5 причини да четете книги

5 причини да четете книги

Във време, в което интернет предоставя всякаква информация, онлайн игрите превземат и възрастни и деца – все по-често няма място за книгите. За огромно съжаление голяма част от хората не четат книги. Ето обаче 5 причини да четете книги, защото те са инструменти за развитие на въображението, подобряване на умствения капацитет и помагат да разбирате света.

Според проучване, 38% от българите, не са прочели нито една книга за изминалата 1 година. Оказва се, че вместо да четем, предпочитаме да седнете пред екрана на компютъра или телевизора, изпълвайки главата си с толкова бездънна информация, че дори терминът „антиразвитие“ е твърде деликатен в случая.

5 причини да четете книги

Повечето хора предпочитат да гледат всевъзможни филми, които напоследък стават все по-странни отколкото програма за биологичната еволюция на океанските води по Земята. Да не говорим за грабването на книга в ръка.

реклама

Ако си губите времето по този начин и не виждате проблем в това – добре, зависи от вас – ако искате, дори направете малък огън или запалете печката с всички книги, които са в полезрението ви.

Ако все пак искате да придобиете известна представа защо да четете – може би тези 5 причини да четете книги, ще ви накарат да грабнете четивото в ръце.

1. Познание

Една от основните причини хората да не четат книги е, че малко хора могат да повярват, че нещо толкова евтино, толкова широко достъпно, може да има толкова голяма стойност. Междувременно наистина – знанието, което можете да намерите за 10-20 лева в книжарница или безплатно в библиотеката, е изключително ценно.

Нека се съсредоточим върху науката, която може да се намери в типичните книги за самопомощ. Публикации, които задълбочено разглеждат конкретна тема, дават конкретни отговори и учат как да бъдем успешни в дадена област.

„Няма проблем, за който някой да не е написал книга.“

Представете си, че някой буквално е прекарал няколко години от живота си, за да стане експерт в тази област чрез грешки, опит и анализи, и след това да постави това знание на хартия.

Ако имате цел, която съвпада с постигнатото от автора, който го е описал подробно в книгата си – тогава четенето на този материал е като пряк път или като собствен ментор, който ви дава готови решения и ви казва какво да правите е най-подходящото за вас.

Заслужава да се отбележи, че целта не е да превърнете книгата в свой малък идол. Пресейте съдържащите се в нея знания през призмата на собствения си опит и възгледи. Така че изберете това, което изглежда „работи“ и може да ви бъде полезно  и ще стигнете далеч.

По един или друг начин всяка книга за саморазвитие и подобни теми най-вероятно ще помогне за развитието ви и ще ви научи на нещо, вместо да се окаже загуба на време. Така че прочетете за:

 • духовност;
 • диета;
 • спорт;
 • енергия;
 • убеждаване;
 • медитация;
 • психология;
 • взаимоотношения;
 • любов;
 • щастие;
 • страст;
 • бизнес;
 • правене на пари;
 • управление на времето.

Изберете всички онези теми, които ви карат да научите нещо полезно – това е всичко ще подобри и обогати вашия опит.

2. Вдъхновение и мотивация

Търсите вдъхновение? Ще я намерите в биографични/автобиографични книги. Историите на успешните хора са не само цяла поредица от поучителни истории, но и неизчерпаем източник на вдъхновяващи идеи. На една ръка разстояние можете да разберете как някой, който е успял – преодолява проблемите си, справя се със собствените си слабости и какви действия е предприел по пътя към целта си.

Ще намерите вдъхновяваща енергия и в различни видове романи от изключителни (и не само) писатели, които чрез много житейски преживявания ви дават своята уникална гледна точка. Не е за вярване, че четейки този тип книги можете да разберете как изглежда или може да изглежда животът, вашият свят. Понякога това е достатъчен импулс, за да решите да промените нещо.

Мотивацията, която идва от четенето на биографията е резултат от промяна на вашия манталитет. „Ако Нелсън Мандела успя да победи апартейда, когато изглеждаше невъзможно, какво ми пречи да победя извиненията си и да продължа с целта си, която също изглежда като парче торта?“.

Докато се задълбочавате в историите на успели хора, започвате да се потапяте в техния манталитет, забелязвате възможности там, където не сте ги виждали преди, и имате повече мотивация, защото осъзнавате, че ако те са успели, вие също можете да успеете.

3. Креативност и по-добра памет

Третата причина да четете книги е, че по този начин подобрявате работата на мозъка си. И няма значение дали това е история за приключенията на „Динозаврите от космоса“ или том по статична физика. Винаги трябва да напрягате главата си, за да преработите сухите букви в изображения. Това от своя страна активира зоните на мозъка, отговорни за творческото мислене. Така че, ако ви липсва фантазия – четенето на няколко книги (не непременно фантастични) определено може да ви помогне с това.

Освен това е научно доказано, че четенето значително подобрява паметта и предпазва от деменция. От друга страна, четенето, например на художествена литература, може да ви направи по-съпричастен човек, разбиращ социалните ситуации и създаващ по-добри взаимоотношения.

4. Богат речников запас и създаване на оригинален стил

Чрез четене на различни видове книги – придобивате характерна характеристика на писане (ако пишете), защото умът улавя модели, които просто харесва в света. По този начин създава смесица, която поражда индивидуален, оригинален стил, който със сигурност не бихте могли да създадете, ако последното ви четене е в началното училище.

Освен това четенето обогатява речника ви, благодарение на което подобрявате реторичните си умения и можете свободно да общувате. Така ставате толкова „начетени“, че можете да общувате ефективно в различни среди и никой няма да ви обвини, че не можете да изразите себе си. Това също влияе върху качеството на връзката и може да бъде фактор за изграждане на вашата харизма, особено ако планирате да станете публична личност.

5. Форма за релаксация и източник на положителна енергия

Когато имате малко свободно време – струва си да се настаните удобно и да започнете да четете. Не само, че има много ползи от това, то е и чудесна възможност да се отпуснете. Хубавата книга ще ви достави много положителни емоции, освен това релаксирате най-ефективно, когато предприемате действия, а четенето със сигурност изисква повече активност от безсмисленото зяпане в екрана на телевизора.

След прочитане на ценна книга – мозъкът ви се „напълва“ с чиста енергия, която искате да споделите с другите. Получили сте знания, вдъхновение, хрумнали са ви готини идеи или просто сте били пленени от съдържанието – то винаги създава добро настроение. Така че времето за почивка може да бъде продуктивно.

5 причини да четете книги – обобщение

Има много повече предимства от четенето на книги, но не исках да правя това вписване в КНИГА. Както и да е – „Бог създаде книги. И знаеше, че са добри. Може да се случи така, че едно заглавие да е достатъчно, за да ви накара да четете толкова много, че с времето да се превърне във ваш навик като хоби. Много полезен навик. Затова се опитайте да кажете твърдо „не“ на телевизията или интернет поне веднъж седмично и започнете да се развивате, като усвоите някои добре написан набор от букви в обвързването.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: