7 ползи за здравето от ябълков оцет, подкрепени от науката

ябълков оцет

Ябълковият оцет е популярен домашен лек. Използва се в готвенето и медицината от хората от векове.

Много хора твърдят, че може да облекчи широк спектър от здравословни оплаквания, но може би искате да научите какво казва науката.

Ябълковият оцет има различни здравословни свойства, включително антимикробни и антиоксидантни ефекти.

реклама

Според няколко проучвания от 2016г., обикновения оцет, в това число и ябълков оцет, имат потенциала да помогнат за лечение на редица състояния, включително затлъстяване, сърдечни заболявания, рак и бактериални инфекции.

Нещо повече, доказателствата сочат, че може да предложи ползи за здравето, като например:

 • подпомагащи загубата на тегло
 • намаляване на холестерола
 • понижаване на нивата на кръвната захар
 • подобряване на симптомите на диабет

Освен това, за ябълковия оцет се казва, че е древно народно лекарство и се използва за различни неща в домакинството и готварството.

Вижте ползите за здравето от ябълков оцет, които са подкрепени с научни изследвания.

1. Високо съдържание на оцетна киселина, с мощни биологични ефекти

Как се прави ябълков оцет?

Производството се състои в двуетапен процес, подобно на това при производството на алкохол. ( 1 )

Първо, в смачканите ябълки (или ябълков сайдер) се добавя мая, така захарите ферментират и се превръщат в алкохол.

След това, към алкохолната мъст се добавят бактерии, които задействат оцетна ферментация и го превръщат в оцетна киселина – основното активно съединение в оцета.

Интересен факт е, че на френски думата „оцет“ всъщност означава „кисело вино“.

Оцетната киселина придава на оцета силна кисела миризма и вкус. Изследователите смятат, че тази киселина е отговорна за ползите за здравето на ябълковия оцет. Ябълковият оцет е 5-6% оцетна киселина. ( 2 )

Органичният, нефилтриран ябълков оцет съдържа също вещество, което се състои от нишки от протеини, ензими и приятелски настроени бактерии, които придават на продукта мътен вид.

В съдържанието на ябълков оцет, има супер малко калории, само около три на супена лъжица.

В него няма много витамини или минерали, но съдържа малко количество калий. Качественият ябълков оцет също съдържа някои аминокиселини и антиоксиданти.

2. Използването на ябълков оцет, може да убие много видове вредни бактерии

Оцетът може да помогне за убиване на различни патогени, включително бактерии. ( 3 )

Традиционно се използва за почистване, дезинфекция и лечение на гъбички по ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции.

Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за почистване на рани преди повече от две хиляди години.

Оцетът също се използва като хранителен консервант и проучванията показват, че той инхибира бактериите (като E. coli ) да растат в храната и не позволява да я развалят. ( 4 ) ( 5 )

Ако търсите естествен начин за съхранение на храна (туршии, кисели краставички и др.), тогава ябълковият оцет може да бъде много полезен.

Анекдотични доклади също предполагат, че разреденият ябълков оцет може да помогне при акне, когато се прилага върху кожата, но изглежда няма сериозни проучвания, които да потвърдят това.

3. Понижава нивата на кръвната захар и се бори с диабета

Най-успешното и доказано приложение на оцета до момента, е при пациенти с диабет тип 2.

Диабет тип 2 се характеризира с високи нива на кръвна захар, било поради инсулинова резистентност или невъзможност за производство на инсулин. ( 5 )

Доказано е, че оцетът има многобройни ползи за нивата на кръвната захар и инсулина:

 • Подобрява чувствителността към инсулин по време на хранене с високо съдържание на въглехидрати с 19–34% и значително понижава кръвната захар и инсулина. ( 6 )
 • Намалява кръвната захар с 34% след консумация на 50 грама бял хляб. ( 7 )
 • 2 супени лъжици ябълков оцет преди лягане, могат да намалят кръвната захар 4%. ( 8 )
 • Множество други изследвания при хора показват, че оцетът може да подобри функцията на инсулин и да понижи нивата на кръвната захар след хранене. ( 9 ) ( 10 )

Поради тези причини оцетът може да бъде полезен за хората с диабет , пред диабет или за тези, които искат да запазят нивата на кръвната си захар ниски по други причини.

Ако в момента приемате лекарства за понижаване на кръвната захар, консултирайте се с вашия лекар, преди да увеличите приема на какъвто и да е вид оцет.

4. Помага ви да отслабнете и намалява мазнините в корема

Изненадващо, но проучванията показват също, че приемането на оцет може да ви помогне да отслабнете.

Проучванията показват също, че оцетът може да повиши ситостта, да ви помогне да ядете по-малко калории и да доведе до загубата на реални килограми.

Например, ако хората приемат оцет заедно с високо съдържание на въглехидрати, те получават засилено усещане за пълнота и в крайна сметка ядат по-малко калории през останалата част от деня. ( 11 ) ( 12 )

Проучване при 175 души със затлъстяване показа, че ежедневната консумация на ябълков оцет води до намаляване на мазнините в корема и загуба на тегло ( 13 ):

 • прием на 1 супена лъжица (15 mL) доведе до загуба на 1,2 кг
 • приемането на 2 супени лъжици (30 mL) доведе до загуба на 1,7 кг

Имайте предвид обаче, че това проучване продължи само 3 месеца, така че истинските ефекти върху загубата на тегло, още не са известни.

Въпреки това, простото добавяне или изваждане на отделни храни или съставки рядко има забележим ефект върху теглото. Дългосрочната загуба на тегло се създава чрез приемане на полезни и поддържащи хранителни навици и здравословен начин на живот.

Като цяло изглежда, че ябълковият оцет е полезен като помощно средство за отслабване, главно чрез премахване на чувството за глад и понижаване на нивата на кръвната захар и инсулин.

Ябълковият оцет съдържа само около три калории на супена лъжица, което е много малко.

5. Понижава холестерола и подобрява здравето на сърцето

Понастоящем сърдечните заболявания са най-честата причина за преждевременна смърт в света. ( 14 )

Известно е, че няколко биологични фактора са свързани или с намален, или с повишен риск от сърдечни заболявания.

Някои от тези „рискови фактори“ могат да бъдат подобрени чрез консумация на оцет, но много от проучванията са направени с животни.

Тези проучвания върху животни предполагат, че ябълковият оцет може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите, заедно с няколко други рискови фактора за сърдечно заболяване. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

Има и някои изследвания, които показват, че оцетът намалява кръвното налягане при плъхове, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и проблеми с бъбреците. ( 18 ) ( 19 )

Единственото доказателство при хора досега, е наблюдателно проучване от Харвард, което показва, че жените които са консумирали различни салати с оцет, са имали намален риск от сърдечни заболявания. ( 20 )

Въпреки това, няма добри доказателства, че оцетът е от полза за здравето на сърцето при хората. Учените трябва да направят повече проучвания, преди да стигнат до някакви силни заключения.

6. Смята се, че може да има защитни ефекти срещу рак

Рак или злокачествен тумор е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките.

В интернет има много информация относно антираковите ефекти на ябълков оцет.

Всъщност многобройни изследвания показват, че различни видове оцет могат да убият раковите клетки и да свият туморите. ( 21 ) ( 22 ) ( 23 )

Въпреки това, всички проучвания за това са направени в изолирани клетки в епруветки или с плъхове, което не доказва нищо и не е ясно какво ще се случва при хората.

Някои проучвания при хора в Китай показват, че консумацията на оцет е свързана с намален рак на хранопровода, но с увеличен риск от рак на пикочния мехур в Сърбия. ( 24 ) ( 25 )

Възможно е консумацията на ябълков оцет да помогне за предотвратяване на рак, но това трябва да се проучи повече, преди да могат да се правят препоръки.

7. Може да подобри здравето на кожата

Ябълковият оцет е често срещано средство за лечение на кожни състояния като суха кожа и екзема. ( 26 )

Кожата е естествено леко кисела. Използването на локален ябълков оцет може да помогне за възстановяване на баланса на естественото pH на кожата, подобрявайки защитната кожна бариера. ( 27 )

От друга страна, алкалните сапуни и почистващите препарати могат да раздразнят екземата, което влошава симптомите. ( 28 )

Предвид неговите антибактериални свойства, ябълковият оцет на теория може да помогне за предотвратяване на кожни инфекции, свързани с екзема и други кожни заболявания.

Някои хора използват разреден ябълков оцет в измиване на лице или тоник. Идеята е, че може да убие бактериите и да предотврати петна.

Въпреки това, едно проучване при 22 души с екзема съобщава, че накисванията с ябълков оцет не подобряват кожната бариера и причиняват кожно дразнене. ( 29 )

Говорете с лекар, преди да опитате нови лекарства, особено върху увредена кожа. Избягвайте да прилагате неразреден оцет върху кожата, тъй като може да причини изгаряния. ( 30 )

Дозировка и начин на употреба

С многобройните му потенциални приложения може да е трудно да се разбере колко ябълков оцет да приемате всеки ден.

Най-добрият начин да включите ябълков оцет в диетата си е да го използвате при готвене. Това е проста добавка към храни като салатни дресинги и домашна майонеза.

Някои хора също обичат да го разреждат във вода и да го пият като напитка. Обичайните дози варират от 1–2 чаени лъжици (5–10 mL) до 1–2 супени лъжици (15–30 mL) на ден, смесени в голяма чаша вода.

Най-добре е да започнете с малки дози и да избягвате приема на големи количества. Твърде много оцет може да причини вредни странични ефекти, включително ерозия на зъбния емайл и потенциални лекарствени взаимодействия.

Прочетете повече за правилната дозировка на ябълков оцет:

Ябълков оцет за управление на захарта в кръвта

Доказано е, че четири чаени лъжички ябълков оцет преди хранене значително намаляват нивата на кръвната захар след хранене. ( 31 ) ( 32 ) ( 33 )

Трябва да се смеси с малко вода и да се консумира точно преди хранене с високо съдържание на въглехидрати. ( 34 ) ( 35 )

Ябълков оцет за синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Едно тримесечно проучване установи, че жените с PCOS, които са пили една супена лъжица (15 ml) ябълков оцет със 100 ml вода, веднага след вечерята са имали подобрени нива на хормоните. ( 36 )

Ябълков оцет за отслабване

Също в проучване е доказано, че една или две супени лъжици (15 или 30 ml) ябълков оцет дневно в продължение на три месеца, помага на възрастните с наднормено тегло да свалят средно между 1,2 и 1,7 кг. ( 37 )

Открито е и, че две супени лъжици всеки ден, помагат на хората, които са на диета за отслабване, да загубят почти два пъти повече килограми за три месеца в сравнение с хората, които не приемат ябълков оцет. ( 38 )

Можете да го разбъркате в чаша вода и да го пиете преди хранене или да го смесите с зехтин, за да направите салатен дресинг.

Ябълков оцет за подобрено храносмилане

Въпреки че няма изследвания, които да подкрепят използването на оцет за подобрение на храносмилането, други киселинни добавки, като бетаин HCL, могат значително да повишат киселинността на стомаха. ( 39 )

Кисели храни като ябълков оцет, може да имат подобни ефекти, но са необходими повече изследвания.

Тези, които приемат ябълков оцет за подобрение на храносмилането, обикновено пият една до две супени лъжици (15-30 мл) с чаша вода непосредствено преди хранене, но в момента няма доказателства в подкрепа на тази доза.

Ябълков оцет за общо здраве

Няколко проучвания са установили, че хората, които редовно ядат салати подправени с ябълков оцет, са склонни да имат по-малък риск от сърдечни заболявания и по-малко мазнини в корема, но това може да се дължи на други фактори. ( 40 ) ( 41 )

Странични ефекти от ябълков оцет

Ябълковият оцет е сравнително безопасен за консумация, но може да причини нежелани реакции при някои хора.

Кариес

Както всички оцети, ябълковият оцет е кисел. Консумацията на твърде много кисели храни и напитки може да отслаби зъбния емайл с течение на времето, което потенциално води до зъбен кариес.

Ниски нива на калий

Според д-р Робърт Х. Шмерлинг, доцент по медицина в Харвардската медицинска школа в Бостън, Масачузетс, има сигнали, че приема на ябълков оцет, причинява или влошава ниски нива на калий. ( 42 )

Регулация на кръвната захар

Някои изследвания предполагат, че консумацията на оцет може да повлияе на това как тялото регулира нивата на кръвната захар. Учените обаче не са наясно напълно с този ефект и са необходими още изследвания. ( 43 )

Стомашно-чревни проблеми

Много хора препоръчват оцета като естествено средство за отслабване. Изследванията сочат, че помага да се забави скоростта, с която храната напуска стомаха, и от там чувството за ситост. ( 44 )

Обаче, задържането на храна в стомаха, може да причини нежелани странични ефекти. В проучване, което изследва потенциала на оцета да контролира апетита, много участници съобщават за чувство на гадене и лошо храносмилане след пиене на оцет. ( 45 )

Поради киселинността, пиенето на неразреден ябълков оцет, също може да влоши симптомите при хора с храносмилателни проблеми, като стомашни язви или киселинен рефлукс.

Изгарянето на кожата

Киселинността на оцета означава, че прилагането му директно върху кожата може да причини изгаряне и дразнене, особено ако оцетът е неразреден.

Изброени са редица медицински доклади в токсикологичен център, в които хората са имали сериозни изгаряния, които изискват медицинско лечение след използване на оцет, включително ябълков оцет, върху кожата. ( 46 )

Доклад в The Journal of Clinical and Eesthetic Dermatology описва случай, при който тийнейджър е получил химическо изгаряне на носа си след прилагане на ябълков оцет за отстраняване на бенки. ( 47 )

Затова, ако не сте наясно как да го прилагате, трябва да се помисли преди ползването на ябълков оцет за коса или върху кожата.

Съвети за безопасно използване

Вероятността човек да изпита нежелани реакции е, ако редовно консумира големи количества неразреден оцет или го оставя върху кожата за дълъг период от време.

За да намалите риска от нежелани ефекти, опитайте:

 • намаляване на количеството консумиран оцет
 • намаляване на времето, което оцетът докосва кожата
 • разреждане на оцета с вода
 • ограничаване на контакта със зъбите, като например – пиене на оцет през сламка

В проучване през 2016 се установи, че хората могат да постигнат много от ползите за здравето, при пиенето на около 15 милилитра оцет на ден, или количество, което съдържа около 750 милиграма оцетна киселина. ( 48 )

Всеки, който изпитва тежки странични ефекти след употреба на ябълков оцет, трябва да потърси медицинска помощ.

Хората с определени здравословни състояния, трябва да говорят с лекар, преди да консумират ябълков оцет с медицински цели.

Заключение

Много уебсайтове и привърженици на природното здрав твърдят, че ябълковият оцет има изключителни ползи за здравето, включително повишаване на енергията и лечение на заболявания.

За съжаление, има малко изследвания в подкрепа на повечето твърдения за ползите за здравето му.

Въпреки това, някои проучвания показват, че може да предложи някои ползи, включително убиване на бактерии, понижаване на нивата на кръвната захар и насърчаване на загуба на тегло.

Ябълковият оцет изглежда безопасен, стига да не приемате прекомерни количества от него.

Той също така има различни други приложения, които не са свързани със здравето, включително като естествен балсам за коса, продукт за грижа за кожата и почистващ агент.

Често задавани въпроси

Как се прави ябълков оцет?
1. поставете парчетата ябълка в стъкления буркан – 2. напълнете буркана с филтрирана вода – 3. добавете захарта и разклатете, докато се разтвори – 4. покрийте буркана с парче плат – 5. оставете буркана на тъмно място за около 3-4 седмици – 6. разбърквайте го от време на време – 7. след 3-4 седмици прецедете парчетата ябълка – 8. оставете течността в буркана за още 3-4 седмици

Колко време се пие ябълков оцет?
Типичната доза е 1-2 супени лъжици (15-30 ml), смесени с вода и взети преди или след хранене. Докато пиенето на ябълков оцет е свързано с ползи за здравето, консумацията на големи количества 237 ml всеки ден в продължение на много години може да бъде опасна и е свързана с ниски нива на калий.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: