3D принтирани обувки: Най-новата тенденция

3D принтирани обувки

Точно когато си мислите, че сте видели всичко, нова тенденция ви изненадва. Този път тази тенденция са 3D принтирани обувки!

Да, прочетохте това правилно – обувки, които са създадени с помощта на 3D принтер. Въпреки че има само няколко компании, които ги произвеждат в момента, обувната индустрия е готова да се впусне в производството на 3D принтирани обувки.

И така, как точно изглеждат и защо стават толкова популярни?

реклама

В тази статия ще се запознаете с най-добрите три 3D отпечатани обувки на пазара за обувки от някои от любимите ви марки обувки.

Повечето производители на 3D отпечатани обувки използват адитивно производство, което е процес, който се използва за създаване на триизмерни обекти чрез нанасяне на материали на слоеве от цифров модел. В случай на обувки с 3D печат, този процес се използва за създаване на подметките, горната част и други части на обувката.

Защо 3D принтирани обувки?

Едно от най-големите предимства на 3D печата в производството на обувки е способността му да персонализира продуктите, за да отговори на нуждите на клиентите за диференцирани и уникални характеристики.

3D принтирането също така прави възможно производството на малки количества обувки, което е идеално за различните пазарни ниши. Позволява по-голяма креативност и гъвкавост по отношение на дизайна и прилягането и води до по-лек и по-издръжлив продукт.

Също така позволява на малките предприятия да се конкурират с по-големите марки, като им позволява да произвеждат уникални и персонализирани обувки в по-малки количества. Така че, ако управлявате малък бизнес за мода или електронна търговия и търсите опции за проектиране на свой собствен продукт, 3D отпечатаните обувки може да станат опция за вас в близко бъдеще.

Предвижда се, че до 2030 година печалбите на индустрията ще надхвърлят 8 милиарда приходи в резултат на тази технология.

Софтуер за проектиране на обувки

Има различни софтуери за проектиране на обувки. Когато избирате такъв, трябва да имате предвид няколко неща.

Първо, софтуерът трябва да бъде лесен за използване и разбиране. Трябва да има голямо разнообразие от функции и инструменти, които можете да използвате, за да създавате вашите дизайни. Софтуерът трябва също така да може да създава висококачествени дизайни, които изглеждат реалистични.

Дизайн и 3D печат

Технологията дава на дизайнерите възможност за по-голямо разнообразие в дизайна, а на потребителите възможността да персонализират тези дизайни според собствения си вкус.

В сравнение с традиционното производство, това е наистина вълнуващо развитие в обувната индустрия и нямаме търпение да видим какво ни очаква в бъдеще!

Zoe Jie-Yu Dai е международно известен дизайнер и производител на обувки в Тайван, който експериментира с 3D принтирани обувки.

3D принтираната обувка на Olivier Van Herpt е уникална, защото е специално изработена, за да пасне точно на крака на потребителя. Използвайки 3D сканиране и принтиране, той може да създаде местно произведени обувки специално за даден човек. Всяка обувка е различна, тъй като много хора имат разлики между двата си крака. Обувката има лека отворена структура, която е здрава и издръжлива.

3D принтирани обувки
кредит: oliviervanherpt.com

Feetz си сътрудничи с дизайнера Seth Aaron, за да пуснат съвместна линия обувки, вдъхновена от японската мода от 60-те години и модерния облик от средата на века.

Това е метод за промяна на производствените процеси. Това със сигурност е лесен начин да създадете прототип на вашия дизайн на обувки.

Устойчивост

3D принтираните обувки са перфектният избор за тези, които търсят екологична и устойчива опция. Материалите, използвани в тези обувки, могат да се рециклират и са екологични, което означава, че можете да се чувствате добре в това, което носите.

3D принтирането също елиминира необходимостта от традиционно производство на кожа и плат, което може да изисква много ресурси и да генерира много отпадъци.

Тези революционни обувки изискват много по-малко енергия в производството в сравнение с традиционните процеси за производство на обувки и следователно имат по-малък въглероден отпечатък.

Като цяло, 3D отпечатаните обувки са идеалният избор за устойчива мода, която все още изглежда модерна и стилна.

Най-добрите 3D отпечатани маратонки от Adidas, Reebok, New Balance, Under Armour

Много 3D отпечатани обувки, изброени тук, са изцяло 3D отпечатани, а някои обувки имат само външна или междинна подметка, отпечатана 3D за допълнителни функции като повишена скорост и тегло и абсорбиране на удари.

Редица продуктови линии също са в състояние да предложат напълно персонализирани решения със сложни дизайни, идеално пригодени за специфичната морфология.

1. Adidas 4D

3д принтирани обувки адидас
кредит: adidas.com

Adidas е една от марките, които са в челните редици на тенденцията за 3D печат при обувките.

Компанията е решила да използва технологията SLS (селективно лазерно синтероване) за своите нужди от 3D печат. Този процес използва лазер за сливане на прахообразен материал заедно слой по слой, създавайки здрави и издръжливи компоненти.

Резултатът е маратонка, която е не само уникална, но и осигурява по-добро прилягане и повече опора от традиционните маратонки. В допълнение, гамата 4D е лека и издръжлива, благодарение на използването на технология за 3D печат.

2. Обувки Adidas 4DFWD X Parley

3д принтирани маратонки
кредит: adidas.com

Изработени отчасти с Parley Ocean Plastic, те разполагат с 3D отпечатана 4D междинна подметка с текстилна горна част и текстилна подплата.

Горната част на маратонките е изработена от лек и дишащ материал, който съдържа най-малко 50% Parley Ocean Plastic и 50% рециклиран полиестер.

Създаден е да поддържа краката ви хладни и сухи при всякакви метеорологични условия.

3. 4D обувки Futurecraft

4D-принтирани-обувки-Futurecraft
кредит: adidas.com

Със солидни данни от дизайнери и бегачи, които си сътрудничат, тези универсални обувки за бягане са създадени с идеалното количество опора и омекотяване.

Горната част на Adidas PRIMEKNIT обгръща крака ви за удобно усещане, докато 4D решетъчната междинна подметка осигурява чувствително омекотяване при всяка стъпка.

4. Reebok Liquid Speed

Reebok-Liquid-Speed-принтирани-обувки
кредит: Reebok

Обувките Reebok Liquid Speed ​​са пример за най-новите постижения в технологията за 3D печат, приложена към обувките. Reebok си партнира с BASF, за да създаде междинната подметка на тези маратонки, която е изработена от патентован течен материал.

Материалът и техниката на производство позволяват обувката да бъде конструирана на слоеве, елиминирайки необходимостта от скъпи форми. Горната част е изработена от лека мрежа, която осигурява дишане и гъвкавост.

Ергономичният му дизайн го прави страхотна маратонка за бягане, ходене и ежедневно носене.

5. New Balance FuelCell Echo Triple

3д принтирани обувки
кредит: New Balance

New Balance има линия от 3D отпечатани обувки, които са проектирани да осигурят оптимално омекотяване, комфорт и опора. FuelCell Echo е лека обувка за бягане с проектирана горна част, която включва 3D отпечатана междинна подметка, направена с Rebound Resin.

New Balance има изключителни права върху Rebound Resin в обувките, но материалът е лек и достатъчно здрав, за да се използва в автомобилни приложения като интериори, уплътнения и др. Разработен е от FormLabs.

Междинната подметка FuelCell е проектирана да омекотяване при всяка стъпка. Освен това има гумена подметка за по-добро сцепление върху всякакви повърхности.

6. Обувки Under Armour Architech

Маратонките Under Armour Architech са проектирани да бъдат леки и удобни, като същевременно осигуряват идеалното прилягане на вашите крака.

С 3D отпечатано омекотяване, тези обувки са идеални за бягане и тренировка. Междинната подметка на Architech е конструирана с 3D отпечатани TPU възли, които създават подобна на решетка структура в заздравяването, за да осигурят пружина и опора.

Горната част е направена от дишащ мрежест материал, който се разтяга, за да пасне идеално на крака ви. Външната подметка е изработена от специален каучуков материал, който осигурява отлично сцепление върху всякаква повърхност.

Често задавани въпроси

От какво са направени 3D отпечатаните обувки?
Материалите и процесите варират в зависимост от производителя и това все още е много експериментално, така че очаквайте да видите всичко от устойчиви опции като рециклирани бутилки и TPU и биоразградими биопластмаси, до опции за течна смола и течен полиуретан за напреднала производителност.

Може да търпи развитие, тъй като могат да бъдат направени много подобрения, за да направят обувките по-издръжливи, по-еластични или да повишат комфорта.

Колко струват 3D отпечатаните обувки?
3D отпечатаните обувки варират в зависимост от марката и качеството на прилягането, опциите за персонализиране и т.н.

Заключение

Технологията за 3D печат направи революция в индустрията за производство на обувки и изглежда, че тази тенденция ще остане.

С компаниите, предлагащи персонализирано омекотяване и поддръжка за всяка стъпка, 3D принтираните обувки са идеални за тези, които искат да комбинират стил с производителност. Независимо дали бягате, ходите или просто се разхождате навън, тези обувки ще гарантират, че ще бъдат удобни за краката ви, независимо каква дейност извършвате.


Прочети още:

Първият в света квартал направен на 3D принтер се изгражда в Мексико

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: