10-минутното бягане повишава мозъчната функция и подобрява настроението

бягане повишава мозъчната функция

Бягането е може би един от най-лесните начини да извършвате физически упражнения, защото е едновременно безплатно и лесно достъпно.

Бягането подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, укрепва мускулите и подобрява здравината на костите. В допълнение към тези физически ползи, бягането е свързано с подобряване на психичното здраве.

( 1 )

реклама

Екип от учени от университета в Цукуба, Япония наскоро завърши малко проучване, което показа, че само 10 минути бягане с умерена интензивност подобряват както настроението, така и работата на мозъка.

Проучването установява, че бягането увеличава локалния приток на кръв към различни части на префронталния кортекс. Префронталната кора играе важна роля в контролирането на настроението и изпълнителните функции. ( 2 )

Резултатите от изследването се появяват в журнала Nature. ( 3 )

Как бягането влияе на мозъка?

Мозъкът трябва да обработва големи количества сензорна информация, за да координира движението при бягане, като същевременно поддържа баланса на тялото. Може би поради тази причина проучванията показват, че префронталната кора се активира по време на бягане. ( 4 )

В допълнение, механичното въздействие на бягането увеличава кръвообращението, което също може да е от полза за мозъчната дейност. ( 5 )

Учените са изследвали и движението на главата нагоре-надолу, което се случва по време на бягане. Те са стигнали до заключението, че това движение може да допринесе за регулирането на серотониновите рецептори в префронталната кора. ( 6 )

Това от своя страна може да играе роля за подобряване на настроението и когнитивния контрол.

Някои доказателства показват, че редовните упражнения увеличават размера на хипокампа, който е част от мозъка, жизненоважна за съхранение на паметта. ( 7 )

Ето защо учените изследват дали това може да играе роля в ефектите, които екипът видя в това проучване.

От документа обаче не става ясно дали участниците са спортували редовно.

В заключение учените казват, че е достатъчно минимално ефективно упражнение, което ще бъде от полза както за психическото, така и за физическото здраве.

За някои хора може да е трудно да се придържат към режима на редовни и дълги упражнения и тренировки. Резултатите от това проучване са важни, защото знанието, че дори само краткото бягане е полезно, може да стимулира хората да излязат и да се възползват от упражненията.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: