10-те най-интелигентни породи котки в света

най-умните котки в Света

Най-общо казано, котките са силно интелигентни домашни любимци в сравнение с някои други животни. Не е твърде трудно да се разпознаят умните котки – те могат да бъдат обучени, да се разбират добре с други животни и да се адаптират към новите ситуации и обкръжение.

Общи черти на умните котки

Общото между интелигентните котки е, че те обикновено имат много енергия и палава натура. Тази палавост е свързана повече с тяхната любознателност. Повечето интелигентни котенца се радват на предизвикателства, учат трикове и играят интерактивни игри.

Ако все пак сте готови да се сблъскате с тяхната палавост и енергичност ето 10 породи котки с високо ниво на интелигентност:

реклама

1. Абисинска котка

абисинска котка

Тази котка е атлетична, пъргава и привързана към хората. Абисинците са много интелигентни и силно свързани с дейностите на своите семейства. Тази порода обича височините, често се качват на най-високите места в дома, за да могат да  наблюдават всичко. От всички типове котки, тази порода най-бързо учи трикове и с удоволствие ги изпълнява. Абисинката котка обича да се гали и гушка, те също са склонни да се радват на компанията на други животни и да се адаптират добре към повечето условия на живот.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 25 см.

ТЕГЛО: 3 до 5 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Дълги заострени уши, изящна глава с триъгълна форма, стройно и мускулесто тяло

2. Балийска котка

балийсла котка

Балийската котка е дългокосместа версия на сиамската порода котки. Те са склонни да бъдат активни, обичат да изучават всичко, което хората правят. Те обичат да изразяват мнението си, затова няма как да не разберете ако нещо не им харесва. Поддържайте ги активни с различни котешки играчки, за а могат да изразходят енергията си. Тази порода може да се научи да донася топка или друга играчка, да ходи на каишка и бързо да усвоява трикове. Обикновено са привързани към семействата си, но могат да се впуснат и в приключения, ако не им осигурите достатъчно забавления

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 17 см.

ТЕГЛО: 3 до 5 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Елегантно глава с триъгълна форма; стройно тяло; сини очи

3. Бенгалска котка

бенгалска котка

Бенгалската котка а е може би най-известна със своята екзотична козина, която прилича на ягуар или леопард. Тази порода произхожда от кръстосването на домашна котка с азиатска леопардова котка. Бенгалците са изключително интелигентни, атлетични и все още малко диви. Те обичат да тичат, да скачат, да се катерят и да играят. Те изискват достатъчно място за упражнения (особено вертикално пространство) и психически предизвикателства, като игри и стимулиращи интереса им играчки. Пъргавите им лапи са почти толкова добри, колкото ръце. Някои могат да включват и изключват осветлението, да вадят домашни рибки от аквариумите и дребни предмети от чекмеджетата.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 25 см.

ТЕГЛО: 3 до 6 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Елегантно, мускулесто тяло; козина с петниста или райрана шарка

4. Бирманска котка

бирманска котка

Това е енергична и приятелски настроена порода, която обича да общува със своите стопани. Тези котки са умни, приспособими, игриви и лесно се подават на обучение. Освен да седне, да се преобърне, и да дойде, тази порода може да вземе малка играчка или да ходи на каишка. Те са изключително социална порода и предпочитат да имат компания, дори това да е друго животно. Верни и енергични, те ще ви придружават навсякъде у дома, с тях никога няма да ви е скучно или самотно.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 25 см.

ТЕГЛО: от 2 до 7 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Кръгли златни очи; компактно, мускулесто тяло, къса лъскава козина

5. Корниш Рекс

корниш рекс

Тези котки са активни и приятелски настроени. Обичат игрите и предизвикателствата. Корниш Рекс са котки които пазят детското в себе си цял живот. Това игриво същество обича топлината и прегръдките. Най-уникалната физическа характеристика на корниш рекс е къдравата му козина.

Характеристика на породата:

ТЕГЛО: 3 до 5 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Извито тяло; високи скули; големи уши, мека къдрава козина

6. Хавана Браун

хавана браун

Една красива котка с копринена козина, цвят на шоколад. Това е сравнително рядка порода котки, която произхожда от кръстосването на сиамките с няколко други породи. Те обикновено са интелигентни и любознателни, обичат хората и лесно се привързват. Те са умерено енергични и предпочитат интерактивни играчки, за да ги предизвикат психически и физически.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 27 см.

ТЕГЛО: 3 до 5 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Наситено кафява козина, зелени очи, големи уши

7. Корат

корат

Корат, кръстен на провинция в Тайланд, е друга рядка порода която се счита, че носи късмет в родината си. Те са брилянтни и внимателни към света около тях. Корат са умерено енергични, радват се на интерактивни игри, но също така обичат дрямката. Тази порода може да се научи на трикове, като например да играе на донеси и да ходи на каишка. Можете лесно да научите тази котка на домашните правила, ако я възнаградите с похвала или лакомства. Това коте обича своите играчки и понякога е твърде решено, да не ги споделя с другите. Обикновено са много привързани към семействата си.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 25 см.

ТЕГЛО: 3 до 6 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Сърцевидна глава, умерено набито тяло, големи уши, големи очи лъскава, мека козина

8. Савана

савана

Саваната е рядка и екзотична порода с висока интелигентност. Разработен чрез кръстосване на диви африкански сервали с домашни котки, този голям котарак запазва част от дивата си страна на външен вид и отношение. Поради по-големите си размери, те се нуждаят от много място за бягане, скачане и игра. Бързо се отегчават. Тази порода ще се разхожда на каишка, ще търси вода за игра, ще рови в чекмеджета, шкафове и кутии. Може дори да включи телевизора! Уверете се, че сте защитили чупливите си ценност, тъй като това скачащо коте обича да се катери и да изследва.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 30 см.

ТЕГЛО: 3 до 6 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Високо, слабо тяло; изправени уши; златно палто с тъмни петна и решетки

9. Сиамска котка

сиамка

Една от най-популярните и разпознаваеми породи котки в света е сиамската, известна със своята красива козина и любопитна природа. Тези котки са интелигентни, привързани и енергични. Те обичат да играят и жадуват за внимание и компания. Дръжте това коте заето с игри и ще си спестите доста бели. Ако можете, вземете му голямо котешко дърво за катерене, то ще го оцени. В противен случай се гответе за цялостно преравяне на всяко кътче от вашето жилище.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 20 см.

ТЕГЛО: 2 до 6 килограма

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Елегантно тяло; бадемовидни очи; клиновидна глава

10. Сингапура

сингапура

Както подсказва името му, Сингапура произхожда от улиците на Сингапур. Породата е екзотична и рядко срещана, но интелигентна. Известна е и като Сингапурска Азиатска Котка. Тези малки котки обикновено са игриви и любопитни. Обичат да бъдат ангажирани и да се катерят, затова им осигурете пространство и начини за забавления. Доста често тези малки пакостници се катерят по завеси, щори и шкафове. Тази порода котки е особено подходяща за деца и възрастни хора, заради мекия и добър характер.

Характеристика на породата:

ВИСОЧИНА: около 20 см

ТЕГЛО: от 3 до 4 кг.

ФИЗИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Светло бежов цвят; компактно тяло; очите могат да бъдат жълти, лешникови или зелени

Виж Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: