5-те най-скъпи кафета в света

най-скъпото кафе на света

Кое е най-скъпото кафе в света? Ще се изненадате ли, ако ви кажа, че „излиза“ от слонове, буквално.

Кафе-компанията Black Ivory в Тайланд, храни слонове със зърна от сорта Арабика. След това екскретираните зърна се пекат и преработват за да се превърнат в най-скъпото кафе в света, което ще ви ободри рано сутринта.

Ако смятате, че най-скъпото кафе в света, извадено от слоновата тор не е за вас, няма проблем, ето и други скъпи марки кафе.

реклама

Kopi Luwak е смятано от мнозина за най-ексклузивното и скъпо кафе в света. Причината за високата му цена също е „странния“ начин на производство. Тук кафеените зърна се избират и частично се усвояват от индонезийската палмова цибетка и след това се екскретират, като това се случва по естествен път в дивата природа, но много местни държът животни в клетка за да произвеждат това скъпоценно кафе.

Да, най-доброто кафе може да доведе до доста зашеметяващи цени. Голяма част от това е свързано с изключително уникалното място, в което се отглежда, както и с начина, по който се обработва.

>> Вижте още: Най-богатите хора в света и техните империи

5). Hacienda La Esmeralda

Цена: 1 кг 220-400 долара

скъпо кафе

Това кафе печели множество награди за първо място в световните конкурси за кафе през последните години.

Произведено е само от кафени дървета от сортове Geisha, дърво, което расте изключително на 1500 метра надморска височина. Използва се специален процес за измиване, сушене и печене на зърната.

Този рядък кафе деликатес, предлага едно целодневно изживяване за ценители със своя фантастичен и богат вкус.

4). Ospina coffee

Цена: 1 кг 550 долара – средно

кафе 4
снимка (ospinacoffee.com)

Това кафе се предлага от друга семейна компания и сега се ръководи от член от пето поколение на семейство Ospina.

Имението произвежда само кафе от зърна Arabica Typica, които са култура, която изисква много внимание и много специфични методи на производство.

Отглежда се изключително на надморска височина от 7500 фута в пепелявите вулканични планини на колумбийската провинция Антиокия.

Зърната Arabica Typica е най-добре да се отглежда на сянка и тази ферма има отличното предимство с навес от тропически гори.

Този метод на отглеждане има по-добър ефект върху местната среда в сравнение с някои други методи, а компанията Ospina е сертифицирана и за добър работодател, което означава, че се придържа към правилата за добри условия и заплати на работниците си.

3). Finca El Injerto Coffee

Цена: 1 кг 40-1100 долара

скъпо кафе

Хесус Агире Панама е първият собственик на тази ферма. Около 1900г. той започва засаждането и производството на КАФЕ и нарича фермата EL INJERTO, тъй като „injerto“ е наименование на плод, местен за района.

Днес фермата се управлява от третото и четвъртото поколение на семейство Aguirre, което работи в стопанството от 1956г., когато производството е приблизително триста (300) торби с пергаментно кафе.

Брането на семената от кафе се извършва на ръка, като се берат само зърната, които са достигнали оптимално ниво на зрялост. След старателно измиване, кафето се поставя в специални резервоари, облицовани с остъклени плочки, като се изчаква времето, необходимо за получаване на точката на естествена ферментация.

След това кафените зърна се измиват с естествена чиста вода, кафето се накисва в чиста вода за 24 часа, след това се подлага на предварително сушене, сухо смиляне и печене.

>>Научете: Коя е най-дългата река в света

2). Kopi Luwak / Копи Лувак

Цена: 1 кг 220-1300 долара

най-скъпото кафе в света Копи Лувак

Това кафе се произвежда в Индонезия от азиатски палмови цивеки. Тези диви животни консумират кафените плодове и в процеса на храносмилане, те ферментират.

След това изхвърлят кафените зърна с изпражненията си, откъдето се събират и преработват.

Уникалният вкус на това кафе е заради ензимите, секретирани от цивитата по време на храносмилането. Преминаването през храносмилателния им тракт отнема горчивината от зърната, създавайки онова, което се предполага, че е най-гладкото кафе в света.

Това е може би един от най-известните примери за най-скъпото кафе в света. Историята на Kopi Luwak може да се проследи до региона Суматра, както и до Ява, Бали, Сулавеси и други области на Индонезия.

Някои хора може погрешно да мислят, че Kopi Luwak е сорт кафе, но това е просто специфична форма на обработка.

Kopi Luwak получи свръх публичност през последните години, поради което търсенето на това кафе нарастна в целия свят.

За съжаление, в опит да задоволят бързо нарастващото търсене, много производители започнаха да се отнасят нехуманно към пълзящите котки – цивети. За по голяма продукция, те държат котките в клетки, принуждавайки ги да се хранят с кафе.

1). Black Ivory Coffee / Черно кафе от слонова кост

Цена: 1 кг 2000 долара

Най скъпото кафе в света
снимка (blackivorycoffee.com)

Името звучи готино, дори леко мистериозно, това е супер, все пак това е най-скъпото кафе в света. Но това е така, докато не разберете, че всъщност става въпрос за изпражнения от слон.

Това кафе е произведено от зърна Арабика от компанията за кафе Black Ivory Coffee в Тайланд. Подобно на Kopi luwak, но тук има слонове, които консумират кафените зърна Арабика и ги обработват по време на храносмилането.

Стомашната им киселина разгражда протеините на зърната и осигурява характерния и стабилен вкус на ободряващата напитката с титла – най-скъпото кафе в света.

Изключително високата цена на Black Ivory се дължи на трудностите при извличането на цели зърна – слоновете имат навика да дъвчат повечето от тях, а тези които са преминали процеса успешно, се намират доста трудно в купчините…

Виж Още: Топ 11 на най-скъпите уискита в света

Кафе и класации за „Най скъпото кафе в света“

Тази класация сравнява цените на кафето за дълъг период от време. Имайте предвид, че в различни аукциони през годините, една или друга марка кафе може да се продаде за по-висока цена от посочените тук и да се превърне в най-скъпото кафе в света за въпросната година.

Има много причини, поради които кафето е популярно в целия свят, не на последно място стоят митовете и легендите за произхода на тази напитка.

Като начало кафето е прието от повечето религии. То стана широко използвано, когато алкохолът беше забранен.

Има много ползи от кафето, то съдържа кофеин, който стимулира ума и сетивата. Има прекрасен аромат, който енергизира мозъка.

Кафенетата се превърнаха в популярни центрове за запознанства, срещи и други социални и бизнес дейности.

Всъщност кафенета са били традиционни места за социални взаимодействия на места като Милано, Гърция, Австрия и Близкия изток.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: