращите машини предлагат облекчение, като издават успокояващи звуци, които могат да маскират звъненето, бръмченето или бучането в ушите ви.

Тези устройства осигуряват релаксиращи фонови шумове, които помагат за заглушаване или минимизиране на възприемането на звуците в ушите ви.

Освен това има специализирани маскиращи устройства, предназначени да бъдат поставени в ухото ви, функциониращи подобно на слуховите апарати, но специално насочени към маскиране на шум в ушите.

Тези устройства могат да осигурят персонализирано облекчение, като предоставят персонализирана звукова терапия, съобразена с вашите специфични симптоми на шум в ушите.

Промени в начина на живот

Управлението на стреса може да бъде полезно за справяне с шум в ушите, тъй като стресът може да влоши симптомите му.

Въпреки че самият стрес не причинява звънене в ушите, той може да засили усещането за шум в ушите.

Участието в дейности, които ви харесват, прекарването на време с подкрепящи приятели или семейство и практикуването на техники за релаксация като дълбоко дишане или медитация могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес.

Освен това е важно да избягвате излагането на силни шумове, тъй като това може да влоши симптомите на шум в ушите.

Защитата на ушите ви от силни звуци може да помогне за минимизиране на тежестта на усещането за звънене или бръмчене в ушите ви.

Използването на тапи за уши или антифони в шумна среда и поддържането на нисък звук при слушане на музика или гледане на телевизия са практични начини за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на ушите ви и облекчаване на дискомфорта от шум в ушите.

Лекарства за шум в ушите

Лекарствената терапия също може да бъде жизнеспособна опция за управление на шум в ушите.

Установено е, че някои лекарства, като лекарства против тревожност или трициклични антидепресанти, облекчават състояниетое.

Тези лекарства действат чрез модулиране на нервната система и мозъчните сигнали, което може да помогне за намаляване на усещането за шум в ушите.

Освен това те могат да помогнат при справяне със свързани проблеми като безсъние и емоционален стрес.

Някои примери за тези лекарства включват:

 • алпразолам
 • амитриптилин
 • нортриптилин

Въпреки това е важно да се отбележи, че медикаментозната терапия обикновено се препоръчва за лица, изпитващи тежки симптоми, които значително влияят върху ежедневното им функциониране.

Важно е да сте наясно, че не всеки реагира положително на лекарствената терапия и някои хора могат да изпитат досадни странични ефекти.

Тези нежелани реакции могат да включват:

 • гадене
 • умора
 • запек
 • замъглено зрение
 • и в редки случаи сърдечни проблеми.

От решаващо значение е да обсъдите потенциалните странични ефекти с лекар, преди да започнете какъвто и да е режим на лечение.

Освен това си струва да се отбележи, че когато тези лекарства се предписват за лек за шум в ушите, това се счита за употреба на лекарства извън етикета, тъй като те не са специално одобрени от регулаторните агенции за тази цел.

Слухови апарати

Хората, страдащи както от загуба на слуха, така и от шум в ушите, могат да намерят облекчение с използването на слухови апарати.

Тези устройства могат да усилват външните звуци, което улеснява хората да чуват ежедневните шумове и разговори, което иначе може да бъде предизвикателство поради увреждане на слуха.

Чрез подобряване на цялостното слухово възприятие, слуховите апарати могат да помогнат за смекчаване на въздействието както на загубата на слуха, така и на шума в ушите върху ежедневието.

Как да предотвратим появата на шум в ушите

Има няколко мерки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум риска от развитие на шум в ушите.

Първо, дайте приоритет на защитата на ушите си от силни шумове.

Контролирайте нивата на звука на електронните устройства като телевизори, радиоапарати и лични музикални плейъри, като се уверите, че те остават на безопасни нива.

Препоръчително е да сте внимателни, когато сте изложени на звуци, по-силни от 85 децибела (dBA).

Ако попаднете в среда с прекомерен шум и липса на подходяща защита за уши като тапи за уши, помислете дали да не покриете ушите си с ръце.

Освен това внимавайте с лекарства, които могат да предизвикат симптоми на шум в ушите. Консултирайте се със здравни специалисти, за да проучите алтернативни възможности, ако е необходимо.

И накрая, поддържайте редовни срещи за оценка на слуха с медицински специалист.

Тези прегледи могат да помогнат за бързото идентифициране на всички структурни проблеми във вътрешното или средното ухо, позволявайки навременна намеса, ако е необходимо.

Бабини рецепти за шум в ушите

Важно е да се отбележи, че шумът в ушите може да има различни причини и е важно да се консултирате с лекар, за да определите причината и да получите правилното лечение.

Ето някои бабини рецепти, които някои хора използват за облекчаване на шум в ушите:

1. Компреси с топла вода:

 • Накиснете кърпа в топла вода и я поставете върху ухото си за 10-15 минути.
 • Повторете няколко пъти на ден.

2. Капки от зехтин:

 • Стоплете леко зехтин.
 • Легнете на една страна и капнете 2-3 капки в ухото си.
 • Останете така 10-15 минути.
 • Повторете с другото ухо.

3. Чесън:

 • Смачкайте скилидка чесън и я сложете в парче марля.
 • Поставете марлята в ухото си за 10-15 минути.
 • Повторете няколко пъти на ден.

4. Лук:

 • Нарежете парче лук и го запечете леко.
 • Увийте го в марля и го поставете в ухото си за 10-15 минути.
 • Повторете няколко пъти на ден.

5. Лайка:

 • Пригответе чай от лайка.
 • Потопете памучен тампон в чая и го поставете в ухото си за 10-15 minutes.
 • Повторете няколко пъти на ден.

6. Ябълков оцет:

 • Смесете равни части ябълков оцет и вода.
 • Потопете памучен тампон в сместа и го поставете в ухото си за 10-15 минути.
 • Повторете няколко пъти на ден.

Важно е да се уверите, че ухото ви е чисто, преди да използвате някоя от тези рецепти.

Не използвайте никакви рецепти, които причиняват болка или дискомфорт.

Ако шумът в ушите ви е силен или постоянен, е важно да се консултирате с лекар.

Точков масаж при шум в ушите

Съществуват ограничени научни доказателства за ефикасността на точковия масаж при шум в ушите.

Някои проучвания показват потенциални ползи, но са необходими по-мащабни и строго контролирани изследвания, за да се потвърдят резултатите.

Една конкретна акупресурна точка се намира точно зад ушната мида. Прилагането на лек натиск върху тази област чрез масаж може да облекчи усещането за „запушени“ уши и потенциално да осигури облекчение на симптомите на шум в ушите и мигрена.

точков масаж за шум в ушите

Тази точка на натиск се намира точно в предната част на зоната, където започва ушната мида.

Смята се, че прилагането на акупресура в тази точка облекчава натрупването на натиск около челюстта и ушите.

Следователно, той може да бъде ефективен при справяне със състояния като шум в ушите, ушни инфекции, болки в ушите, главоболие от напрежение и мигрена.

състояния като шум в ушите

Друга точка за точков масаж при шум в ушите се намира отстрани на главата ви, приблизително 5 сантиметра над горната част на ухото ви. Според проучване от 2006 г. е установено, че стимулирането на тази точка е особено ефективно за облекчаване на симптомите на шум в ушите.

точка за точков масаж при шум в ушите

Акупресурната точка, разположена на темето на главата, точно между двете уши, подравнена с върховете на ушите, се нарича в традиционната китайска медицина (TCM) като Управителен съд 20, GV 20, DU 20 или baihui.

Има анекдотични доказателства, които предполагат, че стимулирането на тази точка на натиск може да предложи облекчение при тинитус, състояние, характеризиращо се с възприемане на шумове като тананикане или звънене в ушите при липса на външен източник.

Разположена в центъра на челото, малко над моста на носа и между очите, се намира точка, често наричана третото око. В традиционната китайска медицина (TCM) той също се признава като yintang или EX HN 3.

Смята се, че стимулирането на тази точка на натиск облекчава дискомфорта в главата, очите и ушите.

Анекдотични доказателства сочат, че може също така да предложи облекчение при тинитус, състояние, характеризиращо се с възприемани шумове като звънене или бръмчене в ушите без външен източник.

Излекувах се от шум в ушите: Една история на наш читател

Дълги години страдах от шум в ушите. Звукът беше постоянен, сякаш в ушите ми бръмчеше пчела. Опитах всичко, за да се отърва от него – ходих на лекари, изпробвах различни лекарства и алтернативни методи, но нищо не помогна.

Вече бях загубил надежда, когато един ден случайно попаднах на статия в spiritell.com за шум в ушите. Реших да го пробвам точковия масаж, без да вярвам, че ще има ефект.

За моя изненада, след няколко дни масаж, шумът в ушите започна да намалява. След няколко седмици той изчезна напълно!

Не мога да опиша с думи радостта си. Най-накрая се отървах от този досаден и изтощаващ звук, който мъчеше живота ми.

Оттогава минаха няколко години и шумът в ушите не се е връщал. Препоръчвам на всеки, който страда от това, да пробва точков масаж. Може да ви помогне, както помогна на мен.

Освен точков масаж, ето още няколко неща, които ми помогнаха да се излекувам от шум в ушите:

 • Намаляване на стреса: Стресът може да влоши шум в ушите, затова е важно да се научите как да го управлявате.
 • Здравословен начин на живот: Здравословното хранене, редовните упражнения и качественият сън могат да помогнат за подобряване на цялостното ви здраве, включително и слуха ви.
 • Избягване на силни шумове: Силните шумове могат да увредят слуха ви и да влошат симптомите на шум в ушите.

Ако страдате от шум в ушите, не се отказвайте!

Има много методи за лечение, които могат да ви помогнат. Не се страхувайте да пробвате различни неща, докато не откриете това, което работи за вас.

Заключение

Шумът в ушите не трябва да бъде подценяван – той може да засегне както физическото, така и емоционалното ни благополучие.

При наличие на този проблем, важно е да потърсим професионална медицинска помощ и да изследваме различни методи за лечение.

Отделянето на време и внимание върху здравето на ушите ни може да доведат до подобрение и възвръщане на качеството на слуха и живота ни.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: