Ще изчезне ли кафето след 30 години?

Ще изчезне ли кафето след 30 години

Отвсякъде получаваме информация за различни видове пожари и природни бедствия. Изменението на климата е безспорен факт и рано или късно ще започне да се отразява на живота на всички ни. Как? Например до 30 години кафето може да се превърне в луксозна стока, достъпна само за най-богатите.

Защо въпросът за наличието на кафе е толкова свързан с екологията и какво можем да направим, за да сме сигурни, че кафето няма да изчезне от нашите рафтове в рамките на няколко десетки години?

Ще изчезне ли кафето от рафтовете до 2050 г.?

Има няколко причини, поради които изменението на климата е огромна заплаха. На първо място, трябва да се помни, че кафе индустрията осигурява работа и източник на доходи за милиони хора по света.

реклама

Днес малките ферми (а те са отговорни за производството на 80% от предлаганото на пазара кафе) вече са засегнати от изменението на климата.

Затоплянето на климата, причиняващо огромни суши и метеорологични аномалии, означава, че по-малките производители често могат да загубят цялата си реколта и следователно източника си на доход само за няколко дни.

За положението им не помага и фактът, че кафето поевтинява – цените му на пазара постоянно падат, достигайки рекордно ниски нива. В миналото дори имаше ситуации, в които изкупните цени на зелените зърна бяха по-ниски от производствените разходи. Все повече хора решават да се откажат от индустрията, защото просто не е печеливша.

Поради липсата на регулиране и влошаването на екосистемата на нашата планета, е вероятно до 2050 г. да преживеем ситуация, в която кафето ще започне да изчезне от рафтовете на магазините. Този продукт може да се превърне в луксозен артикул. По-голямата част от земята, използвана днес за отглеждане на кафе, ще бъде просто неподходяща за тази цел.

Кафето и атмосферата

Кафето и екологията обаче имат някаква токсична връзка. От една страна, изменението на климата оказва опустошително влияние върху индустрията за кафе, а от друга страна, самото кафе има огромен принос за нейното поведение.

Самата търговска верига включва например транспортирането на зърно с помощта на огромни контейнерни кораби, което води до изпускане на въглероден диоксид в атмосферата.

Кафеените плантации също използват големи количества пестициди и други химикали, за да поддържат процеса на отглеждане на кафеени растения.

Неправилната им употреба в най-лошите случаи води до пълно унищожаване на местните екосистеми. Например чрез замърсяване на водоизточници или ерозия на почвата, което прави района неподходящ за култивиране.

За съжаление самото производство на кафе също разрушава климата. Най-популярният метод за обработка на зелените зърна, така наречената мокра обработка, губи около 20 кубически метра вода на тон обработено кафе.

Струва си да добавим обаче, че непрекъснато се търсят решения, които ще намалят консумацията и ще преработват кафето по-ефективно. Днес повторното използване на водата позволява да се намали консумацията до само 6 кубически метра вода на тон кафе.

Друг проблем е обезлесяването, за което е отговорна и индустрията за кафе. Въпреки че това е по-скоро грешка на огромни корпорации за кафе, които използват монокултури.

По този начин насекоми, птици и други животни губят мястото си за живот. Загубата на биоразнообразие е огромен проблем на съвременния свят. Горите са ключова функция за екосистемата, тъй като са в състояние да „складират“ определени количества въглероден диоксид.

Следователно обезлесяването е равносилно на увеличаване на количеството на този химикал в атмосферата. Това от своя страна се отразява негативно на отглеждането на кафе, създавайки порочен кръг.

Бъдещето на кафе индустрията – има ли надежда?

Има ли изход от тази на пръв поглед патова ситуация? Разбира се, най-простото решение би било да се въведат подходящи регулации на глобално ниво, например чрез забрана на определени пестициди върху плантациите.

Има много инициативи, които се опитват да направят незабавни промени и да се борят с изменението на климата в основата му.

Най-известните от тях, като Fairtrade и Rainforest Alliance, от години подкрепят фермерите в борбата срещу глобалното затопляне.

Когато купувате пакет кафе с тази маркировка, можете да сте сигурни, че идва от добър източник, а не от монокултивация, принадлежаща на големи корпорации за кафе.

Инициативите за рециклиране, които действат на всяко ниво от веригата за търговия с кафе, също са възможност за положителна промяна.

Както споменахме по-рано, вече се търсят нови методи, които например ще намалят консумацията на вода по време на обработката. Има обаче по-креативни начини за рециклиране – дори биогоривата, направени от използвана утайка от кафе, вече са създадени по този начин!

Ще изчезне ли кафето след 30 години? – Обобщение

Напредващото изменение на климата трябва да бъде причина за безпокойство за всеки любител на кафето – в края на краищата светът може скоро да остане без нашата любима напитка! Не бива обаче да изпадаме във фатализъм, все пак сме свидетели на много инициативи, които дават надежда за промяна на сложната ситуация с кафето. Нека помним, че като потребители ние също играем огромна роля – нашите съзнателни избори могат да променят пазара на кафе!

Вижте още: 9 Чудни ползи от кафето

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: