9 козметични съставки забранени в Европейския съюз

9 козметични съставки забранени в Европейския съюз

За любителите на козметиката би било интересно да знаят защо има козметични съставки забранени в ЕС, и кои са те.

В един идеален свят всички продукти за красота биха били безопасни и без никакви вредни съставки. Парите на данъкоплатците финансират някои изследвания за това как химикалите влияят на хората, но козметичната индустрия плаща за преобладаващата част от тях. И благодарение на законите за търговската тайна, дори когато са направени проучвания или е налична информация за това какво има в чантата ви за гримове, тя може да бъде запазена в тайна.

Опасни ли са тези съставки? Някои са, но други все още не са доказани категорично. Например в Европейския съюз над 1300 химикала са забранени за употреба в козметиката.

реклама

9 козметични съставки забранени в Европейския съюз

Ето 9-те съставки, които компаниите за красота могат да използват в своите продукти, но са забранени в Европа

1. Парабени

Парабеновите естери се използват като консерванти в козметиката. Парабените са свързани с алергии, рак на гърдата и репродуктивна токсичност. Парабени са открити и в тумори на гърдата, така че те се разглеждат по-отблизо като потенциални ендокринни разрушители. Парабените имитират естрогена, като се свързват с естрогенните рецептори на клетките. Поради тази причина има опасения, че те могат да причинят или да допринесат за рак на гърдата.

Европейският съюз забрани използването на парабени. Съединените щати все още позволяват използването им, въпреки че има нарастващ натиск от страна на потребителите да ги премахнат.

2. Триклозан

Триклозанът е пестицид и консервант, използван в продукти за лична хигиена като сапуни, миещи средства за тяло, шампоани, дезодоранти и пасти за зъби. Има антимикробни свойства и също така е ефективен антибактериален агент и активна съставка в много домакински почистващи препарати.

Проучванията свързват триклозан с опасенията за резистентност към антибиотици и ендокринни смущения. ( 1 )

3. Формалдехид

Може би си спомняте, че в гимназията ви казаха, че формалдехидът се използва за запазване на мъртви тела. Въпреки това, той също е съставка, използвана в много продукти за лична хигиена като консервант или втвърдяващ агент. Той е безцветен, силно миришещ и силно токсичен за живите организми.

Дори в малки дози, формалдехидът може да причини симптоми като кашлица, хрипове и дразнене на кожата. Също така е свързано с някои видове рак.

Европейският съюз ограничи употребата на формалдехид в козметиката и продуктите за лична хигиена. Съединените щати все още позволяват употребата му, но FDA оценява безопасността му. ( 2 )

4. Хидрохинон

Смята се, че вероятно е канцерогенен, хидрохинонът се използва в козметиката за избелване на кожата. Проучванията показват, че когато се прилага върху кожата в присъствието на слънчева светлина, може да причини тумори при животни.

Европейският съюз забрани използването му в концентрации над 1%. В Съединените щати е забранен в продуктите без рецепта, но все още е разрешен като лекарство с рецепта.

5. Багрила въглищен катран

Въглищният катран може да е последното нещо, което очаквате да бъде във вашите красиви сенки за очи, но може да е точно това, което им придава цвета!

Въглищният катран често се използва в синтетични багрила за оцветяване на грим, въпреки че е тестван като известен канцероген за хората.  Той може да причини рак, алергични реакции и няколко заболявания и разстройства. Багрилата с каменовъглен катран (FD&C или D&C) се считат за човешки канцероген и са забранени в ЕС, но се намират както в храни, така и в продукти за лична хигиена в САЩ.

6. Олово

Оловото е забранено или регулирано в продуктите за лична хигиена в Европейския съюз, но все още се използва днес в някои червила. Той може да се натрупа в тялото ви с течение на времето и да причини увреждане на мозъка, бъбреците и други органи. Проучванията са открили олово в до 61% от тестваните червила. ( 3 )

7. Фталати

Фталатите са свързани с ендокринни смущения, могат да причинят множество хормонални проблеми, и са забранени в ЕС. Свързват се още със затлъстяване, проблеми в развитието и плодовитостта. Фталатите са пластификатори и често се добавят към химически аромати, където няма да ги намерите изброени на етикета на съставките. Вместо това те са скрити под общия термин „аромат“. Често срещани са в лакове за нокти, дезодоранти и в парфюми.

8. Кватерниум-15

Quaternium-15 е освобождаващ формалдехид (при високи температури се превръща във формалдехит)и се свързва с алергии и астма. Той е забранен в ЕС, но е разрешен в САЩ, където компаниите могат да твърдят, че е „без формалдехид“, въпреки че освобождава формалдехид. Според проучване обаче се твърди, че е безопасен за употреба в козметиката с концентрации под 0,02%. ( 4 )

9. Селенов сулфид

Селеновият сулфид е съставка против пърхот, използвана в шампоаните. Той е забранен както в Япония, така и в ЕС, защото се смята, че е опасен както за здравето ни, така и за околната среда. Смята се, че тази съставка е човешки канцероген и все още е разрешена в продуктите за лична хигиена в САЩ в концентрации до 1%. ( 5 ) ( 6 )

Козметични съставки забранени в Европейския съюз – Обобщение

Интересно е да се види несъответствието между съставките, които са забранени в Европа и тези, които все още са разрешени в Съединените щати. Налице е нарастващ натиск от страна на потребителите компаниите да премахнат съмнителните съставки от продуктите си, но вероятно ще отнеме известно време, преди да настъпи някаква реална промяна. Междувременно е важно да сте наясно кои съставки да избягвате, когато пазарувате продукти за лична хигиена.

Важно е да сте наясно със съставките на вашите продукти за лична хигиена, особено ако се опитвате да избягвате определени химикали. ЕС забрани или ограничи употребата на много съставки, които все още са разрешени в Съединените щати. Не забравяйте да направите вашето проучване и да прочетете етикетите на съставките, преди да купите който и да е продукт.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: