4 народни средства за облекчаване на настинка

4 народни средства за настинка, които всъщност не са толкова полезни

Въпреки че няма лек за обикновена настинка или грип, простите удобства като топла купа пилешка супа или успокояваща чаша чай от джинджифил с мед могат да осигурят облекчение на симптомите. Освен това някои домашни средства, като добавки с витамин С, могат леко да съкратят продължителността на заболяването.

Симптоми като болки в тялото, треска, втрисане и запушен нос могат да бъдат доста обезпокоителни.

Докато домашните лекарства не могат да изкоренят вирусите на настинка или грип, те могат да облекчат симптоми като болки в тялото, треска, втрисане и запушване на носа, подпомагайки вашето възстановяване.

реклама

Въпреки това, ако симптомите продължават или се влошават, или ако имате затруднено дишане, ускорен пулс, замаяност или други тежки симптоми, препоръчително е да потърсите медицинска помощ.

Тук открийте различни народни средства за настинка и грип, които можете да опитате у дома.

Пилешка супа

Няма научно доказателство, че пилешката супа може да излекува настинка или грип или да ускори възстановяването, но нейните съставки съдържат хранителни вещества, които поддържат имунната ви система. Освен това е успокояваща храна, която осигурява хидратация и може да ви помогне да се почувствате по-добре като цяло.

Има също някои доказателства, че хранителните вещества в пилешката супа могат да забавят движението на неутрофилите в тялото ви.

Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, които помагат да защитите тялото си от инфекция. Когато се движат бавно, те остават по-концентрирани в областите на тялото ви, които най-много се нуждаят от тях. Това може да допринесе за излекуване.

Опитайте тази рецепта за пилешка супа. Ще ви трябват пиле, моркови, целина и лук. Като алтернатива помислете за костен бульон, който също може да има ползи за здравето.

Ако използвате супа от консерва, изберете разновидности супа с ниско съдържание на натрий.

Мед

Медът притежава няколко антибактериални и антимикробни свойства. Консумирането на мед в чай ​​в комбинация с лимон може да осигури облекчение от дискомфорта в гърлото.

Проучванията показват, че може да действа и като средство за потискане на кашлицата.

Важно е обаче да се отбележи, че медът никога не трябва да се дава на бебета на възраст под 12 месеца поради потенциалното наличие на ботулинови спори.

Докато тези спори обикновено са безвредни за по-големи деца и възрастни, имунната система на бебетата все още не е подготвена да се бори с тях.

Витамин C

Витамин С служи като антиоксидант с множество жизненоважни функции в тялото, по-специално поддържайки имунната система.

Отлични хранителни източници на витамин С включват:

  • Цитрусови плодове
  • червени чушки
  • Зеленолистни зеленчуци като броколи

Включването на пресен лимонов сок в горещ чай с мед може да облекчи храчките по време на заболяване. Освен това консумацията на топла или студена лимонада може да предложи облекчение.

Въпреки че витамин С, независимо дали се получава чрез диета или добавки, може да не предотврати появата на настинка, някои доказателства сочат, че той може да облекчи симптомите и потенциално да съкрати продължителността на настинката.

Чесън

Чесънът съдържа алицин, съединение, известно със своите антимикробни и потенциално антивирусни свойства.

Включването на чесън във вашата диета може потенциално да облекчи тежестта на симптомите на настинка. Някои проучвания дори предполагат, че може да помогне за цялостно предотвратяване на заболявания.

Докато са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно ползите от чесъна за борба с настинката, увеличаването на приема на чесън е малко вероятно да има неблагоприятни ефекти и може да предложи потенциални ползи.

Заключение

Понастоящем няма окончателно лечение нито за обикновена настинка, нито за грип. Въпреки това, някои диетични селекции, добавки и други домашни средства могат да предложат облекчение на симптомите.

От решаващо значение е да се консултирате с лекар, преди да включите добавки, за да сте сигурни, че са подходящи и безопасни за вас.

Въпреки че има ограничени доказателства, които предполагат, че някои лекарства могат да съкратят продължителността на заболяването, са необходими допълнителни изследвания.

За да сведете до минимум вероятността от заразяване с настинка или грип, препоръчително е да подсилите имунната си система чрез практики като поддържане на балансирана диета, достатъчно сън и редовно упражняване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: