5 български традиции и народни обичаи, запазени до днес

български традиции

България е страна с уникално наследство – величествена природа и богата култура. Нашите народни обичаи и фолклорни традиции са се предавали от поколение на поколение, и пазят в себе си силата на несломимия българския дух.

И все пак, в динамиката на съвременния живот, често се случва да неглижираме и загърбваме своята история и културно наследство. Музиката и танците, съборите и обредите – почти всички български ритуали бавно започват да изчезват. А ние имаме толкова хубави традиции!

Ето някои от най-прекрасните български традиции, ритуали и обичаи, издържали изпитанието на времето:

реклама

Кукерство

маски на кукери

Кукерството е древен български ритуал за прогонване на зли духове и демонични сили. Изпълнителите (кукери) танцуват своя обреден танц, облечени в атрактивни костюми и страшни маски с дървена конструкция. Облеклата им са изработени от конци, вълна и изрезки от различни платове.

Традиционният кукерски танц се изпълнява на празници като Коледа, Богоявление, Сирни Заговезни и Нова Година, както и по български фолклорни фестивали.

Нестинарство

Нестинарството представлява изпълнение на динамичен фолклорен танц върху жарава. Това е един от най-ефектните български ритуали, именно защото нестинарите стъпват боси по горещи въглени!

Традицията повелява жаравата да бъде подготвена от старши нестинарите, които не участват в танца, а правят път на младите нестинари. Нестинарския танц е огромна атракция за чуждестранните туристи и често се изпълнява на големи народни събори и фестивали.

Виж Още: Българското хоро не е просто танц

Сурвакарство

Народният обичай сурвакарство е добре познат на българските семейства и все още не е потънал в забвение. Новогодишният ритуал е любим на малките сурвакари, които обхождат селските домове и сурвакат по-възрастните за здраве и дълголетие.

Според старите български традиции, сурвакарите са деца на възраст до 12 години. Те обикалят къщите в тяхното селище с цветни сурвачки, направени от клонки и декорирани с пуканки, сушени плодове, прежда и вълна.

Самият обред “сурвакане” включва потупване по гърба със сурвачката и изричане на стихче, с пожелание за дълъг живот. В замяна, сурвакарите получават пари или храна от по-възрастните, като благодарност.

Великденска борба с яйца

Този толкова прекрасен християнски обред е един от най-добре запазените и най-малко изменени български традиции във времето. И има защо. Кой би пропуснал забавата с боядисването на първия червен борец и декорирането на многоцветни шарени яйца?

Нека не подценяваме и удоволствието да счупиш бореца на приятел навръх Великден, както и похапването на “падналите в битка” яйца.

Лазаруване

Лазаруването е стар обичай, изпълняван на Лазаровден. Главната роля в ритуала заемат млади необвързани момичета, готови за женитба.

Още от сутринта, лазарките обличат своите невестински дрехи и обикалят селските къщи с танци и песни, носейки щастие във всеки дом. Като част от ритуала – девойките приемат яйца и брашно, като дарове от стопаните на всяка къща, за замесване на среднощен обреден хляб.

Старите народни схващания повеляват, че всяка млада мома трябва да е лазарка. Ако някоя девойка не се включи в ритуалните празници и месенето на хляба, се е вярвало, че тя лесно ще бъде открадната от змей.

Прочети Още:
1. Магията на българската гайда
2. Трифон Зарезан, легенда и традиция
3. Исторически места и забележителности в България

 

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: