3-те най-добри заместители на маята

заместители на мая за хляб

Маята е основна съставка в много рецепти с тесто, включително тесто за пица, кифлички и повечето видове хляб. Тя кара тестото да втасва, което води до мек и пухкав хляб, подобен на възглавница.

Маята бива два вида, на кубчета и суха.

Дрождите се активират в присъствието на вода и захар, когато започват да ядат и усвояват захарта. Така се получават мехурчета от въглероден диоксид, които попадат в тестото. След това те се разширяват при стайна температура или когато са изложени на топлина, което води до надигане на тестото. ( 1 )

реклама

Този процес на втасване води до по-големи, по-пухкави и по-меки печени изделия от тези, които не се надигат, като бисквитите например.

Може да се чудите дали можете да възпроизведете този процес на втасване без мая. За щастие, няколко други съставки възпроизвеждат действието на дрождите при печенето.

Ето 3-те най-добри заместители на маята.

1.Бакпулвер

Бакпулверът е основна съставка която винаги трябва да имате в кухненският шкаф. Той съдържа сода за хляб и киселина, обикновено монокалиев тартарат (винена киселина).

Подобно на дрождите, бакпулверът действа като втасващ агент. Той работи по два начина:

 1. Реакция с течност. Когато се навлажни, киселината реагира със содата за хляб, образувайки мехурчета от въглероден диоксид. ( 2 )
 2. Реагиране с топлина. При нагряване тези газови мехурчета се разширяват и карат тестото да втасва. ( 2 )

Бакпулверът реагира незабавно, когато е в контакт с течност и топлина. По този начин, за разлика от използването на мая, използването на бакпулвер не изисква допълнително време за втасване. Поради тази причина се използва за втасване на бързи видове хляб, палачинки, бисквити и сладкиши.

В печените продукти можете да замените маята с равно количество бакпулвер. Само имайте предвид, че втасващият ефект на бакпулвера няма да бъде толкова голям, колкото този на маята.

Бакпулверът води до бързо нарастване на печените продукти, но не в същата степен като дрождите. Можете да замените маята с бакпулвер в съотношение едно към едно.

2.Сода за хляб и лимонена киселина

Можете също да използвате сода за хляб, комбинирана с лимонена киселина, за да замените маята. Содата за хляб и киселината работят заедно, за да предизвикат същите реакции като бакпулвера ( 2 ).

Използването на сода за хляб или лимонена киселина поотделно обаче няма да доведе до покачване на хлебните изделия – трябва да ги комбинирате, за да настъпи реакцията.

Примери за киселини, които могат да се използват заедно със сода за хляб, за да се възпроизведе втасващото действие на дрождите са:

 • лимонов сок
 • мътеница
 • мляко и оцет, смесени в съотношение едно към едно
 • винена киселина (калиев тартарат)

За да замените сода за хляб и киселина с мая в рецепта, заменете половината от необходимото количество мая със сода за хляб, а другата половина с киселина.

Например, ако една рецепта изисква 2 чаени лъжички мая, просто използвайте 1 чаена лъжичка сода за хляб и 1 чаена лъжичка киселина.

Подобно на използването на бакпулвер, използването на сода за хляб и киселина не изисква време за набъбване на тестото и ефекта на втасването няма да бъде толкова мощен, колкото при маята.

Содата за хляб и киселината предизвикват същата реакция като бакпулвера, което води до бързо удвояване обема на тестото. За да го използвате вместо мая, използвайте 50% сода за хляб и 50% киселина като заместител едно към едно.

3.Жива закваска

Живата закваска съдържа естествено срещащи се дрожди. Тя е направен от брашно и вода и се използва за приготвяне на хляб със закваска, който се отличава с леко остър вкус от естествения процес на ферментация на дрождите. ( 3 )

Някои живи закваски се поддържат в продължение на години, като непрекъснато ферментират, за да осигурят силен вкус и мека текстура на хляба.

Ферментацията на живата закваска действа по същия начин като на маята, образува мехурчета от въглероден диоксид в тестото, за да се надигне.

 • Можете да използвате 1 чаша (300 грама) жива закваска, за да замените една опаковка от 2-чаена лъжичка мая.

Как да направите своя собствена жива закваска

Отглеждането на жива закваска отнема минимум 5 дни, но след като я имате, лесно се поддържа и използва.

Ето какво ще ви трябва:

 • поне 600 грама брашно
 • поне 600 мл вода

Ето стъпките за приготвяне на собствена жива закваска:

 • Ден 1: Смесете 1/2 чаша (120 грама) брашно и 1/2 чаша (120 мл) вода в голям стъклен съд и покрийте свободно с найлоново фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете на стайна температура.
 • Ден 2: Нахранете закваската с 1/2 чаша (120 грама) брашно и 1/2 чаша (120 мл) вода и смесете добре. Покрийте свободно и оставете при стайна температура. До края на ден 2 трябва да видите образуването на мехурчета, което означава, че маята расте и брашното ферментира.
 • Ден 3: Повторете стъпките от ден 2. Сместа трябва да мирише на мая и да има достатъчно количество мехурчета.
 • Ден 4: Отново повторете стъпките от ден 2. Трябва да забележите повече мехурчета, по-силна и кисела миризма и нарастване на размера на закваската.
 • Ден 5: Повторете стъпките от ден 2. Закваска трябва да мирише на мая и да има много мехурчета. Вече е готова за употреба.

За да поддържате живата закваска след 5-ят ден, съхранявайте я в херметически затворен съд в хладилника. Използвайте или изхвърляйте половината от нея всяка седмица и я захранвайте с още 1/2 чаша (120 грама) брашно и 1/2 чаша (120 мл) вода.

При всякакво замърсяване, бяла или цветна плесен живата закваска трябва да се изхвърли.

Можете да използвате 1 чаша (300 грама) закваска, за да замените 2 чаени лъжички мая.

Прочети Още:
1. Вижте правилната температура за печене на пица
2. Колко грама е една супена лъжица?

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: