10-те най-екстремни места на Земята

най-екстремни места на Земята

В скорошно проучване учените посочиха пустинята Данакил в североизточна Етиопия като едно от най-негостоприемните места в света.

Там са регистрирани температури над 50 °C, което го прави едно от най-горещите места на планетата.

Но подобната на Марс пустинна равнина не е единственото необикновено място в света.

реклама

От най-студената точка на Земята до най-дъждовния град, това са 10-те най-екстремни места в света.

1. Пустинята Данакил в Етиопия

Данакил

Нейният пейзаж, който се състои, вулканична скала и сярна киселина, се смята за най-необитаемото място на Земята.

Изворите около вулкана Далол, един от многобройните вулкани в пустинята, имат хидротермални свойства, които са не само токсични, но и неподходящи за живот.

Неотдавнашно проучване на биолози от университета Paris-Sud, които изследваха проби от тези басейни за следи от живот, разкри, че в източниците няма концентрации на ДНК, които да говорят за наличието на живот. Това прави пустинята Данакил едно от най-негостоприемните места на земята.

2. Станция Восток

Станция Восток

Восток, старата изследователска станция на Съветския съюз, разположена в Източна Антарктика, регистрира невероятна температура от минус 89,2 °C на 21 юли 1983 година, според Световната метеорологична организация (СМО).

Това е най-ниската температура, регистрирана някога от метеорологична станция, което го прави най-студеното място на Земята.

3. Долината на смъртта

Долината на смъртта

Най-високата температура, регистрирана някога от метеорологична станция, е 56,7 °C. Това е измерено на 30 юни 2013 година в Долината на смъртта, Калифорния.

Въпреки това най-горещата температура на земната повърхност, измервана някога, не е в Долината на смъртта, а в пустинята Dascht-e Lut в Иран. През 2005 година спътник на НАСА измери непоносимите 70,7 °C.

4. Сухите долини на Антарктика

Сухи долини - Макмърдо

Изненадващо, но най-сухото място на Земята не е пустинята Сахара – то е в Антарктида. По-конкретно, то се намира на така наречените Сухи долини – Макмърдо.

На това място не е имало дъжд от два милиона години, което го прави най-сухото място в света. Освен това те са най-тихото място в света.

Преди учените да успеят да измерят сухотата на Антарктика, пустинята Атакама в Чили дълго време се смяташе за най-сухото място на земята. Там е валяло само четири пъти за 40 години и беше толкова сухо, че НАСА реши, че това ще бъде идеалното място за тестване на марсохода.

5. Маусинрам

Маусинрам

Село, наречено Маусинрам, разположено в планината Khasi в индийския щат Meghalaya, се намира на надморска височина от около 1430 метра.

Селото получава годишни валежи от около 1186 сантиметра.

Това е най-влажното място в света. В селото има толкова много валежи за една година, че високият 30 метра Христос Спасителя в Рио де Жанейро би бил до колене във вода.

6. Аомори, Япония

Аомори

Тъй като Световната метеорологична организация няма никакви „снежни“ записи, е малко по-трудно да се локализира мястото с най-много снеговалежи в света.

В малкото планинско село Takakura, северозападно от Токио, снежната покривка достига 11,5 метра. Всяка година град Аомори в северна Япония е със среден годишен снеговалеж от 792,5 сантиметра, по-голямата част от който пада между ноември и април.

В предполагаемото най-снежното място на Земята, понякога може да ви се стори, че шофирате между ледници.

7. Връх Еверест

Еверест

Най-високата точка в света е връх Еверест, с надморска височина от 8 848 метра.

След височина от 8000 метра започва така наречената зона на смъртта. Налягането на въздуха тук е само една трета от нормалното налягане на морското равнище.

На най-високата точка в света, е толкова високо, че едно вдишване на морското равнище е еквивалентно на три на върха.

8. Вулканът Килауеа на Хаваите

Килауеа

Много вулкани на планетата са активни, но Килауеа на Хаваите се счита за най-активния вулкан на Земята.

Вулканът изригва почти постоянно от 1983 година насам, което го прави едно от най-дълготрайните изригвания, за които знаем.

9. Commonwealth Bay

Commonwealth Bay

Commonwealth Bay е открит залив с ширина около 48 км. Официално това е най-ветровитото място на земята, според Книгата на световните рекорди на Гинес и National Geographic Atlas.

През зимните месеци редовно се регистрират смразяващо студени ветрове със скорост над 240 км/ч, а средната годишна скорост на вятъра е 80,5 км/ч.

Дълго време планината Вашингтон се смяташе за най-ветровитото място в света.

10. Остров Буве

остров Буве

Остров Буве е най-отдалеченият остров в света.

Островът в южната част на Атлантическия океан принадлежи на Норвегия. Следващата най-близка земна точка до него е Земята на кралица Мод в Антарктика, която е на 1160 километра.

Най-изолираното място на Земята, никога не е посещавана дестинация предвид това колко далеч е от всичко.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: