12 етерични масла против кърлежи

12 етерични масла против кърлежи

Етеричните масла могат да бъдат ефективен и естествен начин за отблъскване на кърлежи и други насекоми, осигурявайки алтернатива на химическите инсектициди.

Ползи

Използването на етерични масла против кърлежи кърлежи може да има няколко предимства. Ето няколко:

  • Естествена алтернатива на химическите инсектициди: Етеричните масла осигуряват естествена алтернатива на химическите инсектициди, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве и околната среда. Етеричните масла като цяло са безопасни, когато се използват правилно и в правилните концентрации.
  • Отблъсква различни насекоми: Много етерични масла са ефективни при отблъскване на различни насекоми, включително кърлежи, комари и мухи. Това означава, че можете да използвате едно масло или смес от масла, за да се предпазите от множество видове вредители.
  • Лесни за използване: Етеричните масла са лесни за използване и могат да се прилагат локално върху кожата, като се добавят към носещо масло или да се разпръснат във въздуха. Това ги прави удобна опция за дейности на открито или когато прекарвате време в райони, където има кърлежи.
  • Приятен аромат: Етеричните масла имат приятен аромат и могат да се използват за създаване на естествени, нетоксични аромати. Това е за разлика от химическите инсектициди, които често имат силна, неприятна миризма.
  • Потенциални ползи за здравето: Много етерични масла имат потенциални ползи за здравето извън свойствата за отблъскване на насекоми. Например, някои масла имат противовъзпалителни или аналгетични свойства, което може да бъде от полза за тези, които прекарват времето си на открито и са изложени на риск от ухапвания от насекоми.

Етерични масла против кърлежи

Важно е да се отбележи, че етеричните масла винаги трябва да се използват с повишено внимание и да се разреждат правилно преди употреба. Някои масла могат да бъдат токсични, ако се погълнат или използват в големи количества, а някои могат да причинят дразнене на кожата при определени индивиди.

реклама

Винаги първо правете тест с пластир, за да сте сигурни, че нямате алергична реакция.

Ето някои етерични масла и билки, за които е известно, че отблъскват кърлежите:

1. Етерично масло от розов здравец

Това масло е доказано ефективно за отблъскване на кърлежи. Просто нанесете няколко капки върху кожата или дрехите.

2. Масло от лимонов евкалипт

Това масло има силно противонасекомно действие и е особено ефективно срещу кърлежи. Най-добре е да се разреди в носещо масло преди употреба.

3. Етерично масло от лавандула

Въпреки че не е толкова ефективно, колкото някои други масла, лавандулата може да помогне за отблъскване на кърлежи. Има и успокояващ ефект върху кожата.

4. Масло от мента

Това масло има силен, ментов аромат, който може да помогне за отблъскване на кърлежите. Най-добре е да се разреди в носещо масло преди употреба.

5. Чесън

Чесънът има силна миризма, която кърлежите не харесват. Яденето на чесън или приемането на добавки с чесън може да помогне за отблъскването на кърлежите.

6. Розмарин

Розмаринът има силен аромат, който е неприятен за кърлежите. Може да се използва при готвене или като етерично масло в носещо масло.

7. Цитронела

Цитронелата е често срещана съставка в репелентите за насекоми и може също да помогне за отблъскване на кърлежи. Най-добре се използва като етерично масло в носещо масло или в свещ или дифузер.

8. Масло от кедрово дърво

Кедровото дърво има силен, дървесен аромат, който отблъсква кърлежи и други насекоми. Най-добре е да се разреди в носещо масло преди употреба.

9. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антисептични и отблъскващи насекоми свойства, което го прави добър избор за превенция на кърлежи.

10. Етерично масло от лимонова трева

Лимоновата трева има силен, цитрусов аромат, който отблъсква кърлежите. Най-добре е да се разреди в носещо масло преди употреба.

11. Етерично масло Pennyroyal

Pennyroyal е член на семейството на ментата и има силен, ментов аромат, който отблъсква кърлежите. Важно е да се отбележи, че маслото от пенироял може да бъде токсично при поглъщане, така че трябва да се използва локално само в малки количества.

12. Етерично масло от мащерка

Мащерката има антисептични и отблъскващи насекоми свойства, което я прави добър избор за превенция на кърлежи. Най-добре е да се разреди в носещо масло преди употреба.

Вижте още: Как да се предпазите от кърлежи

 Обобщение

Много етерични масла имат приятен аромат и могат да предложат потенциални ползи за здравето извън свойствата си да отблъскват насекомите. Въпреки това е важно да използвате етеричните масла с повишено внимание и да ги разреждате правилно преди употреба. Както при всеки продукт, също е важно да направите собствено проучване и да се консултирате със здравен специалист, ако имате някакви притеснения. Като цяло етеричните масла могат да бъдат полезен инструмент за защита от кърлежи и други вредители на открито.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: