8 Идеи как да подобрим качество на въздуха у дома

Идеи как да подобрим качество на въздуха у дома

Често в новините подчертават въздействието на замърсяването на въздуха на открито върху здравето. А качеството на въздуха във вашия дом?

Замърсителите на въздуха в затворени помещения могат да достигнат нива до 100 пъти по-високи от тези на открито, което значително засяга вашето здраве.

Последиците за здравето зависят от вида на присъстващите замърсители и могат да включват проблеми като рак, пневмония, астма, алергични реакции, сърдечни заболявания и ниско тегло при раждане.

реклама

Хората с респираторни или сърдечни заболявания, заедно с малките деца и по-възрастните, са изправени пред повишен риск от здравословни проблеми поради лошо качество на въздуха у дома и в други затворени помещения.

Следете за необясними респираторни симптоми; те могат да сигнализират за необходимостта от оценка на качеството на въздуха във вашето жилищно пространство. Понякога вредните замърсители остават неоткрити с години.

Подобряването на качеството на въздуха в помещенията е от решаващо значение за намаляване на рисковете за здравето и подобряване на цялостното ви благосъстояние. Ето осем съвета, които ще ви помогнат да го постигнете.

1. Тествайте качеството на въздуха у дома

Ако не сте сигурни как да подобрите качеството на въздуха в дома си, практическа отправна точка е да го оцените.

Имате две възможности: поемете по пътя „Направи си сам“ или потърсете професионалист.

Изборът зависи от вашите предпочитания. Методите „направи си сам“ обикновено са по-бюджетни, но професионалистите могат да предоставят по-изчерпателна и персонализирана информация.

Тествай сам качеството на въздуха

Разгледайте различни инструменти за тестване на качеството на въздуха, налични онлайн. Някои комплекти проверяват за множество замърсители, докато други се фокусират върху конкретни неща.

Имайте предвид, че много от тестовете не са изчерпателни. Може да е по-разумно да направите тестване у дома сами, ако се интересувате само от проверка за един или два конкретни замърсителя. За цялостен резултат, сътрудничеството с професионалист може да бъде по-ефективно в дългосрочен план.

Професионално изследване на качеството на въздуха

Въпреки че професионалните услуги са на по-висока цена от това, да го направите сами, много от тях предлагат допълнителни услуги за справяне с идентифицирани източници на замърсяване.

Професионалистите, специализирани в тестването на качеството на въздуха, могат също да се откроят в предотвратяването и отстраняването на мухъл.

2. Намалете замърсителите

Поддържането на чист въздух в помещенията включва разбиране на често срещаните източници на замърсяване и предприемане на стъпки за минимизиране на тяхното въздействие.

Радон

Радонът, естествен радиоактивен газ, може да проникне в дома ви през пукнатини в земята, създавайки риск от рак на белия дроб.

Комплектите за домашни тестове предоставят лесен начин за проверка за опасни нива на радон. 

Пушене

Издишаният цигарен дим, увеличава риска от здравословни проблеми, включително някои видове рак. Димът попаднал върху повърхности на дрехи, също представлява риск за здравето.

За да предпазите жилищното си пространство, избягвайте да пушите на закрито и помислете за намаляване на навика, за да сведете до минимум въздействието на дима върху качеството на въздуха.

Формалдехид

Формалдехид, често срещано летливо органично съединение, може да се отделя от домакински предмети като композитно дърво и лепила за мебели.

Изберете алтернативи от масивно дърво, за да намалите експозицията на формалдехид, тъй като те са склонни да отделят по-ниски количества с течение на времето.

Почистващи препарати

Някои почистващи продукти, като почистващи препарати за стъкло, освежители за въздух, белина и почистващи спрейове, съдържат вредни химикали, които се задържат във въздуха.

Изборът на по-безопасни, нетоксични почистващи продукти може да помогне за поддържането на чист дом без въвеждане на излишни замърсители.

3. Вземете мерки за контрол на алергените

Много вътрешни пространства съдържат обичайните алергени и дразнители, като прах, мухъл, пърхот на домашни любимци и акари.

Ефективното им управление може да подобри общото качество на въздуха и да намали вероятността от респираторни симптоми като хрема, сълзене на очите, възпалено гърло, кихане, кожни обриви и сърбеж.

Стратегии за превенция и поддръжка:

 1. Грижа за домашни любимци: Редовно четкайте и къпете вашите домашни любимци, за да сведете до минимум пърхота на домашни любимци.
 2. Поддръжка на спалното бельо: Перете спалното бельо в гореща вода два пъти месечно, за да премахнете акарите. Изберете хипоалергенни възглавници и непропускливи матраци, за да се предпазите прах и акари.

Премахване на алергени от въздуха на закрито:

Стратегиите за контролиране на алергените включват:

 1. Почистване: Редовно почиствайте с прахосмукачка и праха по мебелите, за да предотвратите натрупването.
 2. Управление на мухъл: Измийте мухъла от непропускливи повърхности като плочки и метал с помощта на белина или сапунен разтвор.
 3. Ремонт, когато е необходимо: Помислете за премахване и подмяна на килим, дърво или гипсокартон в зони, където има мухъл.

Чрез прилагането на тези превантивни и поддържащи мерки можете да създадете по-здравословна вътрешна среда и да минимизирате въздействието на алергените върху вашето благосъстояние.

4. Подобрете вентилацията на помещенията

Поддържането на свеж въздух във вашия дом осигурява лесен и потенциално безплатен метод за подобряване на качеството на въздуха. Отварянето на прозорци и врати, за да се позволи чист въздух отвън да проникне, е ефективно, но се уверете, че външният въздух е без замърсители или с ниско съдържание на полени.

От ключово значение за предотвратяване на потенциални проблеми е фокусирането върху вентилационната система, климатици и филтри.

 • Редовна смяна на филтрите: Уверете се, че редовно сменяте филтрите в системите за отопление и охлаждане на дома си, за да оптимизирате качеството на въздуха.
 • Чисти въздуховоди: Поддържайте въздуховодите в дома си чисти и безпрепятствени, за да предотвратите натрупването на прах с течение на времето.

Като предприемете тези стъпки, можете да гарантирате, че въздухът, навлизащ в жилищното ви пространство през вентилационните отвори, не допринася за проблеми с качеството на въздуха, насърчавайки по-здравословна вътрешна среда.

5. Използвайте пречиствател на въздуха

Използването на пречиствател на въздуха във вашия дом се оказва изключително ефективен метод за поддържане на по-чист въздух.

Препоръчително е да изберете пречиствател на въздух, оборудван с високоефективен филтър за абсорбиране на частици (HEPA), тъй като тези филтри отлично премахват вредните частици от въздуха.

Всъщност HEPA филтрите могат да елиминират над 99 процента от вредните частици от вашия въздух.

Използвайте пречистватели на въздуха за да намалите:

 • Летливите органични съединения
 • Дим
 • Спори на мухъл
 • Излишък на въглероден диоксид
 • Алергени като пърхот от домашни любимци и акари

Освен това, пречиствател на въздух с HEPA филтър може да помогне за премахването на частиците от грипния вирус.

Ако търсите най-добрия пречиствател на въздух, но не сте сигурни откъде да започнете, разгледайте нашия преглед на най-добрите HEPA пречистватели на въздух.

За по-задълбочен преглед и сравнение на цени и продукти, вижте статията най-добрия пречиствател за въздух в сайта за рецензии и сравнения – Сравни Цени.

6. Намалете влагата

Прекомерната влага във вътрешните помещения може да доведе до различни опасности за здравето, включително развитие на мухъл. Влагата и високата влажност също могат да причинят проникване на летливи органични съединения (ЛОС) във вашия въздух.

 • влажната вътрешна среда може да бъде резултат от фактори като:
 • влажен климат
 • протекли тръби или покриви
 • зони в които се събира вода
 • слаба вентилация в пространства с много пара, като бани и кухни

Тези състояния могат да доведат до респираторни симптоми като кашлица, хрипове и астматични пристъпи.

За да намалите влагата в жилищната си зона, помислете за използване на Влагоабсорбатор, включване на вентилатор или отваряне на прозорец, когато се къпете или готвите, както и намиране и премахване на зони с влага във вашия дом.

7. Проверете вашите отоплителни системи

Някои отоплителни системи могат значително да повлияят на качеството на въздуха в помещенията.

Печките и камините на дърва, макар и удобни, могат да отделят значителни количества вредни частици във въздуха на закрито, увеличавайки риска от дългосрочни здравословни проблеми като рак на белия дроб.

Други възможности за отопление с потенциално по-висок риск включват системи с по-стари пещи и отоплителни уреди, работещи с газ.

Отоплителните системи, захранвани с газ, имат потенциала да отделят въглероден окис, газ без мирис, който може да причини задушаване. Някои експерти препоръчват използването на газови уреди с директна вентилация, за да се предотврати смесването на газ с въздуха на закрито.

Опциите за слънчево и електрическо отопление обикновено са по-чисти, като предлагат по-здравословна вътрешна въздушна среда в сравнение с други отоплителни системи. Ако имате избор, тези опции често са най-добрите за поддържане на по-чист въздух на закрито.

8. Използвайте ефективно стайните растения

Докато много хора препоръчват използването на стайни растения за подобряване на качеството на въздуха в помещенията, изследванията по тази тема остават противоречиви.

Преглед на изследване от 2017 г. предполага, че стайните растения могат да помогнат за намаляване на специфични замърсители на въздуха в помещенията като ЛОС и фини частици. Въпреки това въздействието на стайните растения варира в различните проучвания.

Преглед от 2019 г. показа, че вентилационните системи, които вече присъстват в повечето сгради, са по-ефективни при премахването на ЛОС от въздуха, отколкото стайните растения.

Важно е да се отбележи, че стайните растения могат да допринесат за проблеми, ако станат източник на мухъл или предизвикат алергии.

Видът на растението също има значение. Някои растения са по-ефективни при поддържането на въздуха в помещенията чист, включително драцената, лилии (Spathiphyllum) и обикновения бръшлян (Hedera helix).

Въпреки че стайните растения предлагат предимства, тяхната ефективност за значително подобряване на качеството на въздуха може да бъде ограничена, а други фактори като правилната вентилация играят по-важна роля.

Заключение

Различни фактори могат да повлияят на качеството на въздуха във вашето жилищно пространство, което потенциално води до редица краткосрочни и дългосрочни последици за здравето.

Ако възникнат притеснения относно замърсяването на въздуха в помещенията, тестването на качеството на въздуха в помещенията може да осигури спокойствие.

Впоследствие прилагането на мерки за предотвратяване и намаляване на специфични замърсители може да помогне за подобряване на качеството на въздуха във вашия дом и да смекчи свързаните рискове за здравето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: