15 най-красиви дворци в света

15 най красиви дворци в света

Някога дом на крале и кралици, дворците са били построени не само за да действат като кралски резиденции, но и за да вдъхват респект и престиж. Монарси и императори се надпреварвали помежду си, строейки пищни летни домове и събирайки изящни колекции на изкуството, с които да пълнят своите безкрайни зали и кралски покои.

Освен великолепната архитектура и произведения на изкуството, бившите кралски резиденции се гордеят и с великолепни територии и градини, с изобилие от страхотни фонтани и цветни лехи. Благодарение на значителната си художествена, културна и историческа стойност, тези красиви дворци сега са някои от най-популярните туристически атракции и музеи.

15. Гранд Палас

 

реклама

гранд палас

Разположен на брега на река Чао Прая, Големият дворец може да бъде намерен точно в сърцето на Банкок. Построен през 1782 г., разтегнатият комплекс и обширните му градини някога са били дом на тайландските крале от древни времена.

Сега частично отворен за обществеността, дворецът може да се похвали с много красиви сгради, царствени дворове и красиви павилиони, с богатство от прекрасна традиционна тайландска архитектура. Несъмнения акцент обаче е Храмът на Изумрудения Буда, който е най-почитаният будистки обект в цял Тайланд.

14. Джал Махал

езерния дворец

Джал Махал е използван като лятна резиденция и спасително убежище за членове на кралската династия в Индия. Построен между 1743 и 1746 г., искрящо белият дворец може да бъде намерен в Джайпур – „Градът на езерата“. Вълшебно разположен на остров в средата на езерото, дворецът създава много романтична гледка.

Елегантните му куполи и фасади са мечтателно отразени в околните води. Освен пищно декорираните апартаменти, хотелът разполага и с фантастични павилиони и вътрешни дворове, които гостите могат да разгледат, заедно с буйни градини и весело блестящи фонтани. Благодарение на своята спокойна обстановка и прекрасна архитектура, Дворецът на езерото наистина е радост за очите.

Вижте още:Най-дългата река в света е…

13. Дворецът Петерхоф

петерхов

Дворецът Петерхоф наричан още „руският Версай“със сигурност съперничи на кралската резиденция на Краля Слънце по отношение на размера, мащаба и великолепието си. Разпрострял се на обширна територия, дворецът и неговите озеленени градини са разположени на брега на Финландския залив, точно извън Санкт Петербург.

Построен между 1709 и 1756 г., екстравагантният дворец е поръчан от Петър Велики, за да символизира и подчертае модернизацията на Русия. Всяка стая е по-изящно проектирана и декорирана от предишната.

Навън е също толкова изумително; има безкрайни фонтани и цветни лехи, за да се разхождат посетителите. Артистично и архитектурно чудо, дворецът Петерхов не трябва да се пропуска.

12. Дворецът Майсур

майсур

Със своите богато украсени фасади, елегантни арки и великолепни мраморни куполи, дворецът Майсур в Индия наистина е забележителен. Построен между 1897 и 1912 г., за да покаже приказното богатство и мощ на династията Вадияр, дворецът всъщност е само един от седемте в Майсур.

Въпреки че толкова много невероятни паметници и забележителности могат да бъдат намерени из града, архитектура на дворецът Майсур и буйните озеленени градини го правят най-популярната туристическа атракция на Майсур.

11. Дворецът на папите

дворецът на папите

Дворецът на папите в Авиньон е мястото, където главите на католическата църква са пребивавали през 1300-те години. Поради влиятелните си обитатели, дворецът трябвало да излъчва както мощност, така и престиж. Двоецът на папите е една от най-големите готически сгради в Европа.

Сега важна историческа и архитектурна забележителност, дворецът е много посещаван от туристи от цял свят. Дебелите му стени и здравите кули защитават очарователни параклиси, покрити със стенописи. След като папската резиденция се завръща в Рим през 1378 г., дворецът бавно се разрушава, по-късно той е използван от войските на Наполеон като казарма и затвор.

10. Бъкингамският дворец

Бъкимгамският дворец

Една от най-известните и снимани сгради на Земята, Бъкингамският дворец в Лондон отдавна е резиденция на британските монарси. Първоначално построена през 1703 г., за да бъде голяма градска къща, през годините тя бавно се разширява и преработва, като прочутата фасада е добавена през 1911 г.

Общо дворецът разполага с 775 стаи, като много от тях са изпълнени с приказно обзавеждане, изящни картини и вековни статуи.

9. Дворецът Шонбрун

дворецът Шонбрун

Разположен в покрайнините на Виена, дворецът Шонбрун е една от най-популярните туристически атракции в цяла Австрия. Оцветен в топъл жълт цвят, великолепният дворец някога е бил лятната резиденция на Хабсбургите, като там е роден император Франц Йосиф I.

Докато само 40 от своите 1441 стаи са отворени за обществеността, те са екстравагантно декорирани, с красиви бални зали, изложени заедно с блестящи и изискани произведения на изкуството, гоблени и скулптури.

Безкрайните му градини са също толкова възхитителни за разглеждане. Чудесна ботаническа градина и оранжерия могат да бъдат намерени заедно с най-стария зоопарк в света, който някога е бил императорската менажерия.

8. Дворецът Потала

двоецът Потала

Разположен на абсолютно епично място на върха на хълма Марпо Ри в центъра на долината Лхаса, дворецът Потала отдавна е един от най-важните и впечатляващи паметници в цял Тибет. След като зимната резиденция на Далай Ламите, поразителният червено-бял дворец е издигнат през 1649 г., въпреки че по-ранни версии стоят на същото място поне от 7-ми век.

Колосалната сграда съдържа над 10 000 светилища, с над 200 000 статуи. С извисяващи се планини навсякъде около него, дворецът Потала създава страхопочитателна гледка и е траен символ на тибетския будизъм.

7. Шато дьо Шамбор

Шато дьо Шамбор

Сгушен в долината на Лоара, Шато де Шамбор несъмнено е един от върховете на френската ренесансова архитектура. Поръчан от Франциск I да бъде ловна хижа, нейният сложен и очарователен дизайн гордо демонстрира страхотното богатство и мощ на монарха.

Въпреки че голяма част от фантастичното му обзавеждане е премахнато след Френската революция, посетителите все още могат да се насладят на елегантните му зали. Като цяло кулите на замъка създават грандиозна гледка, особено когато са в контраст с буйните тревни площи и отразяващия ров, които лежат около него.

6. Хава Махал

дворецът хава махал

Хава Махал или „Двореца на ветровете“ , е известен със своята сложна и богато украсена фасада. Завършени през 1799 г., неговите красиви стълбове, атрактивни арки и достолепни куполи са изградени предимно от прекрасния червен и розов пясъчник, с който Джайпур е толкова известен.

Докато в двореца има някои прекрасни сгради и дворове, които посетителите могат да разгледат, както и фантастичен археологически музей, екстериорът му, подобен на пчелна пита, привлича най-много внимание. Разположени на пет етажа, красивите зали с цветни стъклени прозорци и сложни решетки изглеждат невероятно и са най-забележителната част от двореца.

5. Дворецът Топкапъ

Дворецът Топкапъ

Разположен на красиво място на брега на Босфора, именно от двореца Топкапъ султаните са управлявали Османската империя. Построен през 1459 г. по заповед на Мехмет Завоевателя, дворецът може да се похвали с изобилие от орнаментирани и показни стаи, които се отличават с някои прекрасни ислямски изкуства и архитектура.

Освен спиращите дъха зали и дворове, има и блестящите скъпоценни камъни и бижута на Имперската хазна, които посетителите могат да разгледат, както и безкрайните и екстравагантни апартаменти на императорския харем. Сега великолепен музей, дворецът Топкапъ е една от най-популярните туристически атракции в Истанбул.

4. Дворецът на Версай

Версай

Въпреки че Версай започва като обикновена ловна хижа, той е превърнат в един от най-големите и велики дворци, виждани някога по времето на Луи XIV. Кралят Слънце го украсява и разширява, преди в крайна сметка да го превърне в своята кралска резиденция и седалище.

Въпреки че много от най-ценните му произведения на изкуството и съкровища са били премахнати и поставени в Лувъра след Френската революция, обширни ремонти и реставрации са показали, че дворецът е върнал предишния си блясък.

Сега една от най-популярните туристически атракции във Франция, всяка година милиони хора идват да видят разкошните кралски апартаменти, както и блестящата Огледална зала и Кралската опера. Великолепните градини с техните фантастични фонтани и цветни лехи също са изключително забележителни и красиви.

Поради всички променящи се в света събития, случили се в блестящите му зали, Версайският дворец е едно от най-важните исторически, културни и архитектурни съкровища на нацията.

3. Алхамбра

дворецът Алхамбра

Алхамбра отдавна е един от най-известните и разпознаваеми дворци. Построен от султаните от Насрид през 13 век, големият комплекс с гордост показва много изискана андалуска архитектура, със сложни дизайни и мотиви, където и да погледнете.

Разходката из красивите градини и здравите укрепления е удоволствие, докато Музеят на изящните изкуства разполага с приказна колекция от произведения на изкуството, които посетителите могат да разгледат.

С величествените планини Сиера Невада, разположени на заден план, и зелени дървета, издигащи се около бежовите му стени, Алхамбра със сигурност е незабравима гледка.

2. Зимен дворец

Зимен дворец

Някога резиденция на руските царе, в Зимния дворец сега се намира световноизвестният Ермитаж. Изградени в бароков стил, на пръв поглед безкрайните зелени и бели стени се смята, че приютяват над 1500 стаи, като всяка от тях е украсена с декоративни елементи.

Размерът и мащабът на двореца, да не говорим за красивото изкуство и архитектура на показ, перфектно демонстрират силата и мощта на имперска Русия.

Монархията и империята обаче се сриват през 1917 г., когато Зимният дворец е щурмуван в едно от решаващите събития на Руската революция. В днешно време дворецът и музеят са едни от акцентите при всяко посещение в Санкт Петербург.

1. Забранения град

забраненият град

Откакто е построен през 1406 г., Забраненият град доминира и определя центъра на Пекин, както и самия Китай. Имперският дом на императори от династиите Мин и Цин, оттук те управляват обширната им империя.

Разположен на значителна площ, защитена от висока стена и широк ров, дворцовият комплекс обхваща около 980 различни сгради. Той демонстрират невероятна китайска дворцова архитектура, като Залата на Върховната хармония и Дворецът на небесната чистота са само две от забележителностите му.

След абдикацията на последния император през 1925 г., Забраненият град се поддържа от Дворцовия музей, който разполага с изумителен набор от произведения на изкуството и артефакти, на които посетителите могат да се насладят. Забраненият град е една от най-важните и впечатляващи забележителности не само в Пекин, но и в Китай.

Вижте още: Седемте чудеса на света – Новите и Старите

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: