5 здравословни ползи от морковите

5 здравословни ползи от морковите

Популярен кореноплоден зеленчук от семейство Apiaceae, морковите са невероятни. Може да ги консумирате сурови като лека закуска или в салати, добавени в супи и гарнитури дори и към торта и кекс. Ползи от морковите има много, но най-добрите от тях ще обсъдим в тази статия.

Въпреки че повечето от вас свързват морковите с техния ярко оранжев цвят, оригиналните моркови били жълти и лилави. Най-често консумираната част от растението е коренът, въпреки че стъблото и листата също са годни за консумация и се използват в някои части на света като билка или листа за салата.

Морковите са важен източник на диетични каротини и имат ценен принос за нуждите ни от витамин А.

реклама

Моркови – хранителни стойност

Порция от 80 г моркови (сурови) осигурява:

  • 27 kcals/117KJ
  • 0,4 г протеин
  • 0,3 г мазнини
  • 6,2 г въглехидрати
  • 3,1 г фибри
  • 142 мг калий
  • 2 мг витамин C

Топ 5 ползи от морковите

Нека се запознаем по-детайлно с 5-те най-добри ползи от морковите.

1. Богат източник на диетични каротеноиди

Както подсказва името им, морковите са богати на растителни съединения, наречени каротеноиди – тези съединения се натрупват в корена, частта, която най-много обичаме да ядем.

Около 80% от каротините в морковите са вид, наречен бета-каротин, и често се наричат провитамин А , защото ние ги превръщаме във витамин А в червата си.

По-голямата част от тези каротеноиди са във външната част на корена, а не в сърцевината. Каротеноидите играят важна роля за зрението.

Каротеноидите също помагат за поддържането на добре функционираща имунна система, важни са за здравето и стареенето на кожата и поддържат лигавиците ни във важни области като дихателната система.

Интересното е, че когато готвим моркови чрез печене, скара или микровълнова фурна, можем да подобрим или най-малкото да запазим съдържанието им на каротеноиди. Пюрирайте добавете малко мазнина или масло и ще увеличите способността си да усвоявате още повече съдържанието на провитамин А.

2. Може да поддържа баланса на холестерола и здравето на сърцето

Морковите са източник на фибри, както и защитни растителни съединения, включително каротеноиди, както и витамин С, всички от които допринасят за защита на сърцето. Трябва да се отбележи, че морковите изглежда помагат за промяна на усвояването на холестерола и в резултат на това могат да подобрят холестеролния баланс.

Вижте още: 30 Храни богати на фибри, които трябва да добавите към вашата диета

Въпреки това, голяма част от тези доказателства са извлечени от проучвания върху животни и са необходими повече проучвания при хора, преди да може да се потвърдят тези ползи от морковите за защита и здравето на сърцето.

3. Може да помогнат за отслабване

С ниско съдържание на калории и добър източник на фибри, изследванията показват, че включването на зеленчуци, като моркови, във вашата диета помага за увеличаване на чувството за ситост.

Въпреки това някои хранителни режими за отслабване, като диета с ниско съдържание на въглехидрати, съветват избягването на морковите, защото те допринасят повече в начина на прости въглехидрати. Този подход пренебрегва другите ползи от морковите и факта, че когато се консумират в цялата им форма, структурата, фибрите и високото съдържание на вода в морковите помагат за ограничаване на апетита, докато естествената им сладост може да бъде полезна при намаляване на други захари в диетата.

4. Може да намалят риска от рак

Тъй като са богати на защитни растителни съединения, включително каротеноиди, хлорогенова киселина и фалкаринол, консумацията на моркови намаляват риск от рак, но доказателствата в подкрепа на това са неубедителни.

Асоциациите може да се дължат на факта, че морковите се харесват от хора, които са по-склонни да се хранят здравословно, с голямо разнообразие от зеленчуци.

5. Може да поддържа здравето на червата

Проучване при млади жени, които ядат достатъчно моркови, за да си доставят 15 г фибри на ден за период от три седмици, съобщава, че фибрите са силно ферментиращи.

Освен това проучванията потвърждават, че зеленчукът има пребиотична роля, което означава, че фибрите са добър източник на гориво за полезните бактерии, които живеят в червата. Много от тези чревни бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, които имат ползи не само за червата, но и за нашето здраве като цяло.

Безопасни ли са морковите за всички?

За повечето хора и като част от балансирана, здравословна диета, морковите обикновено се считат за безопасни, освен ако нямате алергия към тях. Изглежда, че алергията към моркови е по-вероятна в части от Европа, отколкото другаде по света и може да бъде свързана с кръстосана реактивност на полени и храни.

Консумирани в излишък, морковите могат да доведат до състояние, наречено каротинемия, при което кожата придобива жълтеникав вид. Приемът на около 1 кг на ден изцедени или сурови моркови също се свързва, в редки случаи, с неутропения (намалено ниво на белите кръвни клетки) и аменорея (прекратяване на менструацията).

Така, че ползи от морковите има, но трябва да ги консумирате умерено!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: