10 правила за здрава и щастлива връзка

10 правила за здрава и щастлива връзка

Вероятността за здрава и щастлива връзка се изгражда от самото начало. Буквално. От първия разговор, от първия път, когато се усмихнахте очарователно. Още тогава преценявате физическата си привлекателност, а миг по-късно разбирате дали сте на една вълна или може би имате толкова общо, колкото руско кабаре с американски стендъп.

От този момент нататък вие задавате конкретна рамка, стандарти за собствените си характеристики и поведение – най-често го правите на несъзнателно ниво. И за съжаление не винаги се получава както трябва. Ето защо толкова много хора не могат да създадат страхотна връзка на здрава основа – всичко това поради непознаване на определени правила, които управляват взаимоотношенията.

Правила за здрава и щастлива връзка

здрава и щастлива връзка

реклама

Освен това трябва да запомните, че ако не оправите всичко вътре, със себе си, едва ли ще успеете да създадете здрава връзка. Затова се уверете, че вашето самочувствие е поне наред, защото светът, включително и релационният, често е отражение на това, което мислите за себе си.

1. Стандарти и граници

Изборът на потенциален партньор трябва да се основава на принципа – „Избирам този, когото заслужавам“. И макар да звучи малко бездушно, истината е, че ще създадете най-добрите взаимоотношения с хора, за които:

  • чувствате, че сте достатъчно добри
  • осъзнавате, че този човек е достатъчно добър за вас

Всичко, което се отклонява от тази норма, не може да бъде напълно наред. Представете си, че след първата среща потискате неприятните емоции, защото чувствате, че сте по-ниски от вашата „симпатия“ в някакъв аспект. В такава ситуация от самото начало излъчвате негативна енергия, която няма да доведе нито вас, нито обекта на въздишките ви към нещо полезно.

Подобно е, когато знаете, че човекът, с когото излизате, не отговаря на основните ви изисквания – особено тези, които цените най-много, свързани с черти на характера.

Би било странно, ако като жена се опитвате да се забъркате с някой, който например – не знае думата съжалявам, не може да се държи в компания и когато е изпил много чаши – обича да се забавлява за ваша сметка, което ви кара постоянно да агонизирате за това.

Ами ако той прилича на Леонардо ди Каприо, обича суши и може да бъде романтичен като вас. Ако знаете, че никога няма да сте щастливи с него, защото връзката ви от самото начало носи белега на неуважение и е източник на негативни емоции, които тровят живота ви?

Въпросът е, че трябва да имате определени стандарти, които ще ви предпазят от забъркване с хора, които не го заслужават. Знам – такъв човек може да събуди вълнуващи емоции у вас, затова искате да се срещнете с този човек, но ако сте искали да плачете заради този човек или забелязвате, че прекарвате все повече и повече дни в мрачно анализиране на неприятното му поведение – нещо е погрешно.

2. Честност

Честността е в основата на всяка солидна връзка. Не тръгвайте без нея. Много неща се усложняват, когато започнем да крием нещо или редовно да продаваме евтини измами, за да се покажем в по-добра светлина – особено пред някой, който е предназначен да ни стане близък.

Ако обичате да правите любов на музиката на R. Kelly, когото партньорът ви смята за най-лошия певец в историята на R&B музиката, тогава не се преструвайте, че и вие мислите така. „Истината ще те направи свободен“, защото ако имате конкретни нужди, говорете за тях, а не създавайте табута, обяснете на партньора си защо сте се почувствали зле в дадена ситуация, за да не се повтори в бъдеще.

Откровеността ще ви запази автентични, което е много привлекателна черта и има повече предимства, отколкото можете да си представите. По този начин изграждате и едно изключително важно нещо, а именно доверието.

3. Свобода

Знаете ли кое е най-прекрасното нещо в една зряла връзка? Свободата. Ами това – няма нищо по-красиво от двама обичащи се хора, които освен един друг имат и свой живот, в който се реализират.

Патологичното желание да се присвои цялото време, енергия и внимание на партньора е резултат главно от ниското самочувствие и невъзможността да се живее сам, дори ако това са само няколко десетки часа, прекарани в уединение.

Самотата е много важна в една връзка, защото създава един вид баланс, който ви позволява да се наслаждавате по-дълго, по-интензивно и с много повече благодарност.

Трябва да можете да управлявате времето си сами, да имате свои собствени интереси и група от познати или приятели, при които с удоволствие ще се върнете след успешен уикенд, прекаран заедно. Това създава взаимно привличане, защото осъзнавате, че успешно бихте се справили един без друг, защото това е ВАШИЯТ ЖИВОТ, това е щастлив живот, който не е нездравословно зависим от необходимостта да имате връзка с другия човек.

Ако обичате да ходите на кръчма с приятелите си веднъж седмично, най-лошото, което можете да направите, е да се откажете от това удоволствие, защото „трябва“ да прекарвате всеки ден в компанията на любимия. Защо някой може да ви забрани например да излизате, особено някой, който ви е толкова близък? Какво право има да забранява на жена си да се облича секси или да я кара да прекарва времето си само с вас? Не знам, но явно има такъв закон, защото много хора си причиняват такива неща, смятайки го за норма. Създавайки връзка без раздяла, вие създавате патологичен хибрид, който дори няма общо със здрава връзка.

4. Доверие

Много важно нещо. Доверието е сумата от честност и осигуряване на чувство за свобода, т.е. нещата, за които писах в предишните две точки. Важно е да вярвате, че можете да разчитате на партньора си. Въпросът с доверието е изключително деликатно нещо. Има моменти, в които спирате да контролирате емоциите си и избухвате от пристъпи на агресия, която е плод на чиста ревност.

Парадоксално е, че това е по-вероятно да се случи, когато упорито затваряте партньора си в стегнат капак. Защо? Защото това ще е сигнал за него, че нещо във връзката ви достатъчно смърди, за да потърси отдих в прегръдките на някой друг. Следователно няма смисъл да се прави това. От една страна, проблемите с доверието са разбираеми, но освен евентуалното „предпазване от разочарование и болка“ – това е изключително лош навик.

Разберете, че ако направите всичко, за да намерите причина за ревност, можете да ми повярвате, че в крайна сметка ще я намерите, защото можете да се придържате към всичко на практика. Не можеш, по дяволите, да провериш телефона на партньора си, докато той несъзнателно се бори с демони на тоалетна чиния. Това е само пример, но илюстрира много, защото нещо подобно е толкова несправедливо, че дори не мога да го изразя с думи. Последствията от подобно поведение могат да разрушат доверието и в резултат на това цялата връзка само за един момент.

5. Грижа

Някой мъдър веднъж беше написал, че най-добрата маркетингова стратегия е грижата. Загриженост за друг човек, лишена от типично егоистични мотиви, насочена главно към неговите нужди. Същото е и с връзките. Винаги ме изумява как жените се „стараят“ на всяка цена да не жертват твърде много за партньора си, защото се страхуват, че той или ще им омръзне прекалено бързо, или също толкова бързо ще спре да цени усилията им.

Разбира се, всичко си има мярка, но е добре да сме наясно, че именно грижата за нуждите на партньора ще го накара да иска да ни се отблагодари. Не знам какъв тип бяга от жена, която му готви, с която има редовен, увлекателен контакт и много страхотни идеи колко интересно могат да прекарват времето си заедно. По същия начин не мога да разбера хората, които посрещат избраника си облечени в тридневен анцуг и искат да прекарат вечерта пред телевизора за десети пореден път, а след това егоистично лудуват, преструвайки се, че изведнъж са забравили какво е любовната игра.

Ако се научите да давате , в повечето случаи можете да разчитате, че грижите ви ще бъдат изплатени по-рано, отколкото си мислите. Също така не забравяйте, че това, което не правите, е също толкова важно, колкото и това, което правите. Никой не иска да бъде в компанията на човек, който се съобразява само със собствените си нужди. Обърнете внимание на това как се чувства вашият партньор. Разберете какво му липсва и какво можете да направите или спрете да правите, за да превърнете връзката си в истински генератор на положителни емоции. Взаимната грижа е безценен феномен, който създава най-прекрасните взаимоотношения. Така че, ако нещо ви липсва – първо му дайте нещо от себе си.

6. Признаване на грешки и поправянето им

Всеки прави грешки, но не всеки си ги признава. Трудно се живее с човек, който „вижда цепленка в окото на ближния си, но не вижда гредата в своето“. Е, тъй като това е един от нарцистичните защитни механизми на човека – не винаги е възможно да се забележи този проблем.

Повечето хора, които не могат да признаят грешките си, просто не ги осъзнават, за да защитят егото си. Ето защо, ако отново се възмущавате, когато чуете, че не можете да признаете вината си – застанете до него и помислете добре дали наистина имате право да не сте съгласни.

В една зряла връзка трябва да сте наясно със собствените си грешки и лоши решения. И доколкото е възможно, трябва също да смекчите негативните последици от вашите действия. Така че, ако сте пропуснали важното представяне на половинката си, по-добре имайте добро извинение.

Не забравяйте, че не можете да избягате от отговорност и да се преструвате, че не сте се прецакали, когато наистина е така. Отрицателната енергия на разочарованията и бързо ще унищожи дори най-великото чувство. Така че поработете върху грешките си. Човекът, когото сте разочаровали, може да ви е много ядосан. Но бъдете сигурни, че ако види, че наистина се опитвате да поправите грешката си, със сигурност ще оцени усилията ви и дори ще ви се усмихне.

7. Грижа за себе си

Всички онези обвързани, които след няколко години връзка изведнъж се сетиха, че на света има нещо като спорт, здравословно хранене и хубави дрехи. Разбира се, няма нищо лошо в малко прекалено оптимистичното „възстановяване“ след раздяла. Кой знае обаче колко подобни раздели нямаше да се случат, ако хипотетичната Ася, дори след пет години заедно, посрещна хипотетичния Петър в секси пола и червено червило от време на време, когато се прибираше от работа изтощен.

Проблемът е, че обикновено хората се грижат за себе си само през първите няколко месеца от връзката. За съжаление, ако искате да създадете здрава и щастлива връзка, а не едно мимолетно познанство, тогава трябва да осъзнаете, че това е безкрайна работа.

С пижама на дупки, без грим и чувствени парфюми е ок, но само ако не изглеждате така всеки ден. Грижата за себе си е толкова важна, защото именно този фактор определя дали ще се харесвате в дългосрочен план.

8. Компромиси

Повечето от аргументите, които могат да бъдат разрушителни за една връзка, идват от начина на мислене на „Аз искам бяло, а ти искаш черно – мразя те . “ Хората могат да бъдат твърде упорити и твърде агресивни в постигането на своето и това е голяма грешка. Те правят всичко това, за да подсилят собственото си чувство за значимост (друг защитен механизъм).

Ако възникне проблемна ситуация, трябва да обмислите наличните варианти и ЗАЕДНО да изберете най-доброто решение, освобождавайки се от егоистични наклонности. Компромисите са важни, защото по време на кризи ни спасяват от избиването един друг.

9. Подкрепа и комплименти

Взаимната помощ и подкрепа са основните стълбове на една здрава и щастлива връзка. Взаимоотношенията се създават така, че някъде там да имате онзи специален човек, на когото можете да разчитате. Така че, ако се захващате с нещо подобно, решете да бъдете опора за вашата сродна душа.

Трудните ситуации се преодоляват най-добре заедно, така че не бягайте от проблемите на партньора си – вие сте в това заедно.

Освен това не забравяйте да правите комплименти. Всеки иска да чуе, че е важен човек. Всеки обича да чува похвали. Всеки иска да бъде оценен. Така че, ако смятате, че приятелката ви има страхотна усмивка, казвайте й го по-често.

Спазването на тази точка превръща връзката в така желано убежище на мир и взаимна топлина.

10. Запазване на собствените ви роли

Една здрава, традиционна връзка трябва да бъде сбор от две енергии – мъжка и женска. Поддържайки собствените си роли, вие постигате естествен баланс във връзката, който изгражда не само сексуално привличане, но и удовлетворяващи, уважителни и доверчиви връзки.

10 правила за здрава и щастлива връзка – Обобщение

След като се погрижите за всички неща, изброени в тези 10 точки – най-вероятно ще създадете солидна основа за здрава и щастлива връзка, основана на уважение, доверие и зачитане на вашите собствени граници. И това вече е известен успех.

Но знаете ли какво? Наистина не е лесно да поддържате връзка. Защото това, е изключително трудно изкуство. И понякога, дори ако направите всичко както трябва, нещата могат да се объркат. Затова никога не поставяйте една връзка на пиедестала на вашите ценности. Съобразете се с факта, че раздялата се случва и е естествена част от междуличностните отношения.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: