10 съставки против стареене: за ярка, стегната и млада кожа

10-съставки-против-стареене-за-ярка-стегната-и-млада-кожа

Винаги съм казвала, че остаряването е привилегия и наистина вярвам в това! Въпреки, че с годините идва и така плашещото за някои хора, стареене на кожата.

Има толкова много прекрасни неща, които идват с възрастта, като мъдрост, увереност и опит.

С течение на времето признаците на стареене като линии, бръчки, кафяви петна и загуба на тонус могат да станат очевидни.

реклама

И докато тези неща са нормални и много често срещани, няма нищо лошо в желанието да забавите развитието им и да сведете до минимум появата им.

В тази публикация ще споделя 10 от най-добрите съставки против стареене в грижата за кожата.

10-те най-добри съставки против стареене в грижата за кожата

Всеки от нас има уникални нужди от грижа за кожата и цели за красота, така че намирането на правилната рутина за вас – и вашия бюджет – е от ключово значение.

Някои от нас откриват многоетапен режим на грижа за кожата – използване на почистващ препарат, тоник или есенция; серум или два; крем; и масло. Други искат максимална ефективност с минимални стъпки.

Нека се потопим в света на най-ефективните съставки против стареене на кожата.

1. Ниацинамид

Ниацинамидът, е форма на ниацин (витамин B3). Това е много ефективна съставка против стареене.

Тя може да озарява кожата, да минимизира появата на пори и да стимулира производството на колаген. Може дори да стимулира микроциркулацията в дермата в концентрации от едва 0,5%, за да се справи със посивяването на кожата, която може да дойде с възрастта.

Повечето съставки, които стимулират кръвообращението, обикновено имат висок потенциал за дразнене, но ниацинамидът е уникален с това, че рискът от дразнене е много нисък.

Той дори има антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от фотостареене.

Ако използвате тази съставка за справяне с признаците на стареене, предлагам да потърсите продукти, които съдържат ниацинамид в концентрации, близки до 5%.

2. Алфа хидрокси киселини (AHA)

AHA, които включват гликолова и млечна киселина, са полезни за намаляване на фините линии и бръчки, неправилната пигментация и възрастовите петна.

Те са в състояние да направят всички тези неща чрез ексфолиация – известна още като понижаване нивото на рН на нашата кожа, за да разтворят връзките или „лепилото“, което държи мъртвите кожни клетки заедно.

Това позволява клетките с изтекъл срок на годност да бъдат отделени и да се разкрият свежи, живи клетки.

Предпочитаната AHA е гликоловата киселина, тъй като има най-малката молекулярна структура и може да проникне най-дълбоко в кожата.

Млечната киселина, от друга страна, не може да проникне толкова дълбоко, но е по-нежна и по-хидратираща.

Най-общо казано обаче, AHA са по-ефективни в по-високи концентрации, поради което препоръчвам да ги използвате в серумен формат.

Забележка: Използването на ексфолиращи киселини твърде често може да доведе до дразнене, което след това предизвиква реакция на стареене и възпаление. Уверете се, че не прекалявате!

3 Витамин С

Вярвам, че витамин С е една от най-добрите съставки за превенция на стареенето. Той е един от най-задълбочено изследваните антиоксиданти в грижата за кожата и е установено, че е изключително ефективен при намесата в увреждащите свободни радикали.

Няма проблем да го използвате ежедневно под овлажнител и слънцезащитен крем. Не само ще даде на кожата ви дневна доза сила против стареене, но също така може да помогне при обезцветяване и кафяви петна.

Най-важното нещо при работа с витамин С е стабилността. Тази съставка е известна с това, че се окислява бързо.

След като се окисли, тя губи ефикасност и всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза, причинявайки дразнене и черни точки.

Ето защо използването на добре формулираният серум с витамин С в непрозрачна опаковка е ключов.

4. Натриев хиалуронат

Кожните клетки се нуждаят от вода, за да оцелеят. Освен това водата е от съществено значение, за да направи кожата да изглежда плътна и млада.

И така, как можете да увеличите нивата на вода в кожата си? Лесно е – опитайте да използвате натриев хиалуронат.

Натриевият хиалуронат, който е формата на сол на хиалуроновата киселина, помага за презареждане на нивата на влага в кожата, като привлича и свързва вода в кожата.

Обикновено се използва по-често от хиалуроновата киселина поради повишената си способност да прониква в кожата. И благодарение на формата на сол, също така е по-малко вероятно да се окисли, което означава, че е по-стабилна съставка от хиалуроновата киселина.

Важното при натриевия хиалуронат и хиалуроновата киселина е след това да нанесете оклузив, за да заключите влагата в кожата си.

Това ще предотврати нещо, наречено трансепидермална загуба на вода (TEWL), което се случва, когато сухият въздух издърпва вода от кожата.

5. Пептиди

Пептидите помагат за изграждането и защитата на колагена и еластина, които са два основни компонента на кожата, които я поддържат стегната.

Химически казано, пептидите са част от по-големи протеинови молекули. Те работят, като комуникират и насочват кожните клетки, за да удебелят поддържащата структура на кожата.

Интересното е, че различни видове пептиди влияят на различни видове клетки.

6. Ресвератрол

Тази съставка против стареене се извлича от кожата на червено грозде, боровинки, червени боровинки, годжи бери и нарове.

Изследванията показват, че тези плодове имат невероятно съдържание на антиоксиданти. Поради тази причина редовната им консумация може да помогне на тялото ви да се защити от стареещите свободни радикали.

Когато се използва локално в добре формулирани продукти, ресвератрола предлага мощни ползи против стареене и защитни свойства за кожата.

7. Екстракти от морски водорасли

Изследователите смятат, че тази съставка подсилва имунната система. Освен това е изключителен овлажнител, предлагащ успокояващи и укрепващи ползи за стресираната от околната среда кожа.

В природата морските водорасли са постоянно изложени на екстремни условия. С течение на времето тези растения са развили защитни системи срещу елементите, които могат да бъдат полезни, когато се прилагат върху кожата.

Клиничните проучвания показват, че използването на екстракти от морски водорасли може да подобри всичко – от нивата на хидратация до стегнатостта, здравината и еластичността на кожата.

Не само това, но тази съставка против стареене може да предложи дълготрайна мекота на кожата.

Това е истинска многофункционална съставка за грижа за кожата.

8. Коензим Q10 (Co Q10)

Коензим Q10 (или убихинон) повишава достъпността на клетъчното гориво. Помага за осигуряване на енергия на клетките и улеснява изграждането на нови тъкани.

За съжаление, с напредване на възрастта, количеството използваем Co Q10 намалява и метаболизмът на клетките се забавя.

Тази съставка против стареене влияе положително на клетъчния метаболизъм и ни позволява да се борим с признаците на стареене, започвайки от клетъчно ниво.

Локалното приложение на Co Q10 е изключително полезно, особено за скучна, вяла кожа. Той играе ключова роля за поддържането на кожата млада, здрава и жизнена.

9. Ретинол

Най-чистата форма на витамин А, ретинол е клетъчно комуникираща съставка и антиоксидант.

Той стимулира колагена, активира клетъчния метаболизъм, за да насърчи по-бързото обновяване, избледнява тъмните петна и обезцветяването и подобрява стегнатостта на кожата.

Въпреки че със сигурност не е бързо решение, когато се използва дългосрочно, може да даде забележителни резултати. Казано по-просто, ретинола е сила против стареене.

10. Астаксантин

Последната съставка против стареене, е астаксантинът. Това е най-мощният член на семейството на каротеноидните антиоксиданти.

Осигурява мощна защита срещу липидна пероксидация и оксидативно увреждане от свободните радикали. На видимо ниво може да помогне за намаляване на появата на бръчки и да насърчи по-гладка и по-млада кожа.

Съставки против стареене – Обобщение

В света на развиващите се процедури за грижа за кожата, модерните нови съставки против стареене идват и си отиват с бърза скорост.

Въпреки че днес на пазара за грижа за кожата има много невероятни съставки против стареене, това са 10 от най-добрите.

Надявам се, че това хвърля малко светлина върху конкретни съставки и как те могат да създадат положителна промяна в кожата.

Колкото и да искаме да се придържаме към най-новите тенденции в грижата за кожата, добрите съставки за вашата кожа обикновено са изпитани и одобрени от дерматолози.

Всяка от тези най-добри съставки придава на кожата младост по малко по-различни начини и всяка има свой собствен набор от плюсове.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: