11 000 учени предупреждават за „лошо бъдеще“ причиненo от климатичните промени

11 000 учени

Наскоро над единадесет хиляди учени и изследователи пуснаха съвместно изявление, обявяващо спешната климатична ситуация.

Експертите от 153 страни предупреждават, че ако не предприемем навременни действия сега, предстои „неразгадано човешко страдание“.

Изавлението, което се основава на данни, за първи път докладвани през 1979 г. в Женева по време на първата по рода си Световна конференция за климата, е остро предупреждение за бъдещите поколения.

реклама

Шест стъпки за спасяване на света

В съобщението се подчертава това, което изследователите смятат, че са шест ключови фактора, които трябва да разгледаме, за да предотвратим непоправими щети на планетата.

  1. Критичната необходимост да намерим заместител на изкопаемите горива
  2. Намаляването на замърсители като метан и въглерод
  3. Активно възстановяване и защита на крехките ни екосистеми
  4. Намаляване на глобалната консумация на месо
  5. Необходимостта да се насочи икономиката към социална справедливост
  6. Спиране на спираловидния растеж на населението

Писмото, публикувано миналата седмица в списание BioScience, има сериозен тон.

То предупреждава за нюансирани и каскадни ефекти, дори ако сме в състояние да изпълним все по-малко вероятната цел, да поддържаме глобалното затопляне при прогноза от 1,5 градуса.

Един от водещите автори на доклада, Бил Рипъл от университета в Орегон, също твърди, че настоящият метод за измерване на климата е твърде опростен.

При съставянето на доклада изследователите следваха собствената си логика, използвайки широк спектър от данни.

Те изчислиха обезлесяването, БВП, температурата, нарастването на населението и дори намаляването на броя крави в световен мащаб.

Професор Рипъл също изразява загриженост относно повишаването на глобалната и океанската температура, както и на морското равнище и киселинността на океаните.

Също така, той предупреждава и, че ледниците изчезват и общите нива на лед се свиват с тревожна скорост.

Изследването подчертава и по-абстрактните опасности, породени от повишаването на температурите.

Писмото твърди, че разходите за справяне с все по-честите природни бедствия като суша, наводнения, пожари и урагани са почти удвоени през последното десетилетие.

Докладът предупреждава още, че изчислената цена на стойност 200 милиарда долара за справяне с тези проблеми, ще се увеличава само с повишаването на температурите.

И все пак, с всичките тези проблеми, в доклада става ясно, че все още има надежда.

Не всички новини са лоши 

Писмото, макар и със сериозен негативен тон, също така подчертава някои от позитивите в борбата срещу изменението на климата.

Има добри новини. Например, покачването на възобновяемата енергия и спада в глобалната раждаемост.

Но, според доклада никога не сме летели повече; ядем повече месо и въпреки най-добрите усилия на природозащитниците, изсичаме дървета по-бързо от всякога.

Въпреки това докладът прави място за оптимизъм. Авторите му са оптимистично настроени от глобалния интерес, вдъхновен от шведската активистка Грета Тунберг и други прояви на хората по целия свят.

Авторите му хвалят проактивните правителства за предприемане на мерки за справяне с кризата и отбелязват, че по целия свят информираността за предстоящата климатична катастрофа никога не е била по-висока.

Споменават се и многото правни битки около проблемите, които се водят в съдебните зали в много държави, а авторите отбелязват, че има хора в света на бизнеса, които най – накрая сякаш приемат сериозно климатичната криза.

Обобщавайки писмото, професор Рипъл твърди, че докладът е опит за предизвикване на значителна „трансформативна промяна“ и се надява, че ние като вид „все още имаме всичко необходимо за поддържане на живота на планетата“.


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% безплатно!

Абонирай се

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: