12 етерични масла за щитовидната жлеза – Ползи, предпазни мерки и лечения

12 етерични масла за щитовидната жлеза - Ползи, предпазни мерки и лечения

Дисбалансът на щитовидната жлеза е все по-голямо безпокойство и конвенционалните лечения не винаги са достатъчни, за да облекчат всички симптоми и свързания с дискомфорта които причинява. Това е мястото, където широко употребяваните етерични масла за щитовидната жлеза влизат в картината в поддържаща роля.

Въпреки че няма достатъчно доказателства за пряка връзка между употребата на етерични масла и лечението на дисфункция на щитовидната жлеза, етеричните масла са изследвани индивидуално за проблеми, свързани с щитовидната жлеза. В резултат на това има разнообразие от етерични масла със специфични активни съединения и терапевтични свойства, които можете да използвате като естествен начин за добро здраве и благополучие.

Тук ще се потопим в някои от най-подходящите етерични масла, за да видим какво могат да направят за вас.

реклама

Лекуват ли етеричните масла проблеми с щитовидната жлеза?

Етеричните масла не лекуват проблеми с щитовидната жлеза, но могат да помогнат за справяне с различни симптоми, свързани с дисбаланса на хормоните на щитовидната жлеза.

Например, ако имате слаба щитовидна жлеза, може да изпитате определени симптоми като летаргия и умора, суха кожа, раздразнителност, храносмилателни проблеми, възпаление и наддаване на тегло ( 1 ). Някои етерични масла могат да ви помогнат да се справите по-добре с тях и да подпомогнат предписаното ви лечение.

По същия начин свръхактивната щитовидна жлеза може да създаде неприятни симптоми като безсъние, проблеми с храносмилането, аритмия (неправилен сърдечен ритъм), тревожност и нервност ( 2 ). Етеричните масла могат да осигурят известно облекчение по отношение на тези придружаващи проблеми, както ще обсъдим в следващия раздел.

12 етерични масла за здравето на щитовидната жлеза

Нека се запознаем по-подробно с някои от най-ефективните етерични масла за щитовидната жлеза и техните индивидуални полезни свойства.

1. Лимонова трева

масло от лимонова трева

Маслото от лимонова трева със своя свеж, цитрусов аромат има мощни противовъзпалителни свойства. Той инхибира провъзпалителните цитокини и по този начин може да намали алергичния или възпалителния отговор на заболяването, свързан с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 3 ), ( 4 ). Можете да прилагате масло от лимонова трева локално върху шията, ако чувствате, че щитовидната ви жлеза е подута или увеличена.

Лимонова трева съдържа алдехид, наречен цитрал, чиито терапевтични свойства спомагат за успокояване на възпалението. Други етерични масла, които можете да използвате, които съдържат цитрал, са лайм, лимон и портокал.

2. Тамян

Маслото от тамян е чудесно включване във вашия арсенал, тъй като има противовъзпалителни, болкоуспокояващи и имуностимулиращи свойства. Проучване установи, че тамянът е ефективен срещу псориазис, едно от автоимунните заболявания, често свързвани с проблеми с щитовидната жлеза ( 5 ), ( 6).
Според изследване, тамяна може да бъде в състояние да помогне с функцията на мозъка и паметта, автоимунни заболявания, диабет и астма ( 7 ). Всички тези проблеми са пряко или косвено свързани с дисбаланс на щитовидната жлеза.

Етеричното масло от тамян се извлича от дървесина, семена, листа и смоли на дървото Boswellia чрез дестилация.

3. Лавандула

Лавандуловото масло може да бъде ефективно срещу тревожност, често срещан проблем, причинен от свръхактивна щитовидна жлеза ( 8 ). Изследванията показват, че лавандулата може да насърчи чувството на спокойствие и да облекчи депресията, която също е често срещана при хора с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 9 ).

В допълнение, той може също така да повиши антиоксидантната активност и да намали оксидативния стрес, който се влошава и е преобладаващ при хипотиреоидизъм ( 10 ), ( 11 ). Лавандулата може да се използва и за облекчаване на мускулно-скелетната болка, често свързана с дисбалансирана функция на щитовидната жлеза, поради нейните противовъзпалителни и аналгетични свойства ( 12 ), ( 13 ).

4. Сандалово дърво

масло от сандалово дърво

Според проучване маслото от сандалово дърво има свойства, подобни на анти-тревожност и може да бъде полезно, ако изпитвате пристъпи на паник атаки или тревожност, свързани със свръхактивна щитовидна жлеза ( 14 ). Може също така да помогне за намаляване на косопада, причинена от хипотиреоидизъм.

Освен това едно проучване предполага, че сандаловото дърво може да помогне за осигуряване на защита срещу оксидативния стрес, който изостря проблемите с щитовидната жлеза ( 15 ), ( 16 ).

5. Уинтъргрийн

Маслото от Уинтъргрийн може да бъде ефективно срещу болките в ставите и мускулната умора, свързана с дисбаланс на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че метил салицилатът, активната съставка, присъстваща в маслото от зимно зелено, има силни болкоуспокояващи свойства ( 17 ). Можете да използвате това масло локално върху възпалени и уморени стави и мускули. Смесете това масло с носещо масло, като кокосово масло или зехтин, ако смятате, че ароматът му е силен.

6. Мента

Мента, научно наречена Mentha spicata, също е известна със своите аналгетични (болкоуспокояващи) свойства. Изследванията показват, че може да облекчи болката в ставите, нещо, което е често срещано, ако имате дисфункция на щитовидната жлеза ( 18 ). Можете да го прилагате локално върху ставите, за да подобрите кръвообращението и да облекчите болката.

Маслото от мента служи за множество цели, когато се използва като етерично масло при проблеми с щитовидната жлеза. Според изследванията може да подпомогне храносмилането, да намали гаденето, да подобри бавния метаболизъм, да повиши физическото представяне и да помогне за стабилизиране на настроението и когнитивното представяне ( 19 ), ( 20 ).

Можете да го добавите към носещо масло и да масажирате корема си, ако имате храносмилателни проблеми, свързани с хипотиреоидизъм. Можете също да го вдишвате чрез дифузер или да консумирате хранителна мента с чаша чай, за да извлечете ползите от него.

8. Розов здравец

масло от розов здравец

Етеричното масло от розов здравец може да бъде полезно като противовъзпалително средство и може да помогне при възпаление на ставите, свързано с ревматоиден артрит при тези с хипотиреоидизъм ( 21 ), ( 22 ), ( 23 ). Може също да помогне за справяне със сухите кожни проблеми. Можете да нанесете разредено етерично масло от розов здравец върху твърди и подути зони за облекчение. Може също така да се почувствате спокойни и в по-добро настроение поради изящния му розов аромат.

9. Черен пипер

Черният пипер или Piper nigrum е добре проучен потенциатор ( 24 ). Това означава, че може да увеличи ефектите на други съставки в смес от етерични масла. Изследванията показват, че черният пипер действа като енергиен бустер, има добро противодействие на умората, изпитвана при хипотиреоидизъм. Има също някои доказателства, които предполагат, че може да е в състояние да се бори с възпаление, тревожност, депресия и токсини в тялото – всички те са често срещани проблеми, свързани с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 25 ), ( 26 ).

10. Кориандър

Кориандърът е отличен детоксикиращ агент, който може да помогне да се отървете от няколко тежки метала като олово и живак ( 27 ). Натрупването на тези токсини е свързано с нарушена функция на щитовидната жлеза ( 28 ), ( 29 ).

Тази популярна кулинарна билка и нейното етерично масло съдържат химикал, наречен линалол със силни аналгетични и противовъзпалителни свойства ( 30 ), ( 31 ). Тъй като мускулно-скелетните състояния като артрит е вероятно да съществуват съвместно с проблеми с щитовидната жлеза, можете да използвате това масло и за масажиране на ставите и мускулите ( 32 ).

11. Римска лайка

масло от римска лайка

Тревожността, депресията и безсънието могат да бъдат притеснителни състояния, свързани със свръхактивна или недостатъчна функция на щитовидната жлеза ( 33 ). Римската лайка е едно от най-добрите етерични масла за хипотиреоидизъм, тъй като всички те реагират много добре на ефектите на лайката ( 34 ).

12. Джинджифил

Етеричното масло от джинджифил е сила, когато става въпрос за справяне с дисбалансирана щитовидна жлеза. Помага на тялото да се справи с възпаление, алергични реакции, астма и някои автоимунни проблеми. Освен това има енергизиращ ефект, който може да помогне в борбата с умората, свързана с хипотиреоидизъм. Освен това джинджифилът може да бъде ефективен при облекчаване на гадене и храносмилателни проблеми, свързани с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 35 ), ( 36 ).

Въпреки че етеричните масла се считат за естествени лекарства, за да ги използвате безопасно, трябва да следвате определени предпазни мерки.

Предпазни мерки, които трябва да имате предвид, преди да използвате етерични масла

Важно е да разберете, че етеричните масла не са заместител на предписаното лечение на щитовидната жлеза. Те не са предназначени за лечение на заболяване на щитовидната жлеза, особено ако е тежко.

Преди да използвате етерични масла за подпомагане на проблемите с щитовидната жлеза, говорете с вашия ендокринолог. Важно е да работите с лекар, ако подозирате, че имате проблеми с щитовидната жлеза.

Повечето етерични масла по принцип не трябва да се поглъщат, освен ако няма научни доказателства, че конкретното масло е безопасно за орална консумация.
Следвайте инструкциите на опаковката или насоките, предоставени от сертифициран ароматерапевт, когато използвате етерични масла локално. За по-голяма сигурност винаги разреждайте етерично масло с носещо масло като бадемово, жожоба, кокосово или маслиново, преди да го използвате върху кожата си.

Етеричните масла не са под регулацията на FDA и могат да варират значително по състав и концентрация в различните марки. Трябва да купувате само от източници, на които имате пълно доверие.

Етеричните масла обикновено могат да се използват заедно с предписани лечения за състояния, свързани с щитовидната жлеза. Нека видим какво включват някои от традиционните подходи за лечение на дисфункция на щитовидната жлеза.

Конвенционални медицински подходи към лечението на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът или състоянието на свръхактивна щитовидна жлеза обикновено се лекува с лекарства, които действат като бета-блокери. Други възможности за хипертиреоидизъм са антитироидни лекарства, лечение с радиоактивен йод или в някои случаи операция за отстраняване на щитовидната жлеза.

Недостатъчната функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизмът често изискват прием на синтетични тиреоидни хормони за лечението му. Идеята е синтетичните хормони да допълнят празнината, която остава, защото тялото ви не произвежда достатъчно. Левотироксинът е често предписван синтетичен хормон на щитовидната жлеза.

Накратко, етеричните масла за щитовидната жлеза могат да ви помогнат с различни симптоми, свързани с дисфункция на щитовидната жлеза, като умора, възпаление, депресия, тревожност и мозъчна мъгла. Някои от най-добрите етерични масла, които могат да подпомогнат лечението на щитовидната жлеза, включват лавандула, лимонова трева, джинджифил, тамян и лайка. Трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате някое от тях. Също така не забравяйте никога да не замествате предписаните ви лекарства за щитовидната жлеза с тях.

Често задавани въпроси

Можете ли да масажирате щитовидната жлеза?
Да, масажирането на щитовидната жлеза в основата на врата с етерични масла може да помогне за регулиране на хормоналната секреция.

Полезно ли е маслото от див портокал за щитовидната жлеза?
Цитрусовите етерични масла като маслото от див портокал са полезни при проблеми с щитовидната жлеза. Има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, предизвикано от щитовидната жлеза.

Добре ли е кедровото дърво за щитовидната жлеза?
Маслото от кедрово дърво може да помогне за облекчаване на някои от симптомите на проблеми с щитовидната жлеза, като суха кожа и акне.

Етерични масла за щитовидната жлеза – обобщение

Етеричните масла могат да помогнат за разрешаването на спомагателни проблеми, свързани с щитовидната жлеза, но не могат да помогнат за коригиране на състоянието на щитовидната жлеза.

Масла като лимонова трева, лавандула, мента и др., помагат за облекчаване на симптомите на недостатъчна и свръхактивна щитовидна жлеза.
Тези масла имат противовъзпалителни, анти-тревожни и болкоуспокояващи свойства.
Те обаче не могат да бъдат заместител на предписаното лечение на щитовидната жлеза.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: