7 лесни стъпки към увереност

7 лесни стъпки към увереност

Увереност – това е вяра в себе си и своите способности. Това е чувството да си сигурен в своите качества, способности и преценки. Увереността често се свързва с положителна представа за себе си и самочувствие.

Когато някой е уверен, той се чувства комфортно в собствената си кожа и има чувство за самоувереност, което му помага да се справя с лекота в различни ситуации. Той не се страхуват да поема рискове и е готов да опита нови неща. Уверените хора са склонни да имат положителен възглед за живота и са издръжливи в лицето на предизвикателствата.

Увереността може да се развие и подобри с течение на времето чрез практика, опит и саморефлексия. Важно е да се отбележи, че увереността не е същото като арогантността, която включва преувеличено чувство за собствена значимост и надценяване на собствените способности. Вместо това увереността се основава на реалистичното разбиране на собствените силни и слаби страни.

реклама

7 лесни стъпки към увереност

Асертивността е способността да казваш „не“ по учтив, но твърд начин. Асертивният човек изразява собствените си мисли, емоции и възгледи, като същевременно спазва собствените си граници и зачита границите на другите. Има много начини да направите това – в тази публикация ще научите 3 техники за асертивност, които са лесни за запомняне.

Ако имате проблем с казването „не“ или не можете да съобщите нуждите си на другите, може да се нуждаете от обучение за увереност, което си струва да започнете с изучаването на прости методи. Ето 7 лесни стъпки, които ще ви помогнат за асертивна комуникация. Ето ги и тях:

1. Използване на правилните думи

Много хора, които имат проблеми да говорят за своите нужди или да кажат „не“, използват условното съобщение: „Искам…“, „Бихте ли…?“, „Ще имам нужда от…“, „Ще бъде ли добре, ако. ..“ .

Вместо това си струва да използвате индикативното настроение, т.е. фрази: „Избирам …“, „Искам …“, „Имам нужда от …“ и т.н., които ясно определят вашите граници и нужди.

Кое съобщение мислите, че ще бъде по-ефективно: „Искам да се прибера в 19:00“ или „Прибирам се в 19:00“?

В случай на асертивна комуникация не трябва да забравяте за подходящия тон на гласа, позата на тялото и зрителния контакт със събеседника. Невербалните сигнали са изключително важен елемент от всеки разговор.

2. Излезте от зоната си на комфорт

Опитването на нови неща може да бъде смущаващо, но също така може да ви помогне да изградите увереност. Започнете с малко, като поемете нови предизвикателства, които са малко извън зоната ви на комфорт, и проправете своя път към по-големи предизвикателства.

3. Предизвикайте негативния говор

Негативният говор може да бъде основна пречка за увереността. Идентифицирайте негативните мисли и ги предизвиквайте с положителен саморазговор. Например, ако откриете, че си мислите: „Не мога да направя това“, заменете го с „Мога да направя това. Имам необходимите умения и знания, за да успея“.

4. Съсредоточете се върху силните си страни

Определете силните си страни и надграждайте върху тях. Това може да ви помогне да се почувствате по-уверени в способностите си и да ви даде чувство за постижение.

5. Научете нови умения

Развитието на нови умения може да ви помогне да се почувствате по-способни и уверени. Вземете курсове или часове по теми, които ви интересуват или които могат да ви помогнат в кариерата.

6. Практикувайте грижа за себе си

Грижата за себе си може да ви помогне да се почувствате по-добре и да повиши увереността ви. Това включва достатъчно сън, правилно хранене, редовни упражнения и дейности, които ви харесват.

7. Заобиколете се с позитивни хора

да бъдете около подкрепящи и позитивни хора може да ви помогне да повишите увереността си. Търсете хора, които ви насърчават и вярват във вашите способности.

Обобщение

За да бъдете по-уверени, съсредоточете се върху силните си страни, предизвикайте негативния отговор, практикувайте грижа за себе си, излезте от зоната си на комфорт, научете нови умения и се обградете с позитивни хора. Изграждането на увереност отнема време и усилия, но като предприемете тези стъпки, можете да развиете положителна представа за себе си и вяра във вашите способности. Не забравяйте да бъдете търпеливи със себе си и да празнувате успехите си по пътя.

С повече усилия и търпения тези техники ще ви помогнат да развиете асертивно отношение. Струва си да се отбележи обаче, че не всеки човек, който научи техниките на асертивната комуникация, ще ги използва успешно веднага. Когато това се случи, вероятно има други психологически проблеми в основата на такава съпротива (напр. модели на саможертва или подчинение във взаимоотношенията с другите). Тогава си струва да работите в тази област с психолог или психотерапевт като част от индивидуалната терапия.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: