13 от най-великите любовни истории в света

13 от най-велики любовни истории в света

Любовта е мощна емоция. През цялата история влюбените двойки са предизвиквали войни и противоречия, създавали са шедьоври в писането, музиката и изкуството и са пленявали сърцата на публиката със силата на своите връзки. Много от тези любовни истории са оставили следа и до днес.

От привлекателността на Клеопатра до магнетизма на Грейс Кели, тези любовни истории са останали като белези в историята.

Денят на влюбените се пада всяка година на 14 февруари. Хората глезят своите половинки или потенциални партньори на този ден с грандиозни жестове, подаръци, романтични срещи и други, за да изразят любовта си. Някои хора също отбелязват Свети Валентин като ден на любовта към себе си и се отдават на грижи за себе си или участват в дейности, които обичат.

реклама

Независимо дали сте необвързани или не, Свети Валентин е свързан с това да бъдете влюбени и да празнувате любовта. Затова нека се потопим в някои от най-запомнящите се любовни истории е света. Тези любовни истории от реалния живот служат като доказателство за силата на любовта и значението на романтиката.

1. Шах Джахан и Мумтаз Махал

Шах Джахан бил петият моголски император на Индия и Мумтаз Махал била неговата главна съпруга. Те имали 14 деца заедно. Мумтаз Махал придружава Шах Джахан във всичките му военни кампании. Въпреки това, когато Мумтаз Махал почива по време на раждането на 14-ото им дете, Шах Джахан бил съсипан. Като доказателство за любовта си към нея, той нарежда изграждането на Тадж Махал, смятан за един от най-великите символи на любовта в историята.

2. Данте и Беатриче

Рядко жена е служила като толкова дълбоко вдъхновение за писател – и въпреки това той почти не я е познавал. Италианският поет Данте Алигиери пише страстно за Беатриче в „Божествена комедия“ и други стихотворения, но среща обекта на своята привързаност само два пъти.

Първият път когато е на девет години, а тя на осем. Вторият път като възрастни и докато се разхождал по улицата във Флоренция, Беатрис, красавица с изумрудени очи, се обърнала и поздрави Данте, преди да продължи пътя си. Беатрис умира на 24 години през 1290 г., без Данте да я види отново. Въпреки това тя била „славната дама на моя ум“, пише той, и „тя е моето блаженство, унищожителят на всички пороци и кралицата на добродетелта, спасението“.

3. Баджирао и Мастани

Любовната история на Пешва Баджирао и втората му съпруга Мастани е добре известна в цяла Индия, особено в Махаращра. Двамата първоначално били женени в политическо споразумение, само за шест години до смъртта си. Все още не е известно колко история стои зад тази любов, но не може да се отрече, че Баджирао е бил изправен пред значителен обществен и политически натиск да отхвърли Мастани, но е отказал да го направи.

4. Кралица Виктория и принц Алберт

Любовната история на кралица Виктория и принц Албърт е тази, която започва с политически удобен брак. През следващите десетилетия обаче двамата развиват дълбока любов един към друг, което е видно от многобройните писма и дневници, които си пишат. Известно е, че след смъртта на принц Албърт кралица Виктория е била в траур до края на живота си.

5. Фрида Кало и Диего Ривера

Талантливата млада мексиканска художничка Кало посетила студиото на известния стенописец Ривера в търсене на съвет за кариера. „Тя имаше необичайно достойнство и самоувереност и имаше странен огън в очите й“, казва той.

Връзката им била променлива, но Ривера знаел от самото начало, че Кало „е най-важният факт в живота му и ще продължи да бъде, докато умре 27 години по-късно“. Що се отнася до Кало, тя казва: „Заслужаваш любовник, който те слуша, когато пееш, който те подкрепя, когато изпитваш срам и уважава свободата ти; който лети с теб и не се страхува да падне. Заслужаваш любовник, който ти отнема лъжи и ти носи надежда, кафе и поезия.“

Връзката на Фрида Кало и Диего Ривера е една от най-бурните и страстни любовни истории на 20-ти век. Въпреки възходите и паденията на връзката им, любовта им един към друг останва непоколебима.

6. Клеопатра и Марк Антоний

Романсът на Клеопатра и Марк Антоний е изобразен в пиеса на Шекспир и е една от най-известните любовни истории на всички времена.

“ Блестящ за гледане и слушане, със силата да покорява всеки.“ Това беше описанието на Клеопатра, кралицата на Египет. Тя можеше да има всичко или всеки, когото пожелае, но тя се влюби страстно в римския генерал Марк Антоний.

Както Шекспир го описва, връзката им е била нестабилна („Глупак! Не виждаш ли сега, че можех да те отровя сто пъти, ако можех да живея без теб“, каза Клеопатра), но след като рискуваха всичко във война на Рим и изгубени, те избраха да умрат заедно през 30 г. пр.н.е. „Ще бъда младоженец в смъртта си и ще се втурна в нея като в леглото на любовник“, каза Антоний. И Клеопатра последва, като притисна отровен аспид към гърдите си. Връзка, която буквално промени хода на историята.

7. Жозефин и Наполеон Бонапарт

Когато Наполеон Бонапарт срещнал Жозефин дьо Богарне, тя била вдовица, шест години по-голяма от него и вече имала две деца. Бонапарт се оженил за нея заради политическа репутация и няколко дни след брака им замина на военна кампания.

Въпреки изневярата си, двамата започнали да се обичат дълбоко. Когато Жозефин не можела да зачене, двамата имали един от най-приятелските разводи някога, като си четяли любовни писма по време на процедурата.

Въпреки развода си двамата останали близки завинаги. Последните думи на императора били „Франция, армията, началник на армията, Жозефина“.

8. Сиси, императрица на Австрия и Франц Йосиф

Императрица Елизабет Австрийска, известна като Сиси, и любовната история на император Франц Йосиф е история на дълга. Докато Сиси била независимо мислещ и свободолюбив човек, Франц Йосиф бил император на Австрия и крал на Унгария.

Двамата се женят в политически съюз на младини. Различните им личности обаче довели до края на брака им няколко десетилетия по-късно. Но двамата все пак споделяли тясна връзка до края. „Нямаш представа колко много обичах тази жена“, беше казал Франц Йосиф, когато Сиси била убита.

9. Грейс Кели и принц Рение

В това, което лесно би могло да бъде сюжет на филм на Дисни, двамата се срещнали, докато Грейс снимала в страната и веднага се влюбили.

В сватбата на века американската филмова звезда Грейс Кели напуска Холивуд в разгара на кариерата си, за да се омъжи за принц Рение и да стане принцеса на Монако. Превръщайки се от филмова звезда в истинска принцеса, двамата остават отдадени един на друг през целия си живот.

Принцеса Грейс почина през 1982 г. след автомобилна катастрофа, но принц Рение никога не се жени повторно. Той бил погребан до съпругата си, когато почива през 2005 г. на 82-годишна възраст.

10. Парис и Елена

Тя била съпруга на друг мъж, но когато Парис, „красивият, луд по жени“ принц на Троя, вижда Елена, жената, която Афродита обявява за най-красивата на света, той трябвало да я има.

Елена и Парис избягали заедно, поставяйки началото на продължилата десет години Троянска война. Според мита Елена била полубожествена, дъщеря на кралица Леда и бог Зевс, който се превърнал в лебед, за да съблазни кралицата.

Никога няма да разберем дали Елена наистина е съществувала, но нейната романтична роля в най-великия епос на всички времена никога не може да бъде забравена. Тя завинаги ще бъде „лицето, което пусна хиляди кораби“.

11. Хенри II и Розамунд Клифорд

Първият крал на Англия Плантагенет имал богата кралска съпруга в лицето на Елеонор от Аквитания и изобилие от любовници, но любовта на живота му била „Прекрасната Розамунд“, наричана още „Розата на света“.

За да прикрие връзката им, Хенри построи любовно гнездо в най-вътрешните ниши на лабиринт в своя парк в Уудсток. Въпреки това, историята разказва, че кралица Елинор не се успокоила, докато не намерила лабиринта и не го проследила до центъра, където разкрила пленителната си съперница.

Кралицата й предложила смърт с острие или отрова. Розамунд избра отровата. Може би неслучайно Хенри държал Елинор в затвора в продължение на 16 години от брака им.

12. Луи XV от Франция и мадам дьо Помпадур

През 1730 г. една парижка пророчица казала на деветгодишно момиче, че ще управлява сърцето на един крал.

Години по-късно на бал с маски Жана Антоанета Поасон, облечена като домино, танцува с крал Луи XV, облечен като дърво. В рамките на седмици деликатната красавица, получила титлата Marquise de Pompadour. „Всеки мъж би я пожелал за любовница“, казва друг почитател.

Двойката се отдава на любовта си към изкуството, мебелите и порцелана, като мадам дьо Помпадур организира малки вечери и аматьорски театрални представления, в които тя участва (разбира се), за нейния изтощен кралски любовник. Докато гледа една пиеса, Луи XV заявява: „Ти си най-вкусната жена във Франция“.

13. Ромео и Жулиета

Ромео Монтегю е мъжкият герой на трагедията на Уилям Шекспир, а Жулиета Капулети е единствената дъщеря на патриарха от рода на Капулетти.

Връзката между Ромео и Жулиета се смята за най-известната в историята, която завършва с трагичен обрат. Любовта между двамата започва, когато двамата се виждат за първи път.

Въпреки, че са от две враждуващи семейства, те се влюбват и се женят, което води до масово кръвопролитие със смъртта на братовчеда на Жулиета, Тибалт. След смъртта на Тибалт, Ромео е прогонен, а след това Жулиета фалшифицира смъртта си.

По някакъв начин Ромео получава фалшива новина за смъртта на Жулиета и той се самоубива в нейната гробница. За съжаление, Жулиета се събужда по-късно и научава за истинския инцидент, който я разбива, отива до трупа на Ромео и се самоубива.

Със смъртта на влюбените и двете семейства решават да прекратят враждата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: