8 стъпки към по-добра комуникация

добра комуникация

Комуникацията е неразделна част от живота ни. Тя е от съществено значение, за да ни помогне да предадем мисли, желания, чувства и да разберем тези на другите.

Комуникацията включва много повече от просто думи – тона, езика на тялото и други визуални знаци са еднакво мощни.

Важно е обаче да знаете как да общувате: неадекватният подход може да доведе до разочарование, объркване, гняв и нараняване.

реклама

За щастие никога не е късно да научите уменията, които стоят зад добрата комуникация.

Как мога да подобря комуникационните си умения?

Независимо дали искате да подобрите комуникацията с партньор, колеги или приятели, има някои основни подходи, които може да обмислите:

  1. Дайте вашето пълно внимание.
  2. Поддържане на контакт с очите.
  3. Положително мислене.
  4. Стремеж към конструктивна дискусия.
  5. Да бъдеш отворен към различни гледни точки.
  6. Не е важно „винаги да бъдеш прав“.

Как да подобря комуникацията си в една връзка?

Начинът, по който общувате с романтичния си партньор, както и те с вас, е изключително важен.

Проучванията многократно идентифицират лошата комуникация като водещ фактор за развод, както се вижда в тези проучвания от 2018 и от 2012.

Ако комуникацията е нещо, което намирате за предизвикателство, не се притеснявайте. В допълнение към точките, описани по-горе, може да намерите някои специфични подходи, полезни за подобряване на взаимоотношенията.

Слушайте внимателно, преди да започнете да говорите

Това е повече от просто чуване на думи и може да ви помогне да разберете какво казват хората.

Изчакайте, докато партньорът ви приключи да говори, след това демонстрирайте загриженост.

Но активното слушане изисква повече от просто използване на ушите за улавяне на звук. Използвайте езика на тялото и жестовете си, за да покажете, че разбирате. Кимането от време на време е добър подход за да поддържате зрителен контакт.

Ангажирайте се да бъдете откровени и честни

Да бъдеш отворен и честен е от съществено значение за изграждането и запазването на доверие.

Не е нужно да се страхувате да споделяте мисли и чувства, дори ако смятате, че партньорът ви може да не е напълно съгласен.

Ако обсъждате нещо, което смятате, че може да ги разстрои, помислете за най-доброто време за разговор и това как да подходите към него.

Когато човек е честен, може да се почувства и уязвим, което може да бъде леко притеснително, но демонстрирането на уязвимост може да помогне за задълбочаване на нивото на доверие във връзката.

Наблюдаване на невербални сигнали

Езикът на тялото и другите визуални знаци играят също толкова важна роля в комуникацията, колкото и думите. Израженията на лицето, тонът, скоростта и силата на звука са показателни.

Така ще видите какво казва останалата част от тялото им.

Вашите сигнали, също са важни! Ако нямате правилната стойка или изпращате някакви други притеснителни сигнали, на които и вие обръщате внимание, отсреща също ще го забележат.

Добрата комуникация е свързана с виждане на пълната картина.

Да останеш фокусиран

Когато сте във връзка, леките оплаквания могат бавно да нарастват: може би партньорът ви не сваля тоалетната седалка, разпръсква мръсно пране из цялата къща или оставя трохи от препечен хляб върху плота. Но сега не е моментът да ги обсъждаме.

За продуктивна комуникация поддържайте фокуса си и поддържайте разговора в правилната посока. Добра идея е да опростите това, което се опитвате да кажете и да се фокусирате върху посланието, което се опитвате да предадете.

Отклоняването от темата и добавянето на критика само ще даде време партньора ви за защитен план. С нарастването на напрежението има шанс един от двамата (или и двамата) да кажете нещо, за което ще съжалявате.

Бъдете скромни

Ако обсъждате тема, в която се чувствате силни, много е лесно да оставите емоциите да вземат надмощие. Вместо това можете да опитате да погледнете на нещата от възможно най-обективна и безпристрастна гледна точка.

Може да не блеснете, но ще се радвате, че го направихте.

Обърнете спора в приятна дискусия

Споровете рядко водят до успешно решение. Ако и двамата сте непоколебими или единият от вас започне да спори, не продължавайте да настоявате, че вие сте прав.

Може да е разочароващо да се чувствате сякаш не сте решили нещата в този момент, но имате нужда от време, за да решите спора по най-правилния начин.

Не забравяйте също, че ние сме личности със собствени мисли и вярвания. Дайте място за промяната, възгледите и мненията на другия.

Хумор в разговора

Ако нещата започнат да стават леко напрегнати, инжектирането на нотка на хумор в разговора може да бъде чудесен начин да осигурите спад в напрежението. Това е комуникационна техника, която е основен фактор за успеха на връзката.

Въпреки че връзките трябва да са сериозни, те също трябва да бъдат и забавни. Приятел или партньор може да бъде този, който вдъхва доверие, кара ви да бъдете щастливи и да се усмихвате. Точно това е една от причините да обичате да бъдете с тях. Става дума за намирането на баланс.

Общуването е нещо повече от това да се редувате да говорите

Ефективната комуникация е нещо повече от просто предаване на съобщение. Фокусирайте се върху обмена на идеи за подобряване на взаимоотношенията.

Комуникацията е от съществено значение, за да растат и процъфтяват връзките от всички видове. Но да го направите добре изисква усилия и осъзнатост.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: