12 популярни великденски традиции от цял свят

От боядисване на яйца до подаръчни кошници, пълни с бонбони, ето историята зад няколко великденски традиции.

Яйца, великденски кошници и гигантски заек, който се промъква в домовете на хората. Пролетният празник може да е обичан както от деца, така и от възрастни, но мнозина не са сигурни какво всъщност представлява Великден, как произходът на великденския заек е свързан с религиозния празник или защо празнуваме с определени великденски традиции.

Най-известен е като християнски празник за празнуване на възкресението на Исус Христос, но голяма част от съвременните ни празници имат произход дори по-рано от християнството. Наистина Великден е изключително популярен и в нерелигиозните кръгове. Що се отнася до това кога е Великден, можете да се обзаложите, че е в неделя. През 2023 г. той се пада на 9 април.

реклама

Какво прави едно семейство за Великден?

семейство великден

Великденските традиции – като боядисване на яйца, подаряване на кошници, раздаване на великденски бонбони и ядене на агне – са страхотни начини да съберете любимите хора и да отпразнувате празника. Как празнува вашето семейство ще зависи от това дали сте религиозен; ако сте, можете да отидете на църква или по друг начин да разпознаете християнския произход на празника.

Вижте още: Великден ще бъде труден за някои зодии

Празнуване на Великден

Традиционният ден за празнуване на Великден е неделя. Ако трябва да проверявате календара си всяка година, има основателна причина: Великден е подвижен празник, датата му се променя въз основа на няколко променливи. През 325 г. съветът в Никея определи Великден да настъпи в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие — освен ако това не попречи на Пасхата, в който случай празникът ще бъде неделята след това. Да, объркващо е.

Накратко, Великден може да настъпи по всяко време между 22 март и 25 април. Християните празнуват, като ходят на църква, след което ядат голяма вечеря с близките си. Повечето тържества също включват бонбони и забавни великденски игри за деца.

1. Боядисване на великденски яйца

Боядисване на великденски яйца

Звездата на Великден е яйцето – боядисано, твърдо сварено. Носят се легенди за този символ, който представлява новостта на живота и раждането и напомня на хората за Христовото възкресение. Великденските традиции по света включват скромното яйце. Те се носят в църквата, подаряват се, скриват се за децата и дори се търкалят на моравата на Белия дом.

2. Получаване на доставка от Великденския заек

Получаване на доставка от Великденския заек

Великденския заек идва от Еостре, езическата богиня, символизираща плодородието. Зайчетата са добре известни със своята плодовитост, така че заекът се свързва с богинята и по този начин с празника. Традиционният фестивал за празнуване на Eostre обикновено се случва през пролетта и това е и времето, когато зайците обикновено се размножават. Анимационната версия на великденския заек, който доставя великденски кошници с шоколад и бонбони на децата, е доста модерно изобретение, популяризирано от маркетингови кампании през 20 век.

3. Участие в търсене на великденски яйца

Участие в търсене на великденски яйца

От всички великденски традиции нищо не е по-добро от търсенето на великденски яйца – за деца или възрастни. Възрастните крият яйцата, а децата радостно ги търсят. Традицията започва с Мартин Лутер, теологът от 15-ти век. Радостта от лова трябва да символизира радостта, която Мария и Марта изпитали, когато открила гроба на Христос празен, след като той бил възкресен. В наши дни е по-вероятно яйцата да бъдат изработени от куха пластмаса и пълни с великденски бонбони или играчки – много по-забавна изненада от твърдо сварено яйце, което е престояло на слънце твърде дълго.

Вижте още: Твърди или Рохки – Колко време отнема да сварите яйцa?

4. Яденето на шоколадови зайчета

Яденето на шоколадови зайчета

Обичайте ги или ги мразете, шоколадови зайчета най-вероятно ще бъдат част от вашия Великден. Като се има предвид огромното количество шоколад, което осигуряват (в сравнение с твърдите им аналози), хапването на шоколадови зайчета може да изглежда като една от най-странните великденски традиции. Но има причина зад популярността им.

През 1939 г. производителите на шоколад търсят начин да направят шоколадови зайчета, които да бъдат големи и декоративни, но същевременно лесни за ядене. Няма да имате проблем да отхапете тънко, кухо шоколадово зайче, но по-големите парчета твърд шоколад могат да бъдат трудни за гризкане. И нека бъдем честни: правенето на кухи зайчета също е начин за производителите да продават по-големи продукти на по-ниска цена.

5. Похапване на желирани бонбони

Похапване на желирани бонбони

Може би най-известният бонбон сред великденските традиции – и най-популярен след шоколада – е малкото желирано зърно. Бонбоните се предлагат във всеки вкус и цвят, който можете да си представите.  Желираните зърна първоначално започнали като коледни бонбони и нямат конкретно значение на тема Великден, но се превърнаха в популярен избор за пълнене на пластмасови великденски яйца.

6. Купуване на бонбони

Тези ярко оцветени, покрити със захар бонбони с форма на пиленце са изобретени през 1953 г. и бързо се превръщат в основен продукт във великденските кошници. Сега те се предлагат в десетки различни форми и цветове за почти всеки празник. Ето един забавен факт: Отнема само шест минути, за да направите партида такива бонбони.

7. Подаряване на великденски кошници

Подаряване на великденски кошници

Една от най-популярните великденски традиции е пълнене на кошница с яйца. Тя идва от Германия и е вдъхновена от концепциите за плодородието и пролетта. Децата правят „гнезда“, пълни с трева, с надеждата, че великденското зайче ще напълни гнездото с яйца и други лакомства. Гнездата постепенно се превърнаха в кошници, които са по-малко разхвърляни, по-лесни за носене и, разбира се, по-големи.

8. Хапване на великденска гозба

Хапване на великденска гозба

Много християни спазват Великия пост, 40-дневен период, през който се обричат ​​да се въздържат от – захар, алкохол, месо или почти всеки друг порок – като вид пречистване в подготовка за Великден. Той символизира 40-те дни, които Исус прекарва на пост, и завършва с огромен великденски празник, обикновено със семейството.

9. Печене на великденско агне или шунка

Повечето традиционни великденски вечери включват месо, а 67% от американците сервират шунка, символ на късмет в много култури. По отношение на религиозните великденски традиции агнешкото е фаворит. Евреите използват агне като символ на обещания Месия, а християните наричат ​​Исус „Божият Агнец“. Така че не е необичайно да видите агнешко месо в центъра на празника.

10. Печене на великденски хляб

Печене на великденски хляб

Горещи кифли и други хлябове, маркирани със символа на кръст, не са само великденски традиции; често се ядат и на Разпети петък. На Великден по целия свят се ядат различни сладки хлябове, включително чорег (Армения), паска (Украйна), бабка (Полша), цуреки (Гърция),италиански великденски хляб и козунак (България). Това са очевидно втасали хлябове, които също могат да показват желание великденските традиции да се различават от Пасхата, която включва безквасен хляб.

11. Гледане на великденски паради

Първите великденски паради са започнали в църквите. В началото на 1800 г. богатите християни в Ню Йорк обличали най-хубавите си дрехи, за да присъстват на великденските служби и след това се разхождали дълго вкъщи, за да покажат луксозните си пролетни костюми и рокли. По-бедните хора се редяли да гледат. Традицията е запазена жива чрез великденски паради, но те са повече за забавление и празнуване, отколкото за мода.

12. Украса с великденски лилии

Тези елегантни цветя с форма на тромпет са станали толкова свързани с празника, че са били наречени великденски лилии. Бялото символизира чистотата, а формата напомня на богомолците за тръбите, които ще възвестят Второто пришествие на Христос. Можете да си купите прясно отрязани стъбла като празничен декор или да поръчате опаковки за лилии или вместо това да си направите маникюр с тях.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: